back to top
12.2 C
Athens
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026

“Κλίμακα Ρίχτερ» για το cyber προτείνει η SCOR

Σε λίγα χρόνια οι ζημίες από cyber επιθέσεις θα είναι μεγαλύτερες από τις ζημίες από φυσικές καταστροφές, προβλέπει ο CEO της γαλλικής αντασφαλιστικής Denis Kessler

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Αίσθηση προκάλεσαν οι προβλέψεις του διευθύνοντα συμβούλου του γαλλικού αντασφαλιστικού ομίλου SCOR, Denis Kessler, ότι σε λίγα χρόνια οι ζημίες από cyber επιθέσεις θα είναι μεγαλύτερες από τις ζημίες από φυσικές καταστροφές. Για το λόγο αυτό η αντασφαλιστική βιομηχανία πρέπει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, να σχεδιάσει μια κοινή, παγκόσμια κλίμακα για την μέτρηση των ζημιογόνων cyber συμβάντων.

«Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε εργαλεία μέτρησης και μοντελοποίησης του cyber κινδύνου», δήλωσε ο κ. Kessler, κάνοντας τον παραλληλισμό με την κλίμακα Ρίχτερ που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της έντασης των σεισμών.

- Advertisement -

«Αν δεν έχουμε μοντέλα, είναι πολύ δύσκολο για μας να παράσχουμε ασφαλιστική κάλυψη (για cyber). Έχουμε σενάρια, αλλά όχι εργαλεία μοντελοποίησης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο κ. Kessler προειδοποίησε επίσης ότι το cyber σύντομα θα αναδειχθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές. Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Παρίσι, ο επικεφαλής της SCOE υποστήριξε ότι «στο χειρότερο σενάριο», οι ζημίες από cyber επιθέσεις μπορούν να υπερβούν τα 600 δις. δολάρια ετησίως. Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις ζημίες από φυσικές καταστροφές, το οποίο ο κ. Kessler υπολόγισε στα 230 δις. δολ. σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι εντός του Ιουνίου, οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες θα προχωρήσουν –για πρώτη φορά- σε εξομοίωση μιας μεγάλης διασυνοριακής cyber επίθεσης. Η άσκηση αποτελεί πρωτοβουλία της Γαλλίας, που έχει στην παρούσα φάση την προεδρία της G7 και θα βασιστεί στο σενάριο προσβολής από κακόβουλο λογισμικό ενός τεχνικού στοιχείου που χρησιμοποιείται ευρέως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, δήλωσε η Nathalie Aufauvre, Γενική Διευθύντρια της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σημειώνεται ότι οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη «τρέξει» τέτοιες ασκήσεις, αλλά η εξομοίωση του Ιουνίου θα είναι η πρώτη σε επίπεδο G7.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο ρόλος του cyber στον πόλεμο με το Ιράν: Αποκαλυπτικές πληροφορίες

ΗΠΑ και Ισραήλ δεν διστάζουν να δώσουν πληροφορίες για τη στρατιωτική τους ισχύ, όχι όμως και για κυβερνοεπιθέσεις, επισημαίνει το BBC

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας

Baden-Baden 2025: Προτάσεις αντασφάλισης ενόψει 1ης Ιανουαρίου 2026

Bασικά θέματα συζήτησης στο συνέδριο, τα ILS, η τεχνολογία και ο ρόλος των κυβερνήσεων

Χάκερς χτύπησαν την Allianz Life στις ΗΠΑ

Στην ανακοίνωσή της, η ασφαλιστική εταιρεία ανέφερε ότι έχει λάβει άμεσα μέτρα για να περιορίσει την παραβίαση και είχε ενημερώσει το FBI

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Atradius: Η ενεργειακή μετάβαση καθυστερεί, αφήνοντας τις εισαγωγικές οικονομίες εκτεθειμένες

Οι γεωπολιτικές κρίσεις και η εντεινόμενη ζήτηση καθιστούν σαφές ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι απλώς θέμα κλίματος, αλλά και οικονομικής επιβίωσης

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Στρατηγικές αλλαγές στην ηγεσία της Allianz

Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαδοχής και της οργανωτικής της ανάπτυξης

Το 65% των πολιτών με ιδιωτική σύνταξη αισθάνονται σιγουριά για το μέλλον

Ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από όσων βασίζονται στην κρατική σύνταξη, σύμφωνα με στοιχεία της EIOPA

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αναθεωρήθηκαν οι κατευθυντήριες Οδηγίες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Ενισχύεται η προσέγγιση του διαβήτη ως ετερογενούς νοσήματος, με μεγαλύτερη έμφαση στη διάγνωση και ταξινόμηση διαφορετικών μορφών

PwC: 1 στις 2 συναλλαγές αφορά ασφάλειες, αλλαγές στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Αναμένεται νέα συναλλαγή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «EIAS Certified Specialist in Health Insurance and Medical Underwriting»

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από 24/3 έως 9/4, σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης

Σωματείο Εργαζομένων Ν. Νίκαιας: Πώς είναι το ΕΣΥ πίσω από την κυβερνητική βιτρίνα

Το Υπουργείο Υγείας διαφημίζει ότι «το ΕΣΥ βρίσκεται στα καλύτερά του», αλλά οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων μεταφέρουν εντελώς διαφορετική εικόνα