Γ. Πέτσας: Η αναδρομικότητα του εγγυητικού κεφαλαίου είναι εφικτή

Να διεκδικήσουν την αναδρομικότητα για το υπό σύσταση εγγυητικό κεφάλαιο προέτρεψε τους διαμεσολαβούντες ο πρόεδρος της ΕΠΕΙΑ κ. Γεώργιος Πέτσας. Αυτός που θα πληρώσει το τίμημα θα πρέπει να είναι λογικά και αυτός που θα ωφεληθεί, πρόσθεσε.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες συνέχισε, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση αναμένεται να έχουν όφελος και θα μπορούσαν στην περίπτωση της αναδρομικότητας να κινηθούν με κάποιο υψηλότερο ίσως ασφάλιστρο. Επίσης, δεν υπάρχει πια ο Παύλος Ψωμιάδης ως επιχείρημα για αθέμιτο ανταγωνισμό. Επομένως είναι θέμα συζήτησης με τις ασφαλιστικές και την Πολιτεία, είπε ο πρόεδρος της ΕΠΕΙΑ, στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού οι φορείς της διαμεσολάβησης.

Η εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά επιπτώσεις από την ανάκληση αδειών εταιρειών -  νέο θεσμικό πλαίσιο» πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και ήταν από κάθε άποψη ιδιαίτερα επιτυχημένη.

Ήταν κατ’ αρχήν το μήνυμα της κοινής δράσης που είναι πολύ σημαντικό για τους διαμεσολαβούντες στο δύσκολο σήμερα περιβάλλον για όλο τον ασφαλιστικό κλάδο. Γεγονός, που ισχυροποιεί τη «φωνή» τους διεκδικώντας έμπρακτα ισχυρό ρόλο και συμμετοχή στις θεσμικές – πέραν των άλλων – εξελίξεις.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν η κατάμεστη αίθουσα. Οι συμμετέχοντες υπολογίζονται σε περίπου 600 άτομα και η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (Σ.Ε.Μ.Α), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ) και την Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.).

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επίσης, ότι μαζί με τους διαμεσολαβούντες παραβρέθηκαν και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη ασφαλιστικών εταιριών, μεταξύ αυτών και ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Μίνος Μωυσής. Στοιχείο ιδιαίτερα θετικό, καθώς όλες οι πλευρές έχουν τελικά όφελος από μια υγιή και αναπτυσσόμενη ασφαλιστική αγορά.

Προσκεκλημένοι ομιλητές εκτός του κ. Πέτσα, ήταν ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίδας και Commercial Value κ.  Ιωάννης Παντελίδης  και η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη.

Από την εκδήλωση δεν έλειψαν οι εντάσεις και ο συντονιστής κ. Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος (πρόεδρος της Ε.Α.Ε.Ε.) κατάφερε με αρκετή προσπάθεια να διατηρήσει το κλίμα στο επίπεδο της εποικοδομητικής συζήτησης και στην αναζήτηση της ουσίας γύρω από τις εξελίξεις και την επόμενη ημέρα.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Πέτσας, τα χρήματα «φαγώθηκαν», δεν υπάρχουν και αυτά που έμειναν για να μοιραστούν, προφανώς δεν επαρκούν. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα φίλου του που εμπιστεύθηκε μεγάλο ποσό στην Ασπίδα και τώρα τα έχασε.

Καταβολή αποζημιώσεων και εξαγορών

Σε σχετικό ερώτημα για το χρόνο που θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις και εξαγορές ο κ. Πανετλίδης εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί μέχρι τέλος του έτους. αφού όμως πρώτα προσδιοριστούν τα περιουσιακά στοιχεία και το ύψος των υποχρεώσεων.

Ο επόπτης του χαρτοφυλακίου Ζωής των δύο εταιριών, ανέφερε επίσης ότι από τον έλεγχο έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη δανείων προς συνεργάτες ύψους 5 εκατ. ευρώ, χρήματα, που θα αναζητηθούν, όπως τόνισε. Ορισμένα δάνεια πιθανόν – πρόσθεσε- να είναι πλασματικά και σχετίζονται με ασφαλιστήρια συμβόλαια πελατών. Προκύπτουν δε ερωτήματα όπως: Ποιο είναι το πραγματικό ποσό; Τι πλήρωνε ο πελάτης; Πώς ο συνεργάτης ήταν συνεργός σε μια μη νόμιμη διαδικασία;

Όσον αφορά τις φορολογικές βεβαιώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Παντελίδης, στην περίπτωση της Commercial Value βρίσκονται στη φάση της αποστολής στους ασφαλισμένους. Για την Ασπίς, επιλέχθηκε η λύση της ανάρτησης στην ιστοσελίδα της ΕΠΕΙΑ. Προσπάθεια εξήγησε, θα καταβληθεί και για τις βεβαιώσεις των συνεργατών, όπου το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι η εκκαθάριση.

Η κ. Αντωνάκη στην ομιλία της αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στις θέσεις της Ένωσης στο σχέδιο νόμου.

Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Α. κ. Γεώργιος Καραβίας αναφέρθηκε στο κενό εποπτείας που υπάρχει σήμερα μετά τις ανακοινώσεις για κατάργηση της ΕΠΕΙΑ και ζήτησε το έλλειμμα αυτό να αντιμετωπιστεί άμεσα. Επεσήμανε επίσης, ότι αν η Πολιτεία είχε φροντίσει την επόμενη ημέρα, δε θα υπήρχε πρόβλημα και αυτήν την έλλειψη συνέπειας πληρώνουμε σήμερα.

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Ε.Ε. κ. Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος που ακολούθησε, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μια ενιαία και πιο ισχυρή «φωνή» από την πλευρά των διαμεσολαβούντων. «Έχουν ωριμάσει σήμερα οι συνθήκες για ένα τέτοιο βήμα και η ευκαιρία δε θα πρέπει να χαθεί, διαφορετικά υποθηκεύουμε το μέλλον μας. Μέχρι τώρα οι εξελίξεις λάμβαναν χώρα χωρίς τους διαμεσολαβούντες. Να πάρουμε τη θέση που μας αρμόζει,» πρόσθεσε.

Η πρόεδρος του Π.Σ.Α.Σ. κ. Ελένη Γρυπάρη, τόνισε μεταξύ άλλων την πλημμελή άσκηση εποπτείας που δημιούργησε τραγικά προβλήματα στην αγορά και το τίμημα γι΄ αυτό πληρώνει και η ΕΠΕΙΑ. Η πρόεδρος του Π.Σ.Α.Σ. αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης εμπιστοσύνης και τη μεγάλη ανάγκη για αποκατάστασή της. Οι διαμεσολαβούντες οφείλουν να διαμορφώσουν κοινό κώδικα αξιών και να υπάρχει ασφαλιστική παιδεία στη χώρα μας, επεσήμανε.