back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026

Μετά το Πάσχα οι αλλαγές στην αποζημίωση

Σε διαβούλευση θα δοθεί μετά το Πάσχα η Υπουργική Απόφαση που εισάγει αλλαγές στο σύστημα αποζημίωσης των φαρμάκων. Τα 65 εκατ. ευρώ έφθασε η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τρόπους «ψαλιδίσματος» της επιβάρυνσης των πολιτών στην αγορά των φαρμάκων τους αναζητεί η Αριστοτέλους, με την προεκλογική περίοδο να ευνοεί τέτοιου είδους πολιτικές. Με μια σειρά, λοιπόν, από επιμέρους παρεμβάσεις προσπαθεί να μειώσει την ιδιωτική συμμετοχή στο φάρμακο, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ κατάφερε το 2018 να ξεπεράσει το 1,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 364 εκατ. ευρώ ήταν το ποσό που πλήρωσαν για τη θεσμοθετημένη συμμετοχή (0%,10%, 25%), ενώ στα 261 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η συμμετοχή που προέκυψε από την καταβολή της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Τα υπόλοιπα είναι χρήματα που πήγαν σε ΜΗΣΥΦΑ ή σκευάσματα της αρνητικής λίστας ή συνταγογραφούμενα που αγοράστηκαν πλήρως από τους πολίτες.

- Advertisement -

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε πως με το νέο σύστημα θα περιοριστεί σημαντικά η επιβάρυνση από τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Επιπλέον, εξετάζεται περαιτέρω μείωση της συμμετοχής σε όσους επιλέγουν γενόσημα. Θυμίζουμε ότι έχει μηδενιστεί η συμμετοχή σε όσους επιλέγουν γενόσημο, σε όσα είχαν 10%. Σύμφωνα με τον Υπ. Υγείας από αυτή την παρέμβαση η ιδιωτική συμμετοχή μειώθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ. Έτσι, εξετάζεται η μείωση στο 20% της συμμετοχής στα γενόσημα με 25%.

- Advertisement -

Ο κ. Ξανθός επανέλαβε τα σχέδια για υποδιπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή για τα νέα φάρμακα που εισάγονται στην εγχώρια αγορά αφού έχουν περάσει από διαπραγμάτευση. Εν ολίγοις, για όσα φάρμακα η πολιτεία έχει διαπραγματευτεί χαμηλότερη τιμή αποζημίωσης, η οποία είναι εμπιστευτική στο πλαίσιο του συστήματος Αξιολόγησης-Διαπραγμάτευσης, η συμμετοχή του ασθενούς θα πέφτει στο μισό (αν δηλαδή είναι 25% θα μειώνεται στο 12,5% αν είναι στο 10% τότε θα πάει στο 5%).

Η ΥΑ θα τεθεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα. Αναφερόμενος, πάντως, στις άλλες παρεμβάσεις μείωσης της επιβάρυνσης των πολιτών ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι περίπου 15 με 20 εκατ. ευρώ μειώθηκε η δαπάνη που πληρώνουν οι πολίτες για το 1 ευρώ ανά συνταγή, με την κατάργηση του περιορισμού των 3 φαρμάκων σε κάθε συνταγή.  Επίσης, αναφέρθηκε και στο μηδενισμό της συμμετοχής για φάρμακα συνοδών παθήσεων καρκινοπαθών.

Ανασφάλιστοι

Βέβαια, ο Υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και τη δαπάνη τους. Σημείωσε, λοιπόν, πως μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 532.000 διαφορετικούς ανασφάλιστους συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 65 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας πως προστίθενται στη δαπάνη. Απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει πως αυτή την επιβάρυνση την καλύπτει επί της ουσίας η φαρμακοβιομηχανία. Αξίζει να αναφέρουμε πως πέρσι η δαπάνη είχε φθάσει τα 144 εκατ. ευρώ τους πρώτους 8 μήνες.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ψηφιακές κλήσεις και οδική ασφάλεια: Μια εξέλιξη που αφορά και την ασφαλιστική αγορά

Το ζητούμενο δεν είναι η αύξηση των κλήσεων, αλλά η μείωση των ατυχημάτων

Αλλαγή νοοτροπίας τώρα – πριν από την επόμενη καταστροφή

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με όρους «μετά την καταστροφή»

Οι πασχαλινές ευχές της ethosGroup

Ας είναι η Ανάσταση μια υπενθύμιση ότι κάθε νέα αρχή φέρνει μαζί της ευκαιρίες, ελπίδα και εξέλιξη

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς… δυσάρεστες εκπλήξεις

Οδηγίες για ασφαλή προμήθεια και παρασκευή τροφίμων από την ΕΕΚΕ, ώστε να περάσετε καλά ΚΑΙ τη Δευτέρα του Πάσχα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εγκαινιάστηκαν νέοι αξονικοί στο Ογκολογικό Άγιοι Ανάργυροι από δωρεά Κατσαφάδου

Η δωρεά αξίας 840.000 ευρώ συνέβαλε στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Affidea και Novo Nordisk ενώνουν δυνάμεις κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη

ΜoU για δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, καθώς και πρωτοβουλίες που στηρίζουν την πρόληψη και τη φροντίδα

Μ. Θεμιστοκλέους: Κάτω από 4 ώρες ο χρόνος στα Επείγοντα – Καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι το ΕΣΥ διαθέτει σήμερα μεγαλύτερο αριθμό γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από ποτέ

Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Προστασία των πολιτών άνω των 60 ετών

Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ηλικιακή ομάδα που καταγράφει τα περισσότερα περιστατικά πνιγμών στη χώρα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Εγκαινιάστηκαν νέοι αξονικοί στο Ογκολογικό Άγιοι Ανάργυροι από δωρεά Κατσαφάδου

Η δωρεά αξίας 840.000 ευρώ συνέβαλε στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Σχεδόν 1 στα 2 θύματα ψηφιακής κακοποίησης γνωρίζει προσωπικά τον δράστη

Συμβουλές από την Kaspersky για να μην πέσετε θύμα ψηφιακής κακοποίησης

Το 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης ανοίγει τη συζήτηση για το μέλλον των συντάξεων και των επενδύσεων

Το Συνέδριο διοργανώνεται στις 18/6 στο Divani Apollon Palace & Thalasso από την ΕΛΕΤΕΑ, με Στρατηγικό Συνεργάτη την Energizing Greece

ΕΕΑ: Ενημέρωση για τη δράση «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» την Πέμπτη 11/6

Στη διαδικτυακή εκδήλωση, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργείου, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η δράση και θα επιλυθούν απορίες