Στα 1,4 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της EUREKO, για το 2009

Χρονιά ανάκαμψης ήταν το 2009 για τη EUREKO, μητρική εταιρία της Interamerican. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ μετά το ζημιογόνο 2008.

Τα περιθώρια φερεγγυότητας ανέρχονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η συνεισφορά της Interamerican στα συνολικά κέρδη, ήταν 21,8 εκατ. ευρώ προ φόρων (6,2 εκατ. καθαρά, μετά από προβλέψεις έκτακτης εισφοράς, Audatex κ.λπ.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της Interamerican έλαβε την έγκριση της EUREKO για το επιχειρηματικό σχέδιο της τριετίας 2010-2012, το οποίο στοχεύει σε οργανική ανάπτυξη και βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων

Πιο αναλυτικά, ο Όμιλος EUREKO , στον οποίο ανήκει η Interamerican, ανακοίνωσε  για το 2009 καθαρά κέρδη ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αναστρέφοντας την εικόνα του ζημιογόνου 2008. Τα αποτελέσματα αυτά της EUREKO αποτελούν συνέπεια μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών και βελτιώσεων σε στρατηγικό – λειτουργικό επίπεδο, του διακανονισμού που επετεύχθη για την PZU με την πολωνική κυβέρνηση (1,2 δισ. ευρώ) και της αξιοποίησης της οικονομικής ανάκαμψης που διαφάνηκε το 2009 στις αγορές.

Η EUREKO περιόρισε δραστικά την περασμένη χρονιά τον αρνητικό αντίκτυπο από την έκθεσή της στις χρηματαγορές, πέτυχε διαρθρωτική μείωση δαπανών κατά 183 εκατ. ευρώ και διατήρησε την οικονομική ισχύ της με την κεφαλαιακή στήριξη των μετόχων της Vereniging Achmea και Rabobank, οδηγώντας  τον δείκτη φερεγγυότητάς της στο πολύ ικανοποιητικό επίπεδο του 251% για τον ασφαλιστικό τομέα. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια της EUREKO αυξήθηκαν κατά 36% φθάνοντας τα 10,1 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ.  το 2008.

Στα κέρδη της EUREKO, η Interamerican συνεισέφερε 21,8 εκατ. ευρώ προ φόρων (6,2 εκατ. καθαρά, μετά από προβλέψεις έκτακτης εισφοράς, Audatex κ.λπ.).

O Willem van Duin, Πρόεδρος του Δ.Σ. της EUREKO, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ανέφερε: «Το 2009 πρέπει να θεωρείται περίοδος ανάκαμψης, κατά την οποία ενισχύθηκε η πεποίθησή μας ότι ο Όμιλος ευρίσκεται σε σωστή πορεία. Η στρατηγική μας εστίαση αφορά στην αγορά των Κάτω Χωρών και σε εκείνες τις διεθνείς αγορές στις οποίες διαβλέπουμε τις βέλτιστες προοπτικές για το μέλλον».

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της INTERAMERICAN

Εν τω μεταξύ, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Interamerican έλαβε την έγκριση της EUREKO για το επιχειρηματικό σχέδιο της τριετίας 2010-2012, το οποίο στοχεύει σε οργανική ανάπτυξη και βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων. Ειδικότερα, προβλέπεται μια σειρά στρατηγικών πρωτοβουλιών της εταιρείας σε λειτουργικό επίπεδο (δομές – underwriting – τεχνολογία), σε επίπεδο προϊόντων – υπηρεσιών (τυποποίηση συστημάτων αντί προϊόντων ανά κλάδο) και διανομής (πολυκαναλικότητα  – νέο μοντέλο agency), σε συνδυασμό με τον περαιτέρω έλεγχο του κόστους. Το 2009 η εταιρεία πέτυχε μείωση των δαπανών κατά 17% σε σχέση με το 2008.

Ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της Interamerican, Thomas van Rijckevorsel, μέλος του Δ.Σ. της EUREKO, προέρχεται από τη Rabobank. Αντιπρόεδρος του νέου Δ. Σ. είναι ο Adrian Hegarty και Διευθύνων Σύμβουλος ο Γιώργος Κώτσαλος.

Επισημαίνεται ότι το 2010 ξεκίνησε για την Interamerican θετικά με την παραγωγή του πρώτου διμήνου σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, στο σύνολο των δραστηριοτήτων, να είναι αυξημένη κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.