Καραβίας & Συνεργάτες: Ασφάλιση για κάθε κίνδυνο

Μια ξεχωριστή εταιρία, με μοναδικά προϊόντα και με επιλεκτική προσήλωση στην ασφάλιση «ειδικών κινδύνων» τους οποίους οι άλλες εταιρίες δεν αναλαμβάνουν να καλύψουν η Καραβίας & Συνεργάτες, δίνει εδώ και χρόνια την καθημερινή μάχη της στην ελληνική αγορά ενάντια στο συμβατικό και το συνηθισμένο πετυχαίνοντας τελικά να πρωτοπορεί στον τομέα της. 

Το iw επισκέφθηκε της εταιρία, είδε τα στελέχη, μίλησε μαζί τους, συζήτησε με τους ιδρυτές της, και την «αύρα» που περιβάλλει αυτή την ξεχωριστή ομάδα την μεταφέρει στο χαρτί.

Τα γραφεία της βρίσκονται στη «καρδιά» της Αθήνας, στην οδό Ευριπίδου. Διαβαίνοντας την είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται, έχοντας νωπές τις εικόνες από την «πλανόδια» εμπορική δραστηριότητα της περιοχής, δεν μπορείς να φανταστείς την χωροταξικά πλεονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται. 

Φθάνοντας στον 7ο όροφο με το ασανσέρ αποβιβάζεσαι απευθείας εντός της εταιρίας. Η πρώτη εικόνα που σε καθηλώνει είναι η Ακρόπολη  καθώς τα γραφεία της επιχείρησης, σε όλο τους το εύρος, βλέπουν προς τον βράχο της Ακρόπολης καθιστώντας μοναδική την θέα που απολαμβάνουν οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί. 

Θα έλεγε κανείς ότι λειτουργούν κάτω από το βάρος της αισθητικής και του πολιτισμού που εκπέμπει το διαχρονικά απαράμιλλο μνημείο τέχνης. 

Εντός της εταιρίας τα γραφεία, οι άνθρωποι, η διάταξη των πραγμάτων συνθέτουν την δική τους αρμονική εικόνα καθώς λειτουργούν εντατικά επάνω σε δομημένες αρχές οι οποίες από την πρώτη στιγμή της σύστασης της εταιρίας παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες από το χρόνο. 

Αυτές οι αρχές και οι άνθρωποι που τις εφάρμοσαν, είναι ότι συνέβαλλε στην διαφοροποίηση της Καραβίας & Συνεργάτες από το σύνηθες, στον τομέα των ασφαλιστικών καλύψεων, τόσο σε επίπεδο λειτουργικής πρακτικής όσο και σε επίπεδο φιλοσοφίας και  προσανατολισμού κινήσεων και επιλογών. 

Η διαφορετικότητά της δεν προέκυψε κατά τύχη. Είναι αποτέλεσμα της επίπονης προσπάθειας αλλά της προσήλωσης των δημιουργών της να προσφέρουν ασφαλιστικές καλύψεις σε πράγματα, πρόσωπα, αντικείμενα, επιχειρηματικές πρακτικές και γενικά σε πεδία απάτητα όπου η παραδοσιακή ασφαλιστική κουλτούρα τα αντιμετωπίζει διστακτικά. 

Τόλμη, καινοτομία, και τεχνογνωσία Lloyd’s συνθέτουν την «διαφορετικότητά» και στηρίζουν την «εμμονή» της εταιρίας να ασφαλίζει νέους, άγνωστους, ή και «παράδοξους» κινδύνους. 

Αυτό είναι το κύριο, ανταγωνιστικό, και μοναδικό πλεονέκτημα της που με ευλάβεια συντηρούν και τροφοδοτούν καθημερινά τα στελέχη της αναζητώντας τους νέους κινδύνους για τους οποίους θα δημιουργήσουν το επόμενο αποκλειστικό προϊόν τους.  

Οι δημιουργοί της, δυο άνθρωποι με κοινό χαρακτηριστικό ότι εργάστηκαν τα στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα στους Lloyd’s στο Λονδίνο. 

Ο κ. Γιώργος Καραβίας και ο κ. Σταύρος Καχριμάνης έστησαν την εταιρία τους το 1980 χωρίς τότε να μπορούν να προβλέψουν την διαδρομή της. Το κοινό τους στοιχείο  -τότε- τους ώθησε στο να ξεκινήσουν στην Ελλάδα την δική τους μεσιτική ασφαλιστική επιχείρηση αντιπροσωπεύοντας του Lloyd’s, κάτι που στη διαδρομή επιβεβαιώθηκε ως καταλυτική απόφαση. 

Οι συνεταίροι, προσηνείς, με θετική ενέργεια, με επίγνωση της επιχειρηματικής τους δυναμικής, εκπέμπουν την βεβαιότητά τους,  για όσα προσφέρουν στην αγορά. 

Οι συνεργάτες τους, τα στελέχη της εταιρίας χωροταξικά τοποθετημένοι ανάλογα με τον τομέα ασφάλισης που δουλεύουν, στην πλειονότητά τους πολύ νέοι, με πολυποίκιλη εξειδικευμένη και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, χαμογελαστοί, δείχνουν δεμένοι μεταξύ τους. 

Και αυτό επιβεβαιώνεται όταν ανακαλύπτεις ότι λειτουργούν κάτω από την ευγενική καθοδήγηση των ιδρυτών της εταιρίας και κάποιων άλλων στελεχών με πολυετή εμπειρία στην αγορά. 

Το έργο τους εύκολο και συνάμα δύσκολο, καθώς καλούνται να δώσουν συνέχεια και να στηρίξουν την μοναδική ιστορία που δημιούργησε η εταιρία μέσα στα  τριάντα χρόνια παρουσίας της στην ελληνική ασφαλιστική η οποία συνοψίζεται: στην απόλυτη εξειδίκευση και την προσφορά ξεχωριστών προϊόντων που την καθιστούν μοναδική στο είδος της. 

Για παράδειγμα διαθέτει αποκλειστικά προϊόντα που ασφαλίζουν: την επαγγελματική ανικανότητα (100%),  τα κοσμηματοπωλεία, την αστική ευθύνη εμπόρων και εισαγωγέων σπόρων, τα άλογα των ιππικών ομίλων, την παράτασης εγγύησης προϊόντος, τους αθλητές και τους χορηγούς τους,  τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, τα ιδιωτικά αεροσκάφη.
 
Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις καλύψεις που κατ΄ αποκλειστικότητα  μέσω των Lloyd’s διαθέτει η «Καραβίας & Συνεργάτες» στην ελληνική αγορά. 

Σημαντική δραστηριότητα έχει εκτός από τις αποκλειστικές καλύψεις και στην δημιουργία άκρως εξειδικευμένων ασφαλιστικών προϊόντων που τα παρέχει σε άλλες  ασφαλιστικές εταιρίες όπως είναι η ασφάλιση ρύπανσης περιβάλλοντος (θαλάσσης και ξηράς), τα έργα τέχνης, τα χαλιά υψηλής αξίας και διάφορα άλλα. Βέβαια ως μεσιτική εταιρία ασφαλίσεων διαθέτει και τα συνηθισμένα ασφαλιστικά προϊόντα των κλάδων αυτοκινήτου, πυρός, αστικής ευθύνης τα οποία εντάσσονται στην συμβατική τους δραστηριότητα.

Γιώργος Καραβίας 

Γεώργιος ΚαραβίαςΜπαίνοντας στην εταιρεία μας υποδέχθηκε ο κ. Γιώργος Καραβίας  και  καθίσαμε  μαζί του στην αίθουσα συσκέψεων η οποία βρίσκεται περίπου στο κέντρο της εταιρίας, περιβάλλεται από τζαμαρία και όλα είναι εμφανή. 

Συνεργάτες παντού γύρω μας στα γραφεία τους, σε κάθε οπτική γωνία έδιναν «ζωή» στην εταιρία όση ώρα μιλούσαμε μαζί του. Σούρουπο, με την Ακρόπολη απέναντί μας, ζητήσαμε από τον κ. Γιώργο Καραβία να μας μιλήσει για την εταιρία του, την εκκίνηση, τους στόχους, το όραμά του και σε ελεύθερη ροή λόγου με την δική οπτική και το υψηλό καλλιτεχνικό του συναίσθημα μας είπε τα εξής. 

«Ξεκίνησα την προσπάθεια  το 1980 και σχεδόν άμεσα συνεταιρίστηκα με τον Σταύρο Καχριμάνη και από τότε συνεχίζουμε μαζί. Η εταιρία ανήκει στον κλάδο μεσιτών ασφαλίσεων και είμαστε εξουσιοδοτημένοι ανταποκριτές των Lloyd’s στην ελληνική αγορά σε εξειδικευμένα προγράμματα ασφαλειών. 

Συνεργαζόμαστε με  ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες αλλά από την αρχή το γραφείο μας ασχολήθηκε με εξειδικευμένα προϊόντα. Ξεφύγαμε από τα παραδοσιακά όπως είναι οι ασφάλειες Ζωής, αυτοκινήτου, εμπορικοί και βιομηχανικοί κίνδυνοι. 

Δώσαμε βάρος στα εξειδικευμένα προϊόντα όπως είναι η  ασφάλιση έργων τέχνης ασφάλιση κοσμηματοπωλείων ασφάλιση αλόγων ακύρωση εκδηλώσεων ενέργεια, ναυτιλία, παράταση εγγυήσεων μηχανικών μερών. 

Η ενασχόλησή μας με τις ειδικές ασφαλίσεις οφείλεται στην αρχή της επαγγελματικής μου ζωής. Είχα εργαστεί στο Λονδίνο 5 χρόνια στους Lloyd’s (1975-1980) και εκεί απόκτησα την εμπειρία στα εξειδικευμένα προϊόντα. 

Έτσι, και όταν γύρισα στη Ελλάδα προχώρησα στο προσωπικό εγχείρημα. Σήμερα φτιάχνουμε «καλάθια» ασφαλιστικών προϊόντων τα οποία συνήθως οι εντός χώρας ασφαλιστικές εταιρείες δεν τα έχουν στις καλύψεις τους.
 
Εμείς τα συνθέσαμε, με την βοήθεια των Lloyd’s και είμαστε οι προμηθευτές τους στην αγορά. Μπορέσαμε να δημιουργήσουμε αυτές τις εξειδικευμένες κατηγορίες ασφαλιστικής κάλυψης και στην Ελλάδα. 

Φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τις αγορές δημιουργώντας νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια ακόμα πιο εξειδικευμένα όπως για παράδειγμα είναι τα «ασφαλιστήρια των καλλιεργήσιμων σπόρων». 

Σήμερα η αγορά αυτή δείχνει ότι έχει προοπτικές και εμείς ήδη έχουμε προωθήσει τέτοια προγράμματα με τα οποία ο ενδιαφερόμενος ασφαλίζει τους σπόρους που καλλιεργεί για την περίπτωση που η παραγωγή τους δεν ανταποκριθεί στα όσα περιγράφονται από τις εταιρίες που τους παράγουν. 

Δηλαδή αν μια σπορά βγει πρώιμα, αν ένα προϊόν έχει άσχημο σχήμα και δεν πωλείται και διάφορα άλλα απρόοπτα. Υπάρχουν σήμερα περίπου 100 εταιρίες στην ελληνική που παράγουν και πουλάνε τους σπόρους οι οποίες είναι πελάτες μας. Είμαστε περήφανοι για αυτό το τόσο εξειδικευμένο προϊόν. 

Και να τονίσω ότι  δεν είμαστε εταιρεία μεσιτών που φιλοδοξούμε τα υψηλά μεγέθη. Φιλοδοξούμε όμως να πρωτοπορούμε συνεχώς στην δημιουργία καινούργιων ασφαλιστικών συμβολαίων που αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα στην ελληνική αγορά. Είμαστε προμηθευτές σημαντικών και ειδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων. 

Επάνω σε αυτό εργαζόμαστε. «Ράβουμε κουστούμια»  για κοινωνίες και επαγγελματίες. Αυτό ξέρουμε αυτό κάνουμε αυτή είναι η δουλειά μας. Η προσπάθειά μας δεν έχει τέλος. 

Σήμερα εξετάζουμε  δύο πολύ εξειδικευμένα προϊόντα που για τους επόμενους 18 μήνες θα τα ετοιμάζουμε και αυτό είναι μια αέναος κίνηση.  

Υπάρχουμε για να δημιουργούμε. Δεν μπορούμε να δούμε τους εαυτούς μας σε σύνταξη συνεχώς θα βγάζουμε προϊόντα, συνεχώς οι ανάγκες των ανθρώπων μεταβάλλονται και εμείς είμαστε επάνω στους μεθοριακούς τόπους της ασφαλιστικής αγοράς,  πάντα σε αυτούς δουλεύαμε ξεφεύγοντας από τους παραδοσιακούς. 

Αυτό σημαίνει ότι συνεχώς διατηρούμε την επικαιρότητα της δημιουργίας και την δυναμική μεταξύ ενός καινούργιου καταναλωτικού προϊόντος, μιας  υπηρεσίας και την ανάγκη την ασφαλιστικής κάλυψης αυτών των δύο αναγκών.»

Σταύρος Καχριμάνης 

Σταύρος ΚαχριμάνηςΦεύγοντας από την αίθουσα συσκέψεων της εταιρίας, κατευθυνθήκαμε στο γραφείο του κ. Σταύρου Καχριμάνη. Άνθρωπος ζεστός σαν τον συνεταίρο του, επίσης ομιλητικός και βέβαιος για τα όσα δημιουργούν και προσφέρουν στην ασφαλιστική αγορά, μας μίλησε και αυτός για με περηφάνια για την εταιρία, τους ανθρώπους, την συλλογική προσπάθεια αλλά και την απόλυτη εξειδίκευση. 

Όταν του ζητήσαμε να αναφερθεί στην πορεία του είπε: «Η επαφή μου με τον ασφαλιστικό κλάδο ξεκίνησε από τις ναυτασφαλίσεις.  

Δούλευα σε ένα μεγάλο όμιλο ναυτιλιακών επιχειρήσεων οπότε είχα τη δυνατότητα πρόσβασης σε διαφορετικές κατηγορίες ασφαλίσεων όπως για παράδειγμα την ασφάλιση των πλοίων από κάθε κίνδυνο. 

Επίσης μεταφέραμε τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων και κάναμε ασφαλίσεις  εμπορευμάτων πολύ εξειδικευμένες.  Η άλλη μεγάλη κατηγορία που γνώρισα επαγγελματικά ήταν η ρύπανση της θάλασσας που είναι μια άκρως εξειδικευμένη ασφάλιση. 

Ακόμα και οι πολεμικοί κίνδυνοι, και οι ασφαλίσεις εγκαταστάσεων όσων εταιρειών  διέθεταν μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα για την φόρτωση και την επεξεργασία των εμπορευμάτων. 

Μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα παραμονής σε αυτή την ναυτιλιακή εταιρεία ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εργάστηκα στους  Lloyd’s του Λονδίνου. 

Μετά ήλθε η δική μας επιχειρηματική προσπάθεια που στηρίχθηκε στα όσα γνωρίζαμε από τις προηγούμενες εργασίες μας. Σήμερα ανάμεσα στις εξειδικευμένες καλύψεις του γραφείου μας εκτός των άλλων είναι οι ασφαλίσεις κινδύνων σε αεροσκάφη, οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης επαγγελμάτων που σχετίζονται με την αεροπορία διότι αυτές οι καλύψεις όλες εξαιρούνται από τα παραδοσιακά ασφαλιστικά συμβόλαια. 

Επίσης ένα άλλο κομμάτι πολύ δύσκολο που εισβάλλει στην ασφαλιστική αγορά ραγδαία διότι και οι απαιτήσεις της Ε.Ε. είναι πιεστικές είναι η ασφάλιση έναντι κινδύνων ρύπανσης. 

Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα στο γραφείο άκρως εξειδικευμένη με υψηλή τεχνογνωσία στις ασφαλίσεις ρύπανσης. Αυτό που μπορούμε να πούμε ότι χαρακτηρίζει σήμερα την προσπάθειά μας είναι η παροχή αποκλειστικών ασφαλιστικών καλύψεων -προϊόντων- που μόνο εμείς δημιουργούμε και προσφέρουμε στην αγορά,  καθώς επίσης ασφαλιστικών προϊόντων απόλυτα εξειδικευμένων τα οποία τα δημιουργούμε εμείς και τα αγοράζουν από εμάς οι άλλες ασφαλιστικές εταιρείες για λογαριασμό των πελατών τους».

Δόμηση και στελέχη

Η « Καραβίας και Συνεργάτες» από την έναρξή της είχε ως πρότυπο τις γραμμές λειτουργίας των Lloyd’s. Για παράδειγμα στον κλάδο ασφάλισης έργων τέχνης έπρεπε να υπάρχει εξειδικευμένο στέλεχος (ιστορικό τέχνης) πανεπιστημιακού επιπέδου. 

Το ίδιο και σε κάθε άλλο τομέα ασφάλισης όπου η εταιρία ήδη διαθέτει ή πρόκειται να διαθέσει στην αγορά.  Οι άνθρωποι της εταιρίας δεν αφήνουν την τύχη να καθορίσει το μέλλον του και αντίθετα αντιλαμβάνονται τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται και σπεύδουν να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν όταν αρχίσει η ζήτηση του προϊόντος. 

Για αυτό και η επιλογή στελεχών γίνεται κάτω από ακριβείς διαδικασίες και με αυστηρά στάνταρ. Σήμερα διαθέτει τα στελέχη που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της απόλυτης εξειδίκευσης και στηρίζουν ομαδικά την ανάπτυξης της εταιρίας.

Στη κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας της εταιρείας βρίσκονται ο Γιώργος Καραβίας, ο Σταύρος  Καχριμάνης και η νομικός κα. Κατερίνα Καχριμάνη

Στη συνέχεια η διάρθρωση γίνεται ανά κλάδο ευθύνης και συγκεκριμένα:

Στον τομέα Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης Ρύπανσης Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακούς και Αεροπορικούς Κινδύνους επικεφαλής είναι η κα. Φωτεινή Αλεξανδρή και στενή συνεργάτης της η κα. Φωτεινή Ελευθερίου

Στον τομέα ασφάλισης Έργων Τέχνης επικεφαλής είναι η κα. Λίνα Τσάκωνα με στενή συνεργάτη της την κα. Αναστασία Κουτράκου

Στο Νομικό Τμήμα υπεύθυνη είναι η κα. Κατερίνα Καχριμάνη η οποία ελέγχει την τήρηση της νομοθεσίας κατά την κατάρτιση των ασφαλιστικών προϊόντων ενώ παράλληλα έχει την ευθύνη για την ακριβή τήρηση των συμβάσεων που συνάπτονται με τους Lloyd’s

Στον τομέα του τμήματος Πυρός με εξειδίκευση στις «κατοικίες υψηλής αξίας» επικεφαλής είναι η κα. Κλαίρη Μπελόκα με στενή συνεργάτη την κα. Διονυσία Ξένου.

Στον τομέα Επαγγελματικών Ευθυνών, Ασφάλισης Καλλιεργούμενων Σπόρων και Περιβαλλοντικής Ευθύνης επικεφαλής είναι επίσης η κα. Φωτεινή Αλεξανδρή με στενό συνεργάτη τον κ. Δημήτρη Σπανό

Στον τομέα ασφάλισης Ναυτιλίας, Μαρίνων, Ναυπηγείων, Ξενοδοχειακών Συγκροτημάτων, Αιολικών Πάρκων, Ιδιωτικών Αεροπλάνων, Σκαφών Αναψυχής, υπεύθυνος είναι ο κ. Στέλιος Σιλιγνάκης με συνεργάτη την κ. Φωτεινή Ελευθερίου

Στον τομέα ασφάλισης Ενέργειας, Κοσμηματοπωλείων και Ακύρωσης Εκδηλώσεων υπεύθυνος είναι ο κ. Άντριου Μακ Μίλαν

Στον τομέα ασφάλισης Ίππων Ομίλων επικεφαλής είναι ο Ανδρέας Τασσόπουλος με συνεργάτη τον Θρασύβουλο Δάλα

Στον κλάδο Αυτοκινήτων και Αστικής Ευθύνης Κομμωτηρίων και Κέντρων Αισθητικής υπεύθυνη είναι η κα.Ξένια Καραφέρη

Στο λογιστήριο της εταιρίας υπεύθυνη είναι η κα. Φωτεινή Ζαφειριάδου με συνεργάτη την κα. Πόπη  Μαρώλια

Στον τομέα Δημοσίων Σχέσεων υπεύθυνη είναι η κα. Μαίρη Ιωσηφέλη και πλάι της βρίσκεται ο υπεύθυνος υποστήριξης εργασιών της εταιρίας κ. Σταύρος Μαριόλης

 Πατήστε το παρακάτω link για να δείτε τις φωτογραφίες όλου του προσωπικου της εταιρίας