Ξεπερνά τα 500 εκατ ευρώ η μαύρη τρύπα της Ασπίς

Μουδιασμένες αντιδράσεις είχαν χθες τα περισσότερα από τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς τα οποία ενημερώθηκαν από τον επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, κ. Γιάννη Παντελίδη, για το πελατολόγιο της ανακληθείσας εταιρίας όπως και για τα ανοίγματα αυτής.

Την παρουσίαση του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια έκανε ο κ. Γιώργος Μαρκολέφας, προσδιορίζοντας το ύψος των απαιτήσεων από τις βασικές καλύψεις 195.711 κλασσικών και επενδυτικών συμβολαίων στα 456,5 εκατ. ευρώ, χωρίς τα συμβόλαια αυτά να περιλαμβάνουν  τα νοσοκομειακά προγράμματα. 

Την ίδια στιγμή στα 62,6 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι οφειλές από εξαγορές και λήξεις συμβολαίων, καθώς και αποζημιώσεις προς ασφαλισμένους, τις οποίες η εταιρία δεν είχε καταβάλει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της. 

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο κ. Παντελίδης  τα περιουσιακά στοιχεία δεν υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα ποσά που θεωρούνται εισπράξιμα είναι κατά πολύ χαμηλότερα. 

Συγκεκριμένα 140 εκατ. ευρώ είναι οι επενδύσεις της εταιρίας σε ακίνητα, τα οποία έχουν αποτιμηθεί στην αντικειμενική τους αξία. 

Μεταξύ αυτών 45 εκατ. ευρώ έχουν αποτιμηθεί τα οικόπεδα στο Λουτράκι και 30 εκατ. ευρώ η δασική έκταση στην Εύβοια, η πραγματική αξία των οποίων ωστόσο εκτιμάται ότι είναι πολύ χαμηλότερη αυτής που η εταιρία έχει δηλώσει στα βιβλία της. 

Παράλληλα οι επενδύσεις της εταιρείας σε μετοχές ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ στα 35 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι τοποθετήσεις σε εταιρίες του κυπριακού χρηματιστηρίου, η σημερινή αξία των οποίων επίσης υπολείπεται αυτής που η εταιρία έχει στα βιβλία της.

Μετά το τέλος της παρουσίασης σειράς κωδικοποιημένων στοιχείων για το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς, τα στελέχη της αγοράς έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα στον Επόπτη που αφορούσαν στο άνοιγμα της εταιρίας που είναι και το πλέον κρίσιμο ζήτημα, στις αποδόσεις που προβλέπουν τα συμβόλαια και στο ποιες εξ αυτών υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια, στο πώς εκτιμά ο ίδιος ο Επόπτης ότι θα μπορούσε να μεταβιβαστεί το χαρτοφυλάκιο, όπως και στο τι γίνεται με τα ακίνητα και τις μετοχές τρίτων εταιριών που είναι στην κυριότητα της Ασπίς.
 
Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Επόπτη φαίνεται πως δεν έπεισαν τους συνομιλητές του, δεδομένων των αμφιβολιών που εξέφρασαν ορισμένοι εξ αυτών, τόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης, όσο και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που είχαν μετά το τέλος της συγκέντρωσης.
 
Πάντως, ο Επόπτης φέρεται να μην καταθέτει τα όπλα και να επιμένει ότι στο εν λόγω ζήτημα θα βρεθεί λύση παρά τις διατυπωθείσες αντιρρήσεις υψηλόβαθμων παραγόντων της αγοράς.
 
Οι βασικότερες ενστάσεις τις οποίες διατύπωσαν χθες στελέχη τα οποία μετείχαν στην παρουσίαση του Επόπτη, είχαν ως εξής:
 
- Το άνοιγμα της Ασπίς είναι υψηλότερο των 300 με 400 εκατ. ευρώ που ισχυρίσθηκε ο κ. Παντελίδης, καθότι μέρος των ακινήτων της εταιρίας δεν είναι ρευστοποιήσιμα

– Επιπλέον, από τα περιουσιακά στοιχεία της Ασπίς ένα περίπου 10% θα κρατήσει ο Επόπτης προκειμένου να καλύψει τυχόν απαιτήσεις τρίτων από την εταιρεία και κυρίως κατόχων συμβολαίων των οποίων η νομιμότητα εκτιμάται ότι θα αμφισβητηθεί

– Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της εταιρίας, υπολογίζεται ότι ο κύριος όγκος του ασφαλίσιμου πληθυσμού αυτής μετακινήθηκε σε άλλες ασφαλιστικές, οπότε στο χαρτοφυλάκιο φέρονται να παραμένουν μόνο όσοι δεν έχουν τα περιθώρια μετακίνησης. 

Πρόκειται για συμπέρασμα το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις επιδώσεις των περισσοτέρων εταιρειών Ζωής που εδώ και μήνες είναι εξαιρετικά υψηλές παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον

– Η μεταφορά του χαρτοφυλακίου περιπλέκεται ως υπόθεση περισσότερο, δεδομένου του νομοθετικού κενού το οποίο συνεχίζει να υφίσταται λόγω της μη κατάθεσης στη βουλή του νομοσχεδίου που κατάρτισε το υπουργείο Οικονομικών
 
Σημειώνεται ότι τη χθεσινή ενημέρωση του Επόπτη, παρακολούθησαν, από τις πολυεθνικές δυνάμεις της αγοράς η Interamerican για λογαριασμό της οποίας παραβρέθηκε εταιρία ορκωτών λογιστών η Ernst & Young, όπως και εκπρόσωποι των ΑΧΑ Ασφαλιστική, Generali, Groupama, Allianz και Victoria, και από τις ελληνικές εταιρίες εκπρόσωποι των ΑΤΕ Ασφαλιστική, EFG Eurolife, Ευρωπαϊκή Πίστη, International Life και Ασφάλειες Μινέττα. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι από την παρουσίαση απείχε η Εθνική Ασφαλιστική.

Πατήστε εδώ για να δείτε την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της Ασπίς