Τον μίτο της Αριάδνης αναζητά ο εκκαθαριστής της Ασπίς Πρόνοια

Αλλάζουν τα δεδομένα για τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, κ. Γιάννη Παντελίδη, και την προσπάθειά του να βρει τη άκρη του νήματος στις σχέσεις συμμετοχών μεταξύ των εταιριών συμφερόντων του κ. Παύλου Ψωμιάδη, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Commercial Value.

Το γεγονός ότι η μια εταιρία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της άλλης, αλλά και το ότι και οι δύο εμφανίζονται να κατέχουν από κοινού μετοχές άλλων εταιριών του ομίλου Ασπίς, σε πρώτη φάση διευκολύνουν την προσπάθεια του κ. Παντελίδη να διαμορφώσει άποψη για το πώς ισορροπούν οι συμμετοχές μεταξύ των εταιριών που ανήκουν στον κ. Παύλο Ψωμιάδη καθώς έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε περαιτέρω διασταύρωση στοιχείων και, το σπουδαιότερο, γιατί ο επιχειρηματίας επέλεξε να αναπτυχθεί μέσα από ένα τόσο πραγματικά δαιδαλώδες σχήμα συμμετοχικών σχέσεων.

Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, αποφάσισε να διορίσει τον κ. Παντελίδη Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής και στην Commercial Value.

Ο κ. Παντελίδης, με την υπογραφή της σχετικής απόφασης, όπως ανέφερε στο iw, ενεργοποιήθηκε αμέσως, θεωρώντας ότι σε αντίθεση με την Ασπίς Πρόνοια, στην Commercial Value έχει τα περιθώρια να φέρει σχετικά άμεσα αποτελέσματα σε ότι αφορά τους ασφαλισμένους της εταιρίας με συμβόλαια Ζωής, καθότι η εταιρία είναι πιο οργανωμένη, αλλά και τη δυνατότητα στηριζόμενος στα στοιχεία της Commercial Value να ξεκαθαρίσει το ποιος συμμετέχει σε ποιες εταιρίες συμφερόντων του επιχειρηματία Παύλου Ψωμιάδη και φυσικά με τι ποσοστά.

Ήδη πριν την ανάκληση της Commercial Value, είχε εντοπίσει 24 εταιρίες με ενδοομιλικές συμμετοχές, έχοντας στρέψει την προσοχή του κυρίως στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και όχι σε συμμετοχές τις οποίες διατηρούσε προσωπικά ο Παύλος Ψωμιάδης σε άλλες εταιρίες.

Από την πρώτη αυτή προσέγγιση ο κ. Παντελίδης διαμόρφωσε μια ασφαλή εικόνα για το πώς διαμορφώνονται οι συμμετοχές μεταξύ των εταιριών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Aspis Bank, Advantage Capital Holdings και Commercial Value.

Στην προσέγγισή του αυτή βρέθηκε απέναντι σε 24 εταιρίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πέντε ασφαλιστικές εταιρίες, τέσσερις εταιρίες holding, δύο εταιρίες επενδύσεων, μια ΑΕΔΑΚ και δύο τράπεζες και ένα από τα πρώτα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ήταν ότι οι οφειλές που προκύπτουν προς την Ασπίς ΑΕΓΑ για εννέα από τις 23 εταιρίες του (πλην της εισηγμένης) ανέρχονται, σε σύνολο, στο ποσό των 35 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό ξεχώρισαν τα 12,5 εκατ. ευρώ της κυπριακής Μπράιτ ΑΕ.

Στην Ασπίς ΑΕΓΑ εμφανίζονται να συμμετέχουν 10 εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 46,5%, κατέχει η οικογένεια Ψωμιάδη, το ποσοστό της Aspis Bank ανέρχεται σε 9,97%, της Commercial Value σε 9,07%, ενώ ακόμη επτά εταιρείες κατέχουν ποσοστά κατά πολύ χαμηλότερα. Στο οργανόγραμμα το ομίλου δεν περιλαμβάνονται μετοχές που κατέχει το επενδυτικό κοινό μέσω χρηματιστηρίου.

Επίσης στην Advantage Capital παρουσιάζονται να συμμετέχουν η Ασπίς ΑΕΓΑ με 18,86%, η Ασπίς Όμιλος με 0,004%, η Commercial Value με 12,54%, η Aspis Capital με 5% και με 13,2% ο κ. Ψωμιάδης ή και μέλη της οικογενείας του.

Αντίστοιχα, στην Aspis Bank συμμετέχουν η Commercial Value με 34,68%, η Advantage Capital με 0,12%, η Aspis Liberty Life με 4,88%, η Ασπίς ΑΕΑΖ με 4,95% και η Ασπίς ΑΕΓΑ με 14,76%.

Στο μεταξύ, η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ εμφανίζεται να κατέχει μετοχές σε εννέα εισηγμένες ή μη εταιρίες. Πρόκειται για την Commercial Value όπου η ανακληθείσα εταιρία συμμετέχει με 20%, την Ασπίς Εστία όπου ελέγχει το 33,65%, την Laser Investment Public όπου κατέχει το 4,49%, την Ασπίς ΑΕΑΖ όπου ελέγχει το 18,83%, την Ασπίς Κτηματική την οποία ελέγχει κατά 100%, τη Leda Investment όπου το ποσοστό της είναι 54,4%, την e-Valey (υπό εκκαθάριση) όπου κατέχει το 12,5% και την Advantage Capital στην οποία συμμετέχει κατά 18,86%.

Αξίζει να τονιστεί ότι με βάση τα στοιχεία της τελευταίας οικονομικής κατάστασης την οποία εξέδωσε η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και η οποία αφορούσε στο πρώτο εξάμηνο του 2009, παρουσιάζεται να έχει συνολικές υποχρεώσεις αξίας 158,726 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων 99,243 εκατ. ευρώ έναντι τρίτων στους οποίους ξεχωρίζουν οι Ασπίς ΑΕΑΖ με 64 εκατ. ευρώ (!), όπως και οι υποχρεώσεις σε φόρους και τέλη ύψους 32,539 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις απαιτήσεις της εταιρίας, αυτές ανέρχονται σε 107,393 εκατ. ευρώ, από τις οποίες επίσης ξεχωρίζουν τα 38,694 εκατ. ευρώ από προμηθευτές και κυρίως τα 36,987 εκατ. ευρώ από πράκτορες και συνεργάτες.

Τέλος, με βάση πάντα την τελευταία οικονομική κατάσταση της Ασπίς ΑΕΓΑ, στις 30.06.2010 λήγουν δύο ομολογιακά δάνεια αξίας 11,6 εκατ. ευρώ και 3,4 εκατ. ευρώ, τα οποία θα βρεθούν χωρίς αντίκρισμα.

Πατήστε εδώ για να δείτε το ομιλόγραμμα των εταιριών του ομίλου Ασπίς

Πατήστε εδώ για να δείτε τις συμμετοχές των εταιριών του ομίλου Ασπίς