Ζημιογόνος χρήση το 2009 για την Εθνική Ασφαλιστική

Ζημιές ύψους 48,5 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Εθνική Ασφαλιστική την προηγούμενη οικονομική χρήση, αποτέλεσμα που αποδίδεται στην επιβάρυνση  που προκάλεσε το κόστος καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας για την αποχώρηση 106 εργαζομένων, αλλά και την πρόβλεψη για το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την υπόθεση της Audatex

Το κόστος της εθελούσιας εξόδου που επιβάρυνε τη χρήση ανήλθε στα 22,9 εκατ. ευρώ έναντι 14,9 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ επιπλέον 4 εκατ. ευρώ επιβάρυναν τα αποτελέσματα με την μορφή πρόβλεψης για τη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής πραγματογνωμοσύνης για τον κλάδο αυτοκινήτου.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας ποσό 65,3 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε επίσης από το σχετικό αποθεματικό στα αποτελέσματα της χρήσης, χωρίς να επηρεάσει το συνολικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας. 

Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 179,4 εκατ. ευρώ, έναντι 65 εκατ. ευρώ το 2008 και παραμένουν χαμηλότερα του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του άρθρου 47 του 2190. 

Το περιθώριο φερεγγυότητας της εταιρίας συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 40 εκατ. ευρώ, καλύπτεται σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου της Επ.Ε.Ι.Α. του Ιουνίου 2009 , κατά 115%.
 
Όπως σημειώνεται ωστόσο στην ετήσια οικονομική  έκθεση της εταιρείας η οριακή κάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητας σε συνδυασμό με τη μεγάλη ευαισθησία των ιδίων κεφαλαίων στις διακυμάνσεις των τιμών αγοράς του χαρτοφυλακίου επενδύσεων και την εξέλιξη της παραγωγής που θα αυξήσει το αναγκαίο περιθώριο φερεγγυότητας, καθιστά την αντιμετώπιση του θέματος «υψηλής προτεραιότητας ζήτημα». 

Σημειώνεται ότι η εταιρεία προγραμματίζει την έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 50 εκατ. ευρώ και έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, αναμένοντας τη σχετική έγκριση.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια της εταιρίας ανήλθαν σε 2,2 δις ευρώ έναντι 1,8 δις ευρώ το 2008 με το συνολικό ποσό των υποαξιών που είχε σωρευτεί έως το τέλος του 2008 να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρήσης κατά 55,4 εκατ. ευρώ ενισχύοντας αντίστοιχα τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας.