Λάθος χειρισμός στην Επ.Ε.Ι.Α. από τον κ. Σαχινίδη

Το χειρότερο που θα μπορούσε να γίνει στην ασφαλιστική αγορά είναι αυτό που η κυβέρνηση έκανε με περισσή άνεση. Και ποιο είναι αυτό; 

Δημιούργησε ένα κενό εποπτείας σε πολύ κρίσιμη στιγμή για την ασφαλιστική αγορά καθώς μετά από την πολυετή χειμερία νάρκη των εποπτικών αρχών, η Εποπτεία ξύπνησε, λειτούργησε προχώρησε σε ξεκαθάρισμα της αγοράς. 

Ήταν πολύ σημαντικό και καθοριστικό για τη συνέχεια, το γεγονός ότι η Επ.Ε.Ι.Α. μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να λάβει αποφάσεις, να προκαλέσει αντιδράσεις και να ταράξει τα νερά. 

Όταν λοιπόν όλα έδειχναν χωρίς αμφιβολία ότι το νερό είχε μπει στο αυλάκι και οι άνθρωποι της αγοράς άρχισαν να βαδίζουν επάνω στα βήματα και τον ρυθμό της εποπτικής αρχής, ήλθε η κυβέρνηση να τα χαλάσει μονομιάς. 

Από την στιγμή που ανακοίνωσε ότι η εποπτική αρχή καταργείται έδωσε το μήνυμα ότι αδιαφόρησε για όσα έγιναν ή τα θεώρησε λάθος. Θα ήταν επιπολαιότητα να δεχθούμε ότι είναι πολιτική απόφαση και να πούμε ότι έτσι  έχουν τα πράγματα. 

Αντίθετα οφείλουμε να ζητήσουμε εξηγήσεις για ποιο λόγο με ποια κριτήρια, ποιο σκοπό και τέλος πάντων τι ήταν αυτό που τους οδήγησε στην κατάργηση της Επ.Ε.Ι.Α.

Αν επιχειρήσουμε να την ερμηνεύσουμε δεν μπορούμε να βρούμε τεκμήριο δικαίου. Το προσωπικό ήταν καταρτισμένο και με εμπειρία. Τα αποτελέσματα της δράσης της ορατά. 

Οι αποφάσεις της και το σύντομο έργο της έδωσαν τα εχέγγυα ότι λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια εποπτική αρχή. Που στηρίχθηκε λοιπόν η κυβέρνηση ώστε να την καρατομήσει; 

Μήπως για να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα με την άσκηση του εποπτικού έργου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υποστηριχθεί καθώς η ασφαλιστική αγορά έχει την δική της «οντότητα» οπότε μπορεί να ανήκει στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά σαφώς χρειάζεται την εξειδίκευση των ανθρώπων που την εποπτεύουν. 

Και αυτό είχε ήδη επιτευχθεί και ταυτόχρονα όσο πέρναγε ο καιρός η ενασχόληση με το αντικείμενο θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα.

Αντίθετα τώρα εισερχόμενη η εποπτεία στην ΤτΕ ποιος και πότε θα την «τρέξει». Ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι μπορεί από την επομένη να συνεχίσει το έργο της Επ.Ε.ΙΑ. 

Κανείς. Θέλει από την αρχή, χρόνο, ενημέρωση, «τριβή» και κατασταλαγμένη άποψη για να λάβει αποφάσεις. Ήδη η  Επ.Ε.Ι.Α. σταμάτησε να παράγει έργο. Και θα πάρει πολύ χρόνο για να ξεκινήσει η νέα αρχή. Λάθος -τουλάχιστον- χειρισμός από τον κ. Σαχινίδη.