Ανάλυση της αγοράς Atradius Market Monitor Μάρτιος 2009

Το τεύχος Μαρτίου σχετικά με την ανασκόπηση και την ανάλυση της αγοράς Atradius Market Monitor, εστιάζει στις ακόλουθες αγορές:

 - Ιταλία – με επίκεντρο στους κλάδους μεταλλευμάτων και χημικών

– Αυστραλία-με επίκεντρο στα καταναλωτικά αγαθά καθώς και στο γεωργικό κλάδο

– Γαλλία

– Σουηδία

– Πορτογαλία

– Κίνα

Ειδικά για την Γαλλία: κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2009 το σύνολο των τραπεζικών πιστώσεων που εγκρίθηκαν για ιδιώτες και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Κατά μέσο όρο η διάρκεια πίστωσης παρέμεινε άνω των 60 ημερών κατά το 2009. Αυτή είναι μια ένδειξη για το πόσο σημαντική είναι η πίστωση που χορηγούν οι προμηθευτές, δεδομένων των περιορισμένων τραπεζικών δανείων αυτή την εποχή.

Ειδικά για την Ιταλία: οι εξαγωγές σε χώρες εκτός ευρωπαϊκής ζώνης αυξήθηκαν κατά 4,7% τον Ιανουάριο του 2010 με αξιοσημείωτη αύξηση προς την Κίνα ( 38,9%) και την Τουρκία ( 50,6%). 

Οι Ιταλικές τράπεζες παραμένουν συντηρητικές όσον αφορά τις εγκρίσεις νέων επιχειρηματικών δανείων εξαιτίας των αυξανόμενων πτωχεύσεων. Το 2009 ο κατασκευαστικός κλάδος σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό περιστατικών αφερεγγυότητας ( 31,3%).

Ειδικά για την Κίνα: Για το 2009, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,7% βοηθούμενο από μια ελαστική νομισματική πολιτική καθώς και απ την κρατική οικονομική στήριξη η οποία ενεργοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2008. 

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι τράπεζες της Κίνας χορήγησαν δάνεια ύψους 1,08 τρις. δολάρια, σχεδόν τα διπλάσια σε σύγκριση με το 2008. Η αύξηση αυτή πυροδότησε την μεγάλη άνοδο το 2009, τώρα όμως εγκυμονεί κινδύνους.