Η FSA ενισχύει την εποπτεία και το «Solvency ΙΙ» με 460 υπαλλήλους

Η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA) δημοσίευσε το επιχειρηματικό της σχέδιο στο οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες της εποπτικής αρχής για το 2010/11. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η FSA (Financial Service Authority) θα προσλάβει 460 υπαλλήλους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους για την εφαρμογή της νομοθεσίας του «Solvency ΙΙ» και τη διεξαγωγή εντατικών ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις. 

Ο κ. Hector Sants, Διευθύνων Σύμβουλος της FSA, δήλωσε ότι «η εντατική επίβλεψη είναι περισσότερο επιθετική. Οι εποπτικές αρχές κρίνουν τόσο την ευρωστία των επιχειρηματικών μοντέλων των εταιριών όσο και την καταλληλότητα των προϊόντων που πωλούν. Παρέμβαση θα υπάρξει μόνο όταν διαπιστωθούν προβλήματα. 

Αυτή η προληπτική προσέγγιση για την εποπτεία απαιτεί πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό, τι το παλαιό μοντέλο αντίδρασης, ειδικευμένο προσωπικό και υποστήριξη από πιο εξελιγμένα συστήματα. Αν η κοινωνία θέλει μια πιο δυναμική προσέγγιση θα πρέπει να αποδεχθεί ότι αυτή η ρύθμιση θα έχει και μεγαλύτερο κόστος». 

Οι εποπτικές αρχές λαμβάνουν αποφάσεις που σχετίζονται με  επιχειρηματικά μοντέλα, παρεμβαίνουν άμεσα εφόσον προβλέπουν κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων, τις πρακτικές πώλησης, τη διαχείριση ή την εξέλιξη του προϊόντος. 

Σύμφωνα με την Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών η αυστηρή εποπτική προσέγγιση απαιτεί την αύξηση του προσωπικού και συγκεκριμένα προσωπικού υψηλής ποιότητας, που έχει γνώση της  βιομηχανίας αλλά και τη βούληση να παρέμβει στη βιομηχανία στην οποία εντοπίζονται πιθανές απειλές για τους καταναλωτές ή την ευρύτερη αγορά.

Η FSA ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο όσον αφορά στο να ασκεί επιρροή στην κανονιστική μεταρρύθμιση στην παγκόσμια σκηνή, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου σε βασικά θέματα του κεφαλαίου και ρευστότητας είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα. 

Ο κ. Hector Sants πρόσθεσε ότι «η αύξηση 9,9% της ετήσιας χρηματοδότησης της αρχής παρέχει στην FSA το εισόδημα που χρειάζεται για να συνεχίσει να παρέχει υψηλής ποιότητας παρακολούθηση του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με διεθνή μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου». 

Σύμφωνα με το FSA, η δομή και οι προτεραιότητες του επιχειρησιακού σχεδίου εκφράζουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που βρίσκεται σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, η εποπτική αρχή θα έχει επισήμως ένα νέο δημοσιονομικό στόχο, τη σταθερότητα.