Standard & Poor’s: Κίνδυνος υποβάθμισης για την Ελλάδα από το υψηλό spread

Η Ελλάδα κινδυνεύει με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, αν διατηρηθεί υψηλό το κόστους δανεισμού της και η κυβέρνηση αποκλίνει των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας, είπε αναλυτής της Standard & Poor’s στο Reuters.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, ο αναλυτής του οίκου, Marko Mrsnik, είπε: «Όχι, στα τρέχοντα επίπεδα αξιολόγησης, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ακόμη πολύ χαμηλός».

O ίδιος εξήγησε ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και από το κατά πόσο ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορέσει να στηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Αν, παρόλα ταύτα, το υψηλό κόστος δανεισμού διατηρηθεί και δεν αντιμετωπιστεί η συνεπακόλουθη απόκλιση από το πρόγραμμα σταθερότητας, αυτό θα καθυστερούσε, κατά την άποψή μας, την αντιστροφή της πορείας του δημόσιου χρέους και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη αξιολόγηση», είπε στην τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters.

Η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB+ για την Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα, αλλά προειδοποίησε ότι παραμένει ο κίνδυνος υποβάθμισης της χώρας εντός των επόμενων 18-24 μηνών, αν αποτύχει η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας.

Fitch: Ώρα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης

Έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να ενεργοποιήσει το σχέδιο στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, είπε στο Reuters αναλυτής της Fitch Ratings, τονίζοντας ότι το άλμα των spreads και η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το «δίχτυ ασφαλείας» σημαίνει ότι η ενεργοποίηση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει.

«Εξαρτάται πλέον από την ελληνική κυβέρνηση να πάει δημόσια στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ και να ζητήσει τα κεφάλαια και τη στήριξη, δεν νομίζω ότι το θέμα μπορεί να καθυστερήσει για πολύ», είπε ο κ. Κρις Πράις, επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα.

Ο αναλυτής της Fitch εκτιμά ότι έχει έρθει η ώρα για την Ελλάδα να ζητήσει από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να ενεργοποιήσουν το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο μήνα, «επειδή τα spreads ενισχύονται, επειδή, παρά τα όσα έχει κάνει η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμη έλλειψη σαφήνειας (και) σύγχυση για το τι σκοπεύουν να κάνουν, πότε σκοπεύουν να το κάνουν και τι (κεφάλαια) θα αφορά αυτό».

«Είναι καιρός η Ευρωζώνη και η Ελλάδα να αναγνωρίσουν πλήρως την έκταση των προβλημάτων τους», κατέληξε. Σημειώνεται ότι η Fitch αξιολογεί με «BBB+» την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.