Την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Την ερχόμενη Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου).

Το φορο-νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το νομοσχέδιο θα δημοσιοποιηθεί και θα δοθεί στους φορείς σήμερα προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα έσοδα του Δημοσίου έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν ανοδική πορεία στο πρώτο τρίμηνο του έτους και είναι εντός του στόχου του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Με το νέο νομοσχέδιο πραγματοποιείται μια «μεγάλη επανάσταση», υποστήριξε, καθώς καταργούνται «αναίτια προνόμια ολίγων σε βάρος των πολλών».

Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις, να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με τις κατηγορίες επαγγελματιών που επρόκειτο να συμπεριληφθούν με καθυστέρηση στον λογιστικό προσδιορισμό εισοδημάτων, καθώς και σχετικά με τα τεκμήρια διαβίωσης που θα επιβληθούν.

Από την 1η Ιουλίου ο λογιστικός προσδιορισμός

Από την 1η Ιουλίου 2010 τα εισοδήματα των επαγγελματιών ταξί, φορτηγών ΔΧ, λεωφορείων ΚΤΕΛ, νοικιαζόμενων δωματίων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και περιπτέρων, θα προσδιορίζονται με λογιστικό τρόπο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες ταξί, για το α’ εξάμηνο του 2010 θα ισχύσει ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματός τους, το οποίο όμως θα είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το ισχύον.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ακόμη ότι όλοι οι επαγγελματίες στην αγορά θα εφοδιαστούν με ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων, το ίδιο και οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές για τους οποίους, όπως είπε, έχει δοθεί εντολή να γίνουν εισαγωγές ειδικών ταμειακών μηχανών που να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων έχει ήδη ανακοινωθεί η υποχρέωσή τους να εκδίδουν αποδείξεις από την 1η Απριλίου, όπως και η ένταξή τους στο λογιστικό σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματός τους από την ίδια ημερομηνία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε επίσης ότι από το ΦΠΑ θα συνεχίσουν να εξαιρούνται οι γιατροί και γενικά οι ιατρικές υπηρεσίες, λόγω κοινοτικής οδηγίας. Σε καθεστώς ΦΠΑ αναμένεται να εισέλθουν οι δικηγόροι.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και στο αφορολόγητο ποσό ανάλογα με τα παιδιά.

Ειδικότερα, για τα τεκμήρια κατοικίας είπε ότι θα είναι υψηλότερα για τις περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες (ακριβές περιοχές), ενώ για τα τεκμήρια των ΙΧ ανέφερε ότι εξετάζεται η σύνδεσή τους και με την παλαιότητα εκτός από τα κυβικά.

Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι τα τεκμήρια δεν θα αφορούν συνταξιούχους, ανάπηρους καθώς και απολυμένους.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο ποσό, από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση κατά 1.500 ευρώ, ανάλογα με το κάθε παιδί. Τέλος, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει κλίμακα για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απολύσεων.

Άλλες αλλαγές που θα γίνουν είναι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για την αγορά πρώτης κατοικίας με βάση τα τετραγωνικά και πλέον θα εφαρμόζεται αφορολόγητο με βάση την αντικειμενική αξία.

Για την πώληση μετοχών, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του συντελεστή από το 1,5 τοις χιλιοίς στο 2 τοις χιλιοίς, κατάργηση του φόρου υπεραξίας, ενώ ο φορολογικός συντελεστής για τα μερίσματα από 10% αυξάνεται σταδιακά σε 25%.

Έτσι, τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογούνται (σταδιακά τα επόμενα χρόνια) με συντελεστή 45%, καθώς ο συντελεστής για τα μη διανεμόμενα κέρδη θα πέσει επίσης σταδιακά από το 25% στο 20%.

Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους με έκπτωση έως και 60% επί των προσαυξήσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν τη σχετική αίτηση εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ακόμα, θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής με δόσεις κατόπιν σχετικής έκπτωσης. Όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα γίνονται μέσω τράπεζας, ενώ όλες οι συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.