«Κλειδώνει» στο Υπουργικό Συμβούλιο το φορολογικό νομοσχέδιο

Επί τάπητος τίθεται στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εν συνεχεία θα κατατεθεί στη Βουλή. 

Οι τελευταίες αλλαγές φαίνεται πως αφορούν την αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης και το ποσοστό έκπτωσης φόρου για τα στεγαστικά. Ανυποχώρητη η κυβέρνηση για την επιβολή ΦΠΑ σε δικηγόρους, καλλιτέχνες και πωλητές λαϊκών αγορών.

Μετά τις αντιδράσεις ανεβαίνει πιθανότατα στις 60.000 ευρώ το αφορολόγητο της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, για τα στεγαστικά εξετάζεται αύξηση του ποσοστού στην έκπτωση φόρου ενώ θα ισχύσει αναδρομικά η μειωμένη παρακράτηση σε χαμηλόσμισθους.

Την ίδια ώρα, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται ανυποχώρητο στην πρόθεση επέκτασης του ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, αλλά και πωλητές λαϊκών αγορών, ενώ προτίθεται να ξεκαθαρίσει ρητά και στο νομοσχέδιο πως η νέα κλίμακα παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους.

Οι αποζημιώσεις

Το θέμα των αποζημιώσεων απόλυσης αναμένεται να κλείσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το επικρατέστερο σενάριο αφορά την αύξηση του αφορολογήτου αποζημίωσης απόλυσης στα 60.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, σε συνδυασμό με την καθιέρωση κλίμακας συντελεστών φόρου που θα αυξάνονται ανάλογα με το ύψος της αποζημίωσης.

Το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως καταγράφεται στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, αφορούσε αφορολόγητο όριο αποζημιώσεων 30.000 ευρώ. 

Για υψηλότερα ποσά επιβάλλονται συντελεστές που αρχίζουν από 10% για το κλιμάκιο 30.000-60.000 και κλιμακώνονται σε 20% για το κλιμάκιο από 60.000 έως 100.000 ευρώ, σε 30% για το κλιμάκιο 100.000 έως 150.000 ευρώ και σε 40% για ποσά άνω των 150.000 ευρώ. 

Σήμερα, το αφορολόγητο όριο αποζημίωσης απόλυσης διαμορφώνεται σε 20.000 ευρώ και πάνω από αυτό το ποσό επιβάλλεται φόρος με ενιαίο συντελεστή 20%.

Τα στεγαστικά

Στο μέτωπο των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας εξετάζεται αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης από τον φόρο, σε συνδυασμό με την καθιέρωση ανώτατων ορίων δανείου ή τετραγωνικών μέτρων της πρώτης κατοικίας έως τα οποία θα χορηγείται η απαλλαγή.

Με τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας, το υπουργείο Οικονομικών χαμήλωσε τον πήχυ των εκπτώσεων τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας στο 20% από τον φόρο εισοδήματος, όταν για δάνεια που ελήφθησαν πέρυσι προβλέπεται μείωση φόρου 40%, τόσο για την πρώτη κατοικία, όσο και για τη δευτερεύουσα και με όριο επιφανείας τα 200 τετραγωνικά μέτρα.

Οι επιβαρύνσεις εξαιτίας των αλλαγών είναι ακόμα μεγαλύτερες για όσους εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας που έχει ληφθεί πριν από το 2002, για τα οποία σήμερα ισχύει έκπτωση των τόκων 100% από το εισόδημα.

Η παρακράτηση

Ρητά θα ορίζεται στο νομοσχέδιο πως παρά το γεγονός ότι η νέα κλίμακα παρακράτησης (ακολουθώντας τις μεταβολές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος) θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα γίνει συμψηφισμός των παρακρατούμενων ποσών από τις αρχές του έτους με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

Με την αλλαγή της κλίμακας, χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως 2.000 ευρώ τον μήνα θα έχουν μείωση των παρακρατούμενων κάθε μήνα ποσών από τον μισθό και τις συντάξεις τους. Για παράδειγμα, μισθωτός με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ με την ισχύουσα κλίμακα έχει παρακράτηση 33,7 ευρώ κάθε μήνα. Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας η παρακράτηση μειώνεται σε 25,33 ευρώ ή 8,44 ευρώ λιγότερα.

Σε αποδοχές 2.000 ευρώ η μηνιαία παρακράτηση δεν έχει την παραμικρή διαφοροποίηση, καθώς είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ελαφρύνσεων και επιβαρύνσεων. Στα 270,17 ευρώ η παρακράτηση με την παλιά κλίμακα, στο ίδιο ποσό και με τη νέα κλίμακα, ενώ για μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ η παρακράτηση από 427,07 ευρώ με τη νέα κλίμακα αυξάνεται σε 436,21 ευρώ ή 9,15 ευρώ περισσότερα.

Έτσι, όποιος φορολογούμενος έχει υποστεί τους πρώτους μήνες του έτους παρακράτηση υψηλότερη σε σχέση με αυτήν που θα προκύπτει με τη νέα κλίμακα, θα έχει επιστροφή με συμψηφισμό όταν θα γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης και το αντίστροφο.

Παράταση για τις λαϊκές αγορές

Νερό στο κρασί της φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να βάλει η κυβέρνηση αναφορικά με την επέκταση ΦΠΑ και ταμειακών μηχανών στο σύνολο της αγοράς, μόνο για την περίπτωση των πωλητών λαϊκών αγορών. Κι αυτό, όχι στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζεται παράταση 1-2 μηνών για τους πωλητές λαϊκών αγορών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών, καθώς στην αγορά σήμερα υπάρχουν 5.000 αδιάβροχες ταμειακές μηχανές και απαιτούνται 40.000-50.000.

Η σχετική παράταση δεν θα ανακοινωθεί τώρα για να μην υπάρξουν πάλι αντιδράσεις και ζητηθούν εξαιρέσεις.