Αντέχουν στην κρίση οι πολυεθνικές

Ισχυρή αντοχή στην κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος επιδεικνύουν οι μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι κάνοντας σαφές ότι ο κλάδος τους έχει αφενός δυναμική ανάπτυξης και αφετέρου «άτρωτα» σημεία ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Το iw συγκέντρωσε τα οικονομικά αποτελέσματα, καθώς και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών από τους ομίλους που δίνουν τον παλμό στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά και τα παρουσιάζει. 

Οι Allianz, Chartis, Groupama και AXA είναι τέσσερις κολοσσοί του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που ο καθένας με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αποδεικνύει τη σημασία της ασφάλειας που προσφέρει το ισχυρό όνομα.

Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες ήταν δύσκολες με κίνδυνο οι εργασίες των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων να υποστούν τις επιπτώσεις του φαινομένου της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τελικά οι ασφαλιστικοί όμιλοι στην παγκόσμια αγορά παρουσίασαν για το 2009 σταθερά αποτελέσματα. 

Ο όμιλος της Allianz εμφάνισε αύξηση των καθαρών κερδών, που διαμορφώθηκαν στα 4,7 δις ευρώ και σύμφωνα με την εταιρία κατάφερε ισχυρή και υγιή επίδοση από τρίμηνο σε τρίμηνο. 

Η Groupama κατέγραψε σημαντική αύξηση στα έσοδα από ασφάλιστρα, που άγγιξαν τα 14,5 δις ευρώ και σταθερό ρυθμό ανάπτυξης. 

Αντίθετα, η Chartis λόγω των προβλημάτων του 2008 εμφάνισε καθαρά ασφάλιστρα 6,93 δις δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο του 2009, δηλαδή μείωση σε ποσοστό 2,2% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο όμιλος της AXA  σημείωσε μείωση των συνολικών του εσόδων, που διαμορφώθηκαν στα 90,1 δις ευρώ σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής έκθεσης

Allianz

Ο παγκόσμιος ασφαλιστικός όμιλος Allianz παρά το ασταθές για την παγκόσμια οικονομία περιβάλλον του 2009 σημείωσε αύξηση των καθαρών κερδών, που άγγιξαν τα 4,7 δις ευρώ ( αύξηση 13%). 

Η Allianz Group ανακοίνωσε για την εταιρική χρήση του προηγούμενου έτους ότι τα συνολικά έσοδα του ομίλου ανήλθαν στα 97,4 δις ευρώ. 

Αντιθέτως τα έσοδα εκμετάλλευσης παρουσίασαν μείωση φτάνοντας συνολικά στα 7,2 δις ευρώ, δηλαδή 147 εκατ. ευρώ κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. 

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων η εταιρεία αντιμετώπισε ασταθές οικονομικό περιβάλλον, αλλά εν τέλει έφερε θετικά αποτελέσματα σε ανάπτυξη και κέρδη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Επίσης, ο όμιλος της Allianz παρουσίασε για άλλη μία φορά  βελτιωμένο συντελεστή φερεγγυότητας, που διαμορφώθηκε στο 164% στο τέλος του φορολογικού έτους 2009, συμπεριλαμβανομένης της αυτοτέλειας των χρήσεων μερίσματος. 

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και εμπίπτει εντός του εύρους του στόχου των 150% με 170%.  

Ο κ. Michael Diekmann, CEO του ομίλου, δήλωσε ότι «το 2009 ήταν μια σημαντική και επιτυχημένη χρονιά για την εταιρία. Ενώ η οικονομική κρίση επηρέασε αναμφίβολα τα αποτελέσματά μας, έχουμε καταφέρει ισχυρή και υγιή επίδοση από τρίμηνο σε τρίμηνο. Αυτή η αξιοπιστία αποτιμάται ιδιαίτερα από τους πελάτες μας και το σύνολο των μετόχων». 

Η ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας οδήγησε στη μείωση των εργασιών που συνδέονται με τους τομείς ιδιοκτησίας και ατυχημάτων, των οποίων τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2% και διαμορφώθηκαν στα 42,5 δις ευρώ. 

Ωστόσο, η Allianz ανέπτυξε τον κλάδο  ιδιοκτησίας και ατυχημάτων το 2009 στην Αυστραλία, την Ασία, την περιοχή του Ειρηνικού, Νότια Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η ασφάλιση ζωής και υγείας παρουσιάζει μεγάλη αύξηση σε έσοδα και κέρδη, καθώς ο κλάδος ζωής και υγείας ξεπέρασε στα ασφάλιστρα τα 50 δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 11%, που οφείλεται κυρίως στην ισχυρή παρουσία του ομίλου στην Ιταλία, τη Γερμανία, την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και τις ΗΠΑ. 

Συνολικά, τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε 2,8 δις. ευρώ το 2009, σε σύγκριση με 1,2 δις ευρώ κατά το προηγούμενο έτος. 

Σχολιάζοντας ο CFO του ομίλου κ. Oliver Bate δήλωσε πως αυτό προήλθε κυρίως από την αύξηση κατά 1,7 δις ευρώ στο αποτέλεσμα των επενδύσεων. 

«Ο τομέας αυτός παρουσίασε εξαιρετική άνοδο πέρυσι, καθώς οι καταναλωτές έδειξαν όλο και πιο έντονο ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας. 

Σε ένα ασταθές περιβάλλον για την αγορά, οι πελάτες του κλάδου αναζητούν την ασφάλεια και θέλουν να κάνουν συναλλαγές με εταιρίες που μπορούν να εμπιστεύονται» τόνισε ο κ. Oliver Bate. 

Το 2009 τα συνολικά υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού ξεπέρασαν τα 1.200 δις ευρώ. Τα έσοδα από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων τρίτων εκτινάχθηκαν στα 926 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 31% αύξηση σε σύγκριση με τα 703 δις ευρώ το 2008. Οι καθαρές εισροές τρίτων μερών έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ με 84 δις ευρώ.

Chartis

Σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρία  Chartis, το 2009 έκλεισε για την εταιρία με λειτουργικό κέρδος. 

Συνολικά τα έσοδα από τα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 40,5 δις δολάρια και τα καθαρά ασφάλιστρα του τέταρτου τριμήνου του διαμορφώθηκαν στα 6,93 δις δολάρια, εμφανίζοντας μείωση σε ποσοστό 2,2% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Σε ετήσια βάση τα καθαρά ασφάλιστρα σημείωσαν σημαντική μείωση και διαμορφώθηκαν στα 30,66 δις δολάρια. 

Οι απώλειες από την αντασφάλιση για το τέταρτο τρίμηνο εκτινάχτηκαν στα 2,61 δις δολάρια σε αντιδιαστολή με τα 1,8 δις δολάρια το προηγούμενο έτος. Συνολικά το επίπεδο των απωλειών από την αντασφάλιση κυμάνθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στα 2,6 δις δολάρια. 

Τα προ φόρων λειτουργικά έσοδα για το έτος 2009 άγγιξαν τα 169 εκατ. δολάρια σε αντιδιαστολή με την απώλεια της τάξεως των 2,45 δις δολαρίων, που κατεγράφη το 2008. 

Ο κ. Rob Schimek, Οικονομικός Διευθυντής της Chartis, δήλωσε πως «σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση του ισολογισμού του ομίλου μας. Πήραμε επίσης την απόφαση να ενισχύσουμε τα αποθέματα μας».

Επίσης ο κ. Rob Schimek ανέφερε ότι «τα επιπλέον αποθεματικά ποσά ανήλθαν στο 3,6% των μεταφερομένων αποθεματικών του ομίλου Chartis και κυμάνθηκαν περίπου στα 63 δις δολάρια, μετά από εσωτερική και ανεξάρτητη αναλογιστική μελέτη.
 
Η ενίσχυση του αποθεματικού αφορούσε κυρίως  τις μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο long-tail casualty business, ιδιαίτερα την υπερκάλυψη των εργατών». 

Όσον αφορά στο συντελεστή φερεγγυότητας ο Οικονομικός Διευθυντής της εταιρίας σχολίασε ότι «επιπλέον, ο εκ του νόμου κίνδυνος με βάση τους δείκτες κεφαλαίου για το περασμένο έτος αυξήθηκε σημαντικά από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, φτάνοντας το 400%, πολύ πάνω από την απαίτηση των ρυθμιστικών αρχών για τη διατήρηση ενός ελάχιστου συντελεστή φερεγγυότητας 200%».

Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση στα τέλη του 2008, ο όμιλος AIG λειτούργησε, σύμφωνα με την εταιρία, υπό εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές πιέσεις και συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ο κλάδος περιουσίας και ατυχημάτων συνενώθηκε και μετονομάστηκε σε Chartis. 

«Οι πελάτες μας δεσμεύτηκαν σε μας πριν από ένα χρόνο κατά την δύσκολη περίοδο», είπε ο κ. Kristian P. Moor, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Chartis. 

Επιπλέον πρόσθεσε πως «είμαστε περήφανοι που μπορούμε να απευθυνθούμε σε αυτούς κατά την ανανέωση και να πούμε ότι είμαστε μια ισχυρότερη εταιρία. 

Ενισχύσαμε τον ισολογισμό μας, η διατήρηση των λογαριασμών είναι ισχυρή, νέα επιχείρηση ανοίγεται. Επίσης, έχουμε προσελκύσει νέα ταλέντα στην ομάδα διαχείρισης, και η διατήρηση των εργαζομένων μας είναι ιδιαίτερα ισχυρή».

Ο παγκόσμιος ασφαλιστικός όμιλος στον κλάδο ιδιοκτησίας / ατυχήματος συνεχίζει να χτίζει παγκόσμίου τάξεως δυνατότητες για τις επιχειρήσεις του. 

Σύμφωνα με τον κ. Moor «η πρώτη προτεραιότητα για την εταιρεία είναι η διατήρηση της επιχείρησης. Το δεύτερο κομμάτι είναι να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ένας παγκόσμιος οργανισμός από άποψη διαχειριστική, ανάληψης κινδύνων, οικονομική και νομική.

Groupama

Ισχυρή βελτίωση των εσόδων από ασφάλιστρα σημείωσε ο ασφαλιστικός όμιλος Groupama κατά τη διάρκεια του 2009, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής έκθεσης. 

Ο Κ. Jean Azéma, Διευθύνων Σύμβουλος της Groupama, ανέφερε πως «τα αποτελέσματα για το τρέχον έτος είναι ιδιαίτερα θετικά.
 
Ο όμιλος μας δημιούργησε  σταθερό επίπεδο ανάπτυξης παρουσιάζοντας αύξηση μεγαλύτερη από το 100% των καθαρών αποταμιεύσεων και των συνταξιοδοτικών εισροών. 

Σημαντικές συνεργασίες επιτεύχθηκαν τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό. Επιπλέον, η σταθερή οικονομική κατάσταση της Groupama μας επέτρεψε να διατηρήσουμε τα επενδυτικά σχέδια στο απόγειο της κρίσης. 

Σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό περιβάλλον, η ικανότητα καινοτομίας της εταιρείας έχει καταστεί αποφασιστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητά της εταιρίας και την ικανότητά της να προσαρμόζεται. 

Αυτό μας επέτρεψε να αναπτύξουμε στρατηγικές συνεργασίες που θα αποτελέσουν τις πλατφόρμες ανάπτυξης για το μέλλον».
Σύμφωνα με τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου τα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 14,5 δις ευρώ και τα καθαρά κέρδη: στα 660 εκατ. ευρώ. 

Η Groupama σημείωσε μεγάλη αύξηση στα έσοδα από ασφάλιστρα, που άγγιξε το 13,5% στις ασφάλειες ζωής και υγείας και 3% σε ακίνητα και ασφάλιση ατυχημάτων, καθώς και βελτίωση στο εκ του νόμου περιθώριο φερεγγυότητας του ομίλου, που διαμορφώθηκε στις 58 μονάδες του 180%. 

Τα λειτουργικά έσοδα έφτασαν τα 489 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις για τις καταιγίδες.

AXA

Ο όμιλος της AXA κατέγραψε μείωση των συνολικών του εσόδων που διαμορφώθηκαν στα 90,1 δις ευρώ για το 2009.  Στον κλάδο ζωής και αποταμίευσης οι καθαρές εισροές της εταιρίας ανήλθαν στα 8,6 δις ευρώ. 

Οι εργασίες της απέφεραν σταθερά κέρδη για το 2009, τα συγκρίσιμα κέρδη έφτασαν τα 3,9 δις ευρώ σε αντιδιαστολή με τα € 4,0 δις ευρώ, που είχαν διαμορφωθεί το 2008, ενώ τα καθαρά κέρδη κυμάνθηκαν στα 3,6 δις ευρώ έναντι των  0,9 δις ευρώ που ήταν το προηγούμενο έτος.

Ο όμιλος εμφάνισε ισολογισμό με αυξημένη ισχύ, καθώς ο δείκτης φερεγγυότητας κυμάνθηκε στις 44 μονάδες έως 171% και το debt gearing μειώθηκε στις 8 μονάδες έως 26%.