Με επιτόκιο 5,9% και «χλιαρή» ζήτηση το νέο επταετές ομόλογο

Με επιτόκιο περίπου στο 5,9% και τις προσφορές να ανέρχονται περίπου στα 7 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο επταετές κοινοπρακτικό ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, το πρώτο μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Το επιτόκιο (+310 μονάδες βάσης επί mid swap) είναι αντίστοιχο του υφιστάμενου επταετούς ομολόγου (6%). Το ποσό που θα αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο είναι το αρχικώς προγραμματισμένο των 5 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι το ύψος των προσφορών διαμορφώθηκε κάτω από το ήμισυ των προσφορών που συγκεντρώθηκαν στην προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου, νωρίτερα αυτό το μήνα, προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές.

Το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών αυξήθηκε χθες μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών για την πώληση του επταετούς ομολόγου.

Συγκεκριμένα, τα credit default swaps (CDS) του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνονταν στις 303,5 μονάδες βάσης από τις 295,3 μονάδες στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, σύμφωνα με την CMA Datavision.

Επίσης, το spread του 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε νωρίτερα στις 318 μονάδες βάσης, σε υψηλό ημέρας, έναντι 311 μονάδων βάσης στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Ανάδοχοι της έκδοσης του ομολόγου, λήξεως 20 Απριλίου 2017, ορίστηκαν οι Alpha Bank, Bank of AmericaMerrill Lynch, Εμπορική, ΙNG και Societe Generale, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας το βράδυ στη ΝΕΤ, δήλωσε πεποισμένος ότι τα spread θα παρουσιάσουν σταδιακή αποκλιμάκωση.

«Νομίζω πως είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι μερικές μέρες μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καταρρεύσουν τα spreads

Αυτό εμείς δεν το περιμέναμε. Εμείς ξέρουμε ότι τα spreads θα έχουν σταδιακή αποκλιμάκωση και λίγο-πολύ θα έχουν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, μόλις η Ελλάδα περάσει τη δυσκολία του Απριλίου και του Μαΐου» είπε ο υπουργός.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ εκτιμούν ότι είναι εφικτή η υποχώρηση του spread, τις επόμενες εβδομάδες, προς τις 250-200 μονάδες βάσης.

Μέσα στο δίμηνο οι λήξεις παλαιότερων εκδόσεων ομολόγων (και εντόκων γραμματίων) πλησιάζουν τα 24 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο, οι λήξεις είναι 12,5 δισ. ευρώ και το Μάιο 11,6 δισ. ευρώ.