Εκτός ελέγχου η ασφαλιστική αγορά

Με προβληματισμό αντιμετωπίζει η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται για την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών περί μεταφοράς της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ήδη έχει παρέλθει ένας μήνας από τη δημοσιοποίηση του αρχικού κειμένου χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι το υπουργείο προτίθεται να παρουσιάσει άμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο το τελικό νομοθετικό κείμενο ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Τα στελέχη της Επ.Ε.Ι.Α. φοβούνται μήπως λόγω ακριβώς των καθυστερήσεων αυτών χαθεί η συνέχεια του εποπτικού έργου της Επιτροπής, γι΄ αυτό και, όπως αναφέρουν πηγές του iw σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της στάσης του φορέα μέχρι και της ψήφισης του νομοσχεδίου, δεδομένου και του δίμηνου μεταβατικού διαστήματος που θα υπάρξει για τη μεταφορά της εποπτείας στην ΤτΕ.

Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης του Εγγυητικού Κεφαλαίου κλάδου Ζωής, καθώς και στις διαδικασίες που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα ακολουθηθούν για την κάλυψη όσων κατέχουν συμβόλαια Ζωής και είναι ασφαλισμένοι τόσο στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, όσο και στην Commercial Value.

Στο μεταξύ, σημαντικές αναμένεται να είναι και οι τροποποιήσεις που θα επέλθουν στο νομοσχέδιο με βάση τις παρατηρήσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ενώ σε πολλά σημεία του νομοσχεδίου θα υπάρξουν φραστικές βελτιώσεις, καθώς και διορθώσεις ώστε κατά την εφαρμογή του να μην τεθούν ζητήματα παρερμηνειών και οι διατάξεις του καταστούν ανεφάρμοστες.