Προγράμματα ασφάλισης σκαφών από την Brokins Ασφαλιστικές Υπηρεσίες

Η Brokins Ασφαλιστικές Υπηρεσίες δημιούργησε το πρόγραμμα σκαφών αναψυχής, που καλύπτει τα σκάφη τα οποία χρησιμοποιούνται για την αναψυχή των ιδιοκτητών τους, αλλά και εκείνα τα οποία ενοικιάζονται από τους ιδιοκτήτες τους, είτε σε τουριστικά γραφεία, είτε σε ιδιώτες, σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή / και ετήσια βάση.

Στα σκάφη αναψυχής ασφαλίζεται η ζημιά ή η απώλεια που μπορεί να συμβεί στην άτρακτο – δηλ. το σκαρί -, τη μηχανή, μόνο εφόσον προηγηθεί ατύχημα, και τον εξοπλισμό του, τον συνήθη ή ότι επιπλέον έχει τοποθετηθεί μετά από δήλωση του ιδιοκτήτη, η οποία επισυνάπτεται στο συμβόλαιο. Επίσης ασφαλίζεται η αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη έναντι τρίτων (σύμφωνα με το νόμο 2743/99).

Όροι κάλυψης: 

Το σύνολο σχεδόν της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς ασφαλίζει τα σκάφη αναψυχής σύμφωνα με τις διεθνείς ρήτρες Institute Yacht Clauses 1.11.85, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου των σκαφών αναψυχής.
Δεν αναγνωρίζεται ζημιά ή απώλεια στο σκάφος ή αστική ευθύνη ή σώστρα οφειλόμενα :
· σε προσάραξη, βύθιση ή ημιβύθιση ή αν παρασυρθεί το σκάφος εφόσον αφεθεί δεμένο ή αγγυροβολημένο χωρίς παρακολούθηση στα ανοικτά μιας εκτεθειμένης παραλίας ή ακτής.
· λόγω συμμετοχής σε αγώνες ή σχετικές δοκιμές.
Δεν αναγνωρίζεται ζημιά ή απώλεια της μηχανής, των συνδέσεών της, του πηδαλίου, του εξωτερικού στηρίγματος του ελικοφόρου άξονα, του άξονα της προπέλας, του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού μπαταριών και συνδέσεων, εκτός εάν:
· το σκάφος ημιβυθίσθηκε λόγω κακοκαιρίας.
· προσάραξε, βυθίσθηκε, κάηκε, συγκρούσθηκε ή ήρθε σε επαφή με άλλο πλοίο, προκυμαία ή αποβάθρα.

Οι κίνδυνοι που καλύπτονται, επιγραμματικά, είναι:

· Φωτιά
· Κλοπή
· Πρόσκρουση, σύγκρουση
· Έκρηξη
· Κακοκαιρία,
· Κακόβουλη ενέργεια
· Βύθιση κλπ

Επιπλέον, μπορούν να καλυφθούν:

· Μηχανικές βλάβες 
· Ασφάλιση μηχανικής βλάβης είναι δυνατή ως επέκταση της βασικής κάλυψης σε σκάφη.
· Η σχετική ρήτρα  machinery damage extesion clause καλύπτει ζημιά στη μηχανή και στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό από:
1. κρυφά ελαττώματα στο σκάφος και στις μηχανές του, θραύση αξόνων ή  έκρηξη λεβητών εξαιρουμένου του κόστους επισκευής ή αντικατάστασης του ελαττωματικού μέρους
2. αμέλεια οποιουδήποτε προσώπου εξαιρουμένης της αμέλειας ή αθέτησης συμβολαίου λόγω επισκευής, μετασκευής ή συντήρησης  του  σκάφους
3. κακοκαιρία.
Κάλυψη μεταφοράς:

Μπορούν επίσης να ασφαλισθούν οι κίνδυνοι κατά την μεταφορά του σκάφους (Institute Transit Clause), με την καταβολή επασφαλίστρου. Δεν καλύπτονται γδαρσίματα, ξεφλουδίσματα και κτυπήματα κατά την μεταφορά καθώς και το κόστος βαφής του σκάφους.  Επιπλέον, εξαιρείται η αστική ευθύνη, η οποία προκύπτει κατόπιν ατυχήματος κατά την διάρκεια που το σκάφος ρυμουλκείται ή είναι συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο ή αποκολλάται  ή τυχαία αποσυνδέεται από αυτό.

Συνεργαζόμενες εταιρίες:

· International
· Αιγαίον
· Εθνική
· Axa
· Αγροτική
· Interamerican
· Allianz
· Ευρωπαϊκή Πίστη