back to top
25.3 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαΐου 2026

Μετά το Πάσχα οι αλλαγές στην αποζημίωση

Σε διαβούλευση θα δοθεί μετά το Πάσχα η Υπουργική Απόφαση που εισάγει αλλαγές στο σύστημα αποζημίωσης των φαρμάκων. Τα 65 εκατ. ευρώ έφθασε η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τρόπους «ψαλιδίσματος» της επιβάρυνσης των πολιτών στην αγορά των φαρμάκων τους αναζητεί η Αριστοτέλους, με την προεκλογική περίοδο να ευνοεί τέτοιου είδους πολιτικές. Με μια σειρά, λοιπόν, από επιμέρους παρεμβάσεις προσπαθεί να μειώσει την ιδιωτική συμμετοχή στο φάρμακο, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ κατάφερε το 2018 να ξεπεράσει το 1,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 364 εκατ. ευρώ ήταν το ποσό που πλήρωσαν για τη θεσμοθετημένη συμμετοχή (0%,10%, 25%), ενώ στα 261 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η συμμετοχή που προέκυψε από την καταβολή της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Τα υπόλοιπα είναι χρήματα που πήγαν σε ΜΗΣΥΦΑ ή σκευάσματα της αρνητικής λίστας ή συνταγογραφούμενα που αγοράστηκαν πλήρως από τους πολίτες.

- Advertisement -

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε πως με το νέο σύστημα θα περιοριστεί σημαντικά η επιβάρυνση από τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Επιπλέον, εξετάζεται περαιτέρω μείωση της συμμετοχής σε όσους επιλέγουν γενόσημα. Θυμίζουμε ότι έχει μηδενιστεί η συμμετοχή σε όσους επιλέγουν γενόσημο, σε όσα είχαν 10%. Σύμφωνα με τον Υπ. Υγείας από αυτή την παρέμβαση η ιδιωτική συμμετοχή μειώθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ. Έτσι, εξετάζεται η μείωση στο 20% της συμμετοχής στα γενόσημα με 25%.

- Advertisement -

Ο κ. Ξανθός επανέλαβε τα σχέδια για υποδιπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή για τα νέα φάρμακα που εισάγονται στην εγχώρια αγορά αφού έχουν περάσει από διαπραγμάτευση. Εν ολίγοις, για όσα φάρμακα η πολιτεία έχει διαπραγματευτεί χαμηλότερη τιμή αποζημίωσης, η οποία είναι εμπιστευτική στο πλαίσιο του συστήματος Αξιολόγησης-Διαπραγμάτευσης, η συμμετοχή του ασθενούς θα πέφτει στο μισό (αν δηλαδή είναι 25% θα μειώνεται στο 12,5% αν είναι στο 10% τότε θα πάει στο 5%).

Η ΥΑ θα τεθεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα. Αναφερόμενος, πάντως, στις άλλες παρεμβάσεις μείωσης της επιβάρυνσης των πολιτών ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι περίπου 15 με 20 εκατ. ευρώ μειώθηκε η δαπάνη που πληρώνουν οι πολίτες για το 1 ευρώ ανά συνταγή, με την κατάργηση του περιορισμού των 3 φαρμάκων σε κάθε συνταγή.  Επίσης, αναφέρθηκε και στο μηδενισμό της συμμετοχής για φάρμακα συνοδών παθήσεων καρκινοπαθών.

Ανασφάλιστοι

Βέβαια, ο Υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και τη δαπάνη τους. Σημείωσε, λοιπόν, πως μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 532.000 διαφορετικούς ανασφάλιστους συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 65 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας πως προστίθενται στη δαπάνη. Απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει πως αυτή την επιβάρυνση την καλύπτει επί της ουσίας η φαρμακοβιομηχανία. Αξίζει να αναφέρουμε πως πέρσι η δαπάνη είχε φθάσει τα 144 εκατ. ευρώ τους πρώτους 8 μήνες.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αλλαγή νοοτροπίας τώρα – πριν από την επόμενη καταστροφή

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με όρους «μετά την καταστροφή»

Οι πασχαλινές ευχές της ethosGroup

Ας είναι η Ανάσταση μια υπενθύμιση ότι κάθε νέα αρχή φέρνει μαζί της ευκαιρίες, ελπίδα και εξέλιξη

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς… δυσάρεστες εκπλήξεις

Οδηγίες για ασφαλή προμήθεια και παρασκευή τροφίμων από την ΕΕΚΕ, ώστε να περάσετε καλά ΚΑΙ τη Δευτέρα του Πάσχα

ΕΕΑ: Πράξεις αγάπης σε 6 κοινωνικές δομές ενόψει Πάσχα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Οι ΜμΕ, μέσω των δράσεων του ΕΕΑ, ενισχύουν τη συνοχή και την ανθρωπιά»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το πρόγραμμα Προλαμβάνω συνεχίζεται με 75 εκατ. ευρώ ετησίως – Ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Μια από τις πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής στη χώρα, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

Έξαρση γαστρεντερίτιδας στο Αττικόν εν μέσω ράντζων και υπερπληρότητας

Το Σωματείο Εργαζομένων προειδοποιεί ότι η διασπορά δεν μπορεί να περιοριστεί όσο οι ασθενείς στερούνται βασικών υποδομών

Κλινική μελέτη δείχνει νέα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η πρωτοποριακή μελέτη CLIMEDIN αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

Η Uber φέρνει στην Ελλάδα τη λειτουργία Ηχητικής Εγγραφής για πιο ασφαλείς διαδρομές

Οι επιβάτες μπορούν πλέον να καταγράφουν ήχο μέσα από το app, με ισχυρές δικλείδες προστασίας της ιδιωτικότητας

Καλοκαιρινές αποδράσεις με ασφάλεια: Η νέα παρέμβαση της INTERAMERICAN για την ταξιδιωτική προστασία

Η εταιρεία εγκαινιάζει τη θερινή περίοδο με νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»