Η Εθνική Ασφαλιστική κερδισμένη από τις ανακλήσεις αδειών

Την πρώτη θέση με σημαντική διαφορά στην ανάπτυξη εργασιών κατέχει ο όμιλος της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2009, που αναδεικνύεται αδιαμφισβήτητος leader στην αγορά, με τον όμιλο της Interamerican και της EFG Eurolife, να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση. 

Ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος αναδεικνύεται και ο μεγαλύτερος ωφελημένος των ανακατατάξεων των μεριδίων που έλαβαν χώρα στην ελληνική αγορά, με το κλείσιμο έξι ασφαλιστικών εταιριών, που απελευθέρωσαν σημαντικό μερίδιο αγοράς τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο γενικών. 

Αξιοποιώντας προς όφελός της τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Εθνική Ασφαλιστική πέτυχε την εκτίναξη της παραγωγής της πάνω από το 1 δισ. ευρώ. 

Στον κλάδο ζωής οι εργασίες αυξήθηκαν κατά 7% και η παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε στα 567,1 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο αγοράς της ενισχύθηκε κατά 2,17 μονάδες και από 21,19% διαμορφώθηκε στο 23,36%. 

Στον κλάδο γενικών η αύξηση των εργασιών της κατά 30,88% – στα 493,3 εκατ. ευρώ – οδήγησε στη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της από 13,42% σε 16,92%. 

Δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος αναδεικνύεται η Interamerican με συνολική παραγωγή 530 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα  286,2 εκατ. ευρώ είναι τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής. 

Το μερίδιο του ολλανδικού ομίλου στον κλάδο διαμορφώθηκε στο 11,8%, ενώ στον κλάδο γενικών η αύξηση της παραγωγής κατά 23,7% οδήγησε στην ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της από 5,9% στο 7,1%. 

Τρίτος μεγαλύτερος όμιλος στον κλάδο κατατάσσεται η EFG Eurolife με συνολική παραγωγή 325 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 264,4 εκατ. ευρώ είναι η παραγωγή του κλάδου ζωής, διαμορφώνοντας το μερίδιο αγοράς της στο 10,9%, ενώ στον κλάδο γενικών μετά την εξαγορά της Activa, το μερίδιό της διαμορφώθηκε στο 2% και η παραγωγή της στα 60,5 εκατ. ευρώ. 

Όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η πτώση της παραγωγής κατά 2,93% που κατέγραψε το 2009 ο κλάδος ζωής, δεν επηρέασε τους μεγάλους ομίλους, οι οποίοι συγκράτησαν τις δυνάμεις τους και σε αρκετές περιπτώσεις αύξησαν τα μερίδια αγοράς τους επωφελούμενοι από τη συρρίκνωση του αριθμού των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. 

Παρά το γεγονός ότι το σύνολο της παραγωγής υποχώρησε στα 2,4 δις ευρώ έναντι 2,5 δις ευρώ το 2008, η συγκέντρωση στον κλάδο ζωής αυξήθηκε και οι δέκα μεγαλύτεροι όμιλοι ελέγχουν το 87,6% των συνολικών εργασιών έναντι 81,5% το 2008, ενώ οι πολυεθνικοί όμιλοι διεύρυναν περαιτέρω το μερίδιο αγοράς τους από 47,63% στο 56%. 

Στον κλάδο ζημιών, η συμμετοχή των ξένων ομίλων υπολείπεται της συμμετοχής που έχουν στον κλάδο ζωής, αλλά κύριο χαρακτηριστικό κατά το 2009 ήταν η ενίσχυση της παρουσίας τους μέσα από μια έντονη τιμολογιακή πολιτική. 

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ήταν άλλωστε και η βασική αιτία της ανόδου των εργασιών κατά 3,76%, ενισχύοντας τη συνολική παραγωγή του κλάδου από τα 2,8 δισ. ευρώ στα 2,9 δισ. ευρώ.