Το θέμα των ασφαλισμένων της Ασπίς έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Αυγενάκης

Μετά την τροπολογία που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο

Το θέμα της αποκατάστασης των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια ανέδειξε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο της τοποθέτησής του επί του φορολογικού νομοσχεδίου με τίτλο: «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της  φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης

Στην εισήγησή του, υπερασπίστηκε σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει εμπρόθεσμα επί του νομοσχεδίου, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής και σχετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα σε ερώτηση που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Κ. Πουπάκη.

Ειδικότερα, η Κομισιόν καταδεικνύει στην απάντησή της «τα ελλείμματα στην εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια» ενώ «δεσμεύεται για ισχυρότερους και αποτελεσματικότερους κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων». 

Όπως χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρει ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, κ. Michel Barnier, «η χρηματοπιστωτική κρίση κατέδειξε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα των ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες κινδυνεύουν» και πως «οι εποπτικές αρχές εξουσιοδοτούνται να παρέμβουν εγκαίρως σε περίπτωση που απειλούνται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε εμπρόθεσμα και η οποία όπως σημείωσε «ανοίγει το δρόμο για την επίλυση του προβλήματος των ενός εκατομμυρίου περίπου άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια». 

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε να κάνει αναλυτική αναφορά στο περιεχόμενο της τροπολογίας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής επί των τροπολογιών που συνοδεύουν το νομοσχέδιο σε επόμενη σχετική συνεδρίαση.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι «η τροπολογία λύνει με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με αυτήν οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value ικανοποιούνται πλήρως, ενώ οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες επωφελούνται εδώ και 7 μήνες από το χαρτοφυλάκιο των εταιριών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν, συμμετέχουν στην λύση του προβλήματος».

Κατόπιν τούτου, κατέθεσε στα πρακτικά της συζήτησης και σχετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα. Μάλιστα, «ρίχνοντας το γάντι» στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι τα στοιχεία που κατέθεσε στα πρακτικά αλλά και η τροπολογία λειτουργούν «ως ενίσχυση των στοιχείων που οφείλετε να έχετε στη διάθεσή σας για να πάρετε μια ξεκάθαρη θέση για το θέμα».

Πατήστε εδώ για να δείτε τα πρακτικά της Βουλής για το θέμα της Ασπίς