“Κάτω από τον πήχη» τα κέρδη α’ 3μήνου της Swiss Re

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Κατώτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα κέρδη α’ τριμήνου του ελβετικού αντασφαλιστικού ομίλου Swiss Re, καθώς η έκθεσή της σε μεγάλες ζημίες αντιστάθμισε την αύξηση των καθαρών ασφαλίστρων και τις θετικές επιδόσεις του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου.

Τα καθαρά κέρδη της Swiss Re για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 διαμορφώθηκαν σε 429 εκατ. δολ. (έναντι 457 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018). Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς έκαναν λόγο για κέρδη 657 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των μεγάλων φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών που επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του ελβετικού ομίλου ήταν οι πλημμύρες στην Αυστραλία (που της κόστισαν περί τα 210 εκατ. δολ.), ο κυκλώνας Idai στη Μοζαμβίκη καθώς και η «προσγείωση» του στόλου των Boeing 737 MAX μετά την συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines. Όπως ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής John Dacey, η έκθεση της Swiss Re στην υπόθεση “Boeing” εκτιμάται μέχρι στιγμής στα 90 εκατ. δολάρια. «Συνεργαζόμαστε με άλλες ασφαλιστικές που έχουν αναλάβει τους σχετικούς κινδύνους και εξετάζουμε τις καλύψεις που έχει η Boeing ώστε να υπολογίσουμε τι αποζημιώσεις θα πρέπει τελικά να καταβάλλουμε», είπε μεταξύ άλλων.

Είναι ασαφές τι είδους αποζημιώσεις θα διεκδικήσουν οι αεροπορικές εταιρίες από την Boeing για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στη διαχείριση των στόλων τους λόγω του παροπλισμού των 737 MAX.  Aξίζει να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις που συνδέονται με το δυστύχημα της Ethiopian Airlines και την αναγκαστική προσγείωση όλων των 737 MAX ίσως αποδειχθούν οι μεγαλύτερες μη-πολεμικές αποζημιώσεις για την αντασφαλιστική βιομηχανία, σύμφωνα με τη Willis Re.

Η Swiss Re ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις προετοιμασίες για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της ReAssure (του βραχίονα «κλειστών» χαρτοφυλακίων στη Μ. Βρετανία), παραμένοντας παράλληλα ανοιχτή σε ένα deal εξαγοράς της τελευταίας στιγμής. Δήλωσε επίσης αισιόδοξη για τις προοπτικές των κλάδων ζωής, υγείας και γενικών ασφαλίσεων, ενώ παραδέχτηκε ότι ο κλάδος αντασφαλιστικών λύσεων για εταιρείες (που έκλεισε με ζημίες στο τρίμηνο) αντιμετωπίζει προκλήσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*