back to top
19.1 C
Athens
Παρασκευή 22 Μαΐου 2026

“Κλίμακα Ρίχτερ» για το cyber προτείνει η SCOR

Σε λίγα χρόνια οι ζημίες από cyber επιθέσεις θα είναι μεγαλύτερες από τις ζημίες από φυσικές καταστροφές, προβλέπει ο CEO της γαλλικής αντασφαλιστικής Denis Kessler

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Αίσθηση προκάλεσαν οι προβλέψεις του διευθύνοντα συμβούλου του γαλλικού αντασφαλιστικού ομίλου SCOR, Denis Kessler, ότι σε λίγα χρόνια οι ζημίες από cyber επιθέσεις θα είναι μεγαλύτερες από τις ζημίες από φυσικές καταστροφές. Για το λόγο αυτό η αντασφαλιστική βιομηχανία πρέπει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, να σχεδιάσει μια κοινή, παγκόσμια κλίμακα για την μέτρηση των ζημιογόνων cyber συμβάντων.

«Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε εργαλεία μέτρησης και μοντελοποίησης του cyber κινδύνου», δήλωσε ο κ. Kessler, κάνοντας τον παραλληλισμό με την κλίμακα Ρίχτερ που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της έντασης των σεισμών.

- Advertisement -

«Αν δεν έχουμε μοντέλα, είναι πολύ δύσκολο για μας να παράσχουμε ασφαλιστική κάλυψη (για cyber). Έχουμε σενάρια, αλλά όχι εργαλεία μοντελοποίησης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο κ. Kessler προειδοποίησε επίσης ότι το cyber σύντομα θα αναδειχθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές. Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Παρίσι, ο επικεφαλής της SCOE υποστήριξε ότι «στο χειρότερο σενάριο», οι ζημίες από cyber επιθέσεις μπορούν να υπερβούν τα 600 δις. δολάρια ετησίως. Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις ζημίες από φυσικές καταστροφές, το οποίο ο κ. Kessler υπολόγισε στα 230 δις. δολ. σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι εντός του Ιουνίου, οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες θα προχωρήσουν –για πρώτη φορά- σε εξομοίωση μιας μεγάλης διασυνοριακής cyber επίθεσης. Η άσκηση αποτελεί πρωτοβουλία της Γαλλίας, που έχει στην παρούσα φάση την προεδρία της G7 και θα βασιστεί στο σενάριο προσβολής από κακόβουλο λογισμικό ενός τεχνικού στοιχείου που χρησιμοποιείται ευρέως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, δήλωσε η Nathalie Aufauvre, Γενική Διευθύντρια της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σημειώνεται ότι οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη «τρέξει» τέτοιες ασκήσεις, αλλά η εξομοίωση του Ιουνίου θα είναι η πρώτη σε επίπεδο G7.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο ρόλος του cyber στον πόλεμο με το Ιράν: Αποκαλυπτικές πληροφορίες

ΗΠΑ και Ισραήλ δεν διστάζουν να δώσουν πληροφορίες για τη στρατιωτική τους ισχύ, όχι όμως και για κυβερνοεπιθέσεις, επισημαίνει το BBC

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας

Baden-Baden 2025: Προτάσεις αντασφάλισης ενόψει 1ης Ιανουαρίου 2026

Bασικά θέματα συζήτησης στο συνέδριο, τα ILS, η τεχνολογία και ο ρόλος των κυβερνήσεων

Χάκερς χτύπησαν την Allianz Life στις ΗΠΑ

Στην ανακοίνωσή της, η ασφαλιστική εταιρεία ανέφερε ότι έχει λάβει άμεσα μέτρα για να περιορίσει την παραβίαση και είχε ενημερώσει το FBI

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στη Vienna Insurance Group πέρασε η Ασφαλιστική της Νυρεμβέργης

Τι ανέφερε ο Hartwig Löger της VIG και ο Harald Rosenberger της Nürnberger

Allianz Commercial: Ο πόλεμος Νο 1 κίνδυνος πολιτικής βίας για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις παγκοσμίως

Eπιταχύνεται η ζήτηση για προγράμματα ασφάλισης έναντι πολιτικής βίας και τρομοκρατίας, αλλάζουν οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων εφοδιαστικής αλυσίδας

O HALA στο FUEDI & NIVRE Seminar 2026

Οι πραγματογνώμονες διαμορφώνουν το μέλλον της διαχείρισης απαιτήσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ Holdings απέκτησε το 50% της Alpha Insurance Brokers

Η εταιρεία ενισχύει τη θέση της στη ρουμανική αγορά και διευρύνει στρατηγικά τη διεθνή της παρουσία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Στην Trastor 3 ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έναντι τιμήματος 38,6 εκατ. ευρώ – Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Το #dbfo26 πραγματοποιείται υβριδικά στο Divani Caravel και στην πλατφόρμα LiveOn Events+ στις 26/5, υπό τη διοργάνωση της ethosEvents

Η Σύρος έτρεξε στους ρυθμούς του Run Greece με τη στήριξη της ERGO Hellas

Η διοργάνωση ενώνει τον αθλητισμό με τις τοπικές κοινωνίες, προωθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τη συμμετοχή όλων των ηλικιών

Οι ΤΟΜΥ δίπλα στον πολίτη: Πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις το 2025

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας παρά τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τις αυξημένες τοπικές ανάγκες