Δώδεκα παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό στο πόρισμα της επιτροπής

Ολοκληρώθηκε ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό, με την παράδοση του πολυσέλιδου υπομνήματος της Επιτροπής Ειδικών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

Το πόρισμα που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα περιλαμβάνει 12 παρεμβάσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο να εφαρμοστεί νωρίτερα από το 2013. Το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή σε οκτώ εβδομάδες περίπου.

Το πόρισμα της Επιτροπής Ειδικών διατυπώνονται θέσεις και απόψεις των μελών της που αφορούν στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, στην ενοποίηση των Ταμείων σε ένα, στον έλεγχο των δαπανών υγείας και φαρμακευτικών, σε δέσμη μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, στο διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τον κλάδο των συντάξεων και στην αντιμετώπιση της διαδοχικής ασφάλισης.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη μορφή του το 2018. 

Τότε, μαζί με τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών ταμείων, θα καθιερωθεί ενιαίο για όλους πλαφόν στις συντάξεις, στα επίπεδα του ΙΚΑ, θίγοντας όσους έχουν υψηλότερα όρια.

Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών της 15ετίας σε πρώτο στάδιο, και αργότερα ολόκληρου του εργασιακού βίου, αντί της καλύτερης πενταετίας ή διετίας (ανάλογα με το Ταμείο) σήμερα, ενώ όσοι θα επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 65 τους θα έχουν αναλογική μείωση στο ποσό της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, την οποία θα εγγυάται για όλους το κράτος.

Τα δώδεκα σημεία σύγκλισης για το Ασφαλιστικό:

-Ανάγκη διαρκούς αναλογιστικής επιτήρησης του συστήματος

-Περιορισμός της εισφοροδιαφυγής

-Καθιέρωση ενός πάγιου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς φορείς

-Ανεύρεση πρόσθετων πόρων για τη διασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης του συστήματος

-Βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων

-Έλεγχος των ιατρικών δαπανών

-Εντατικοποίηση του ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών

-Εκλογίκευση του συστήματος απονομής των αναπηρικών συντάξεων

-Μια νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού συστήματος με αποσαφήνιση των ρόλων της ασφάλισης και της αλληλεγγύης

-Διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τη σύνταξη

-Περαιτέρω ουσιαστική και διοικητική ενοποίηση των Ταμείων

-Βελτίωση της νομοθεσίας για τη διαδοχική ασφάλιση