Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών από την κυβέρνηση

Οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου, μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Πάσχα. Στη λίστα των προτεραιοτήτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο «Καλλικράτης», τα κλειστά επαγγέλματα, το ασφαλιστικό και το αναπτυξιακό.

Το στίγμα των προθέσεων είχε δώσει στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, πριν από το Πάσχα, ο πρωθυπουργός, ζητώντας εντατικοποίηση της δουλειάς από όλους -κυβέρνηση, Βουλή, κόμμα- και διαμόρφωση προτεραιοτήτων στη βάση δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να προωθηθούν τα βασικά νομοσχέδια στη Βουλή τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαΐου και σίγουρα πριν από τον επόμενο έλεγχο στην ελληνική οικονομία, ώστε να έχει διαμορφωθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση προχωρά με τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώνεται η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου [το τελικό σχέδιο γνωστοποιείται την Πέμπτη, ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 13 Απριλίου και να ψηφιστεί στις 15 Απριλίου], και επισπεύδονται οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις.

Όπως έχει προαναγγείλλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, οι αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προχωρούν άμεσα.

Ειδικότερα, το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων θα τεθεί σε διυπουργική επιτροπή το προσεχές διάστημα, με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί το καλοκαίρι, αντί του φθινοπώρου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Επιπλέον, με γοργούς ρυθμούς προχωρά το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, για το οποίο ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι θα κατατεθεί στη Βουλή περίπου στις 20 Απριλίου και μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

Θα ακολουθήσουν το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καθώς και το νομοσχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Εξ άλλου, υψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων βρίσκεται και το σχέδιο «Καλλικράτης». Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αρχές Μαΐου και να ψηφιστεί στα τέλη του ίδιου μήνα, ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν βάσει του νέου χάρτη.