Σταθεροποιητικές τάσεις “βλέπει” για σήμερα στο ΧΑ η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 2.048,69 μονάδες καταγράφοντας πτώση της τάξης του 2,21%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 141,68 εκατ. ευρώ. Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ (+3,54%) και του ΟΠΑΠ (+1,79%), ενώ τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-5,07%), της ΕΘΝΙΚΗΣ (-4,77%) και της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ (-4,71%). Το ισοζύγιο ανοδικών προς πτωτικούς τίτλους διαμορφώθηκε σε 1 προς 2. Για τη σημερινή συνεδρίαση αναμένουμε να επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις.

Διεθνή Οικονομικά Νέα
ΗΠΑ: Λιγότερες προσλήψεις τον Φεβρουάριο

Λιγότερες θέσεις εργασίας “άνοιξαν” τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ μικρότερος ήταν και ο αριθμός των προσλήψεων. Οι νέες θέσεις εργασίας υποχώρησαν στα 2,72 εκατ. από 2,85 εκατ. τον Ιανουάριο σε προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης. Το επίπεδο των προσλήψεων υποχώρησε ελαφρώς στα 3,96 εκατ. από 4,09 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.
Βρετανία: Διεύρυνση της κατασκευαστικής δραστηριότητας το Μάρτιο διεύρυνση παρουσίασε η κατασκευαστική δραστηριότητα της Μ. Βρετανίας το Μάρτιο για πρώτη
φορά σε διάστημα μεγαλύτερα των δυο ετών. Ο δείκτης PMI του κατασκευαστικού κλάδου ανήλθε στις 53,1 μονάδες το Μάρτιο από 48,5 το Φεβρουάριο, ωθούμενος από την αύξηση στις νέες παραγγελίες. Ωστόσο, παρά την αύξηση του κατασκευαστικού PMI, οι εταιρείες συνέχισαν τις μειώσεις προσωπικού το Μάρτιο και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος συρρικνώθηκε. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 6 Μαΐου.

Ιαπωνία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα
Αμετάβλητα στο 0,1% διατήρησε με ομόφωνη απόφαση τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, όπως αναμενόταν, καθώς αποτιμά την επίδραση των μέτρων παροχής ρευστότητας. Η Bank of Japan διατήρησε τη συνολική εκτίμηση ότι η οικονομία της χώρας ανακάμπτει κυρίως λόγω της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στο εξωτερικό και των διαφόρων πολιτικών μέτρων.
Ωστόσο η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι η εγχώρια ιδιωτική ζήτηση δεν μπορεί να στηρίξει μία ανάκαμψη που θα είναι βιώσιμη χωρίς την εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης.

Ισπανία: Αύξηση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας το Μάρτιο
Συνέχισαν να αυξάνονται οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας το Μάρτιο στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 35.988 (0,9%), στα 4.166.613 το Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις σημείωσαν αύξηση 16% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 19% το Φεβρουάριο, σχεδόν διπλάσια από την Ευρωζώνη.

Αυστραλία: Αύξησε το επιτόκιο στο 4,25% η κεντρική τράπεζα
Στην αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας στο 4,25%, παρά τις προειδοποιήσεις ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού πλήττει ήδη τις καταναλωτικές δαπάνες. Το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε κατά 0,25%, για πέμπτη φορά στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή των επιτοκίων στα μέσα κανονικά επίπεδα.


Επιχειρηματικά 

Yalco: Έναντι 1,5 εκατ. ευρώ η πώληση της συμμετοχής στην Yalco Hungary
Tο τίμημα της πώλησης της συμμετοχής της Yalco στην Ουγγαρία (Yalco Hungary KFT) σε Ούγγρο επιχειρηματία, ανέρχεται στα 1.563.204 ευρώ, ενώ η αξία της συμμετοχής της ανέρχεται στα 1.705.164 ευρώ. Η ζημιά από την πώληση της συμμετοχής φτάνει στα 141.960 ευρώ. H Yalco υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα της χρήσης 2010 θα επιβαρυνθούν με 2.310.965 ευρώ λόγω διαγραφής απαιτήσεων.

Creta Farm: Επέκταση στις ΗΠΑ
Στο ύψος των 10 εκατ. δολ. αναμένεται να ανέλθουν φέτος οι πωλήσεις της Creta Farm στις ΗΠΑ μετά και τις συμφωνίες που σύναψε με σειρά γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και με την πρόθεσή της να επεκταθεί και προς τη υτική Ακτή των ΗΠΑ. Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα διάθεσης των προϊόντων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας στην αλυσίδα KROGER, τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ, η οποία διαθέτει 3.634 καταστήματα. Ακόμη, η ελληνική εταιρία σύναψε συμφωνία για την είσοδο των προϊόντων
της σε 200 καταστήματα της εταιρίας Ingles Markets, σε 57 καταστήματα της BIG Y και την είσοδό της στα 75 καταστήματα της WEGMANS FOOD Markets.

Τιτάν: Έκδοση άδειας για τη λειτουργία λατομείων στις ΗΠΑ
Εκδόθηκε από το Σώμα Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ η άδεια λειτουργίας των λατομείων ασβεστόλιθου της εταιρίας τoυ ομίλου Τιτάν, Tarmac America LLC, στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Η άδεια έχει διάρκεια 20 ετών και προβλέπει συγκεκριμένους όρους λειτουργίας των λατομείων. Η έκδοση της ανωτέρω άδειας δεν αναμένεται να έχει ουσιαστική επίπτωση στην τρέχουσα δραστηριότητα και κερδοφορία του ομίλου, ωστόσο η Τιτάν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

ΕΥΔΑΠ: Χρέη 252 εκ. από ιδιώτες, ΟΤΑ & δημόσιο
Μεγαλώνει αντί να μειώνεται, το χρέος ιδιωτών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και του ίδιου του δημοσίου προς την ΕΥΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, οι οφειλές προς την εισηγμένη εταιρία αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5% και ανήλθαν στα 252 εκατ. ευρώ έναντι 240,1 εκατ. ευρώ το 2008 και 219,9 εκατ. ευρώ το 2007. Τα 170,2 εκατ. ευρώ από το συνολικό οφειλόμενο ποσό αφορούν σε χρέη που έχουν προς την ΕΥΑΠ δήμοι, κοινότητες, ΕΚΟ και το ελληνικό δημόσιο.

Διεθνείς Αγορές
Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.969,99 μονάδες με πτώση 0,03%, ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,30%, κλείνοντας στις 2.436,81 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,17%, κλείνοντας στις 1.189,43 μονάδες.
Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.780,35 μονάδες με άνοδο 0,62%, ο CAC 40 έκλεισε στις 4.053,94 μονάδες με άνοδο 0,49% και ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,27% κλείνοντας στις 6.252,21 μονάδες.