back to top
14.3 C
Athens
Πέμπτη 9 Απριλίου 2026

Μετά το Πάσχα οι αλλαγές στην αποζημίωση

Σε διαβούλευση θα δοθεί μετά το Πάσχα η Υπουργική Απόφαση που εισάγει αλλαγές στο σύστημα αποζημίωσης των φαρμάκων. Τα 65 εκατ. ευρώ έφθασε η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τρόπους «ψαλιδίσματος» της επιβάρυνσης των πολιτών στην αγορά των φαρμάκων τους αναζητεί η Αριστοτέλους, με την προεκλογική περίοδο να ευνοεί τέτοιου είδους πολιτικές. Με μια σειρά, λοιπόν, από επιμέρους παρεμβάσεις προσπαθεί να μειώσει την ιδιωτική συμμετοχή στο φάρμακο, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ κατάφερε το 2018 να ξεπεράσει το 1,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 364 εκατ. ευρώ ήταν το ποσό που πλήρωσαν για τη θεσμοθετημένη συμμετοχή (0%,10%, 25%), ενώ στα 261 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η συμμετοχή που προέκυψε από την καταβολή της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Τα υπόλοιπα είναι χρήματα που πήγαν σε ΜΗΣΥΦΑ ή σκευάσματα της αρνητικής λίστας ή συνταγογραφούμενα που αγοράστηκαν πλήρως από τους πολίτες.

- Advertisement -

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε πως με το νέο σύστημα θα περιοριστεί σημαντικά η επιβάρυνση από τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Επιπλέον, εξετάζεται περαιτέρω μείωση της συμμετοχής σε όσους επιλέγουν γενόσημα. Θυμίζουμε ότι έχει μηδενιστεί η συμμετοχή σε όσους επιλέγουν γενόσημο, σε όσα είχαν 10%. Σύμφωνα με τον Υπ. Υγείας από αυτή την παρέμβαση η ιδιωτική συμμετοχή μειώθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ. Έτσι, εξετάζεται η μείωση στο 20% της συμμετοχής στα γενόσημα με 25%.

- Advertisement -

Ο κ. Ξανθός επανέλαβε τα σχέδια για υποδιπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή για τα νέα φάρμακα που εισάγονται στην εγχώρια αγορά αφού έχουν περάσει από διαπραγμάτευση. Εν ολίγοις, για όσα φάρμακα η πολιτεία έχει διαπραγματευτεί χαμηλότερη τιμή αποζημίωσης, η οποία είναι εμπιστευτική στο πλαίσιο του συστήματος Αξιολόγησης-Διαπραγμάτευσης, η συμμετοχή του ασθενούς θα πέφτει στο μισό (αν δηλαδή είναι 25% θα μειώνεται στο 12,5% αν είναι στο 10% τότε θα πάει στο 5%).

Η ΥΑ θα τεθεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα. Αναφερόμενος, πάντως, στις άλλες παρεμβάσεις μείωσης της επιβάρυνσης των πολιτών ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι περίπου 15 με 20 εκατ. ευρώ μειώθηκε η δαπάνη που πληρώνουν οι πολίτες για το 1 ευρώ ανά συνταγή, με την κατάργηση του περιορισμού των 3 φαρμάκων σε κάθε συνταγή.  Επίσης, αναφέρθηκε και στο μηδενισμό της συμμετοχής για φάρμακα συνοδών παθήσεων καρκινοπαθών.

Ανασφάλιστοι

Βέβαια, ο Υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και τη δαπάνη τους. Σημείωσε, λοιπόν, πως μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 532.000 διαφορετικούς ανασφάλιστους συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 65 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας πως προστίθενται στη δαπάνη. Απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει πως αυτή την επιβάρυνση την καλύπτει επί της ουσίας η φαρμακοβιομηχανία. Αξίζει να αναφέρουμε πως πέρσι η δαπάνη είχε φθάσει τα 144 εκατ. ευρώ τους πρώτους 8 μήνες.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΕΑ: Πράξεις αγάπης σε 6 κοινωνικές δομές ενόψει Πάσχα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Οι ΜμΕ, μέσω των δράσεων του ΕΕΑ, ενισχύουν τη συνοχή και την ανθρωπιά»

Το κόστος μετακίνησης αυτό το Πάσχα: Τι πληρώνουμε για καύσιμα και ασφάλεια;

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αλλά και συμβουλές, από το Pricefox

Πώς θα αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα στις διακοπές του Πάσχα

Το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» συμβουλεύει

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το ΕΣΥ μειώνει δραστικά τις λίστες αναμονής με τα Απογευματινά Χειρουργεία

Η σημαντική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των επεμβάσεων έχει πετύχει, σύμφωνα με το Υπουργείο, μείωση της τάξης του 86,5%

Τα 16 αντικείμενα που γίνονται υποχρεωτικά για το κουτί πρώτων βοηθειών στο αυτοκίνητο

Δείτε αναλυτικά όσα θα πρέπει να περιέχει το κιβώτιο από τις 18/6, καθώς και τις προδιαγραφές τους, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση

Η ERGO Hellas τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με ολοκληρωμένα ασφαλιστικά προγράμματα

Tονίζοντας τη σημασία τόσο της πρόληψης όσο και της πρόσβασης σε καλά εξοπλισμένες μονάδες υγείας σε κάθε στάδιο της ζωής

Allianz Greece: Η πρόληψη ως βασική προτεραιότητα για την υγεία μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η εταιρεία υπενθυμίζει τη σημασία της πρόληψης και προτείνει τη mobile εφαρμογή SelfCare

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αλλάζουν από σήμερα οι τάσεις στα ασφάλιστρα πολέμου, τι λένε οι μεσίτες για την εκεχειρία

Με την αύξηση της ζήτησης για ασφάλιση έρχονται και σημαντικές διορθώσεις στις τιμές των ασφαλίστρων

ΕΕΑ: Πράξεις αγάπης σε 6 κοινωνικές δομές ενόψει Πάσχα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Οι ΜμΕ, μέσω των δράσεων του ΕΕΑ, ενισχύουν τη συνοχή και την ανθρωπιά»

Το κόστος μετακίνησης αυτό το Πάσχα: Τι πληρώνουμε για καύσιμα και ασφάλεια;

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αλλά και συμβουλές, από το Pricefox

Αυξάνεται η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις το Πάσχα – Στο προσκήνιο η ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη

Το πρόγραμμα ERGO My Home Bnb συνδυάζει καλύψεις περιουσίας και αστικής ευθύνης

Το ΕΣΥ μειώνει δραστικά τις λίστες αναμονής με τα Απογευματινά Χειρουργεία

Η σημαντική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των επεμβάσεων έχει πετύχει, σύμφωνα με το Υπουργείο, μείωση της τάξης του 86,5%