Σημαντική αύξηση μεγεθών το 2009 για την Allianz Ελλάδος

Σημαντική ενίσχυση της θέσης και των μεριδίων της στην ασφαλιστική αγορά πέτυχε η Allianz Ελλάδος το 2009, καταγράφοντας έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και σημαντική κερδοφορία, δραστηριοποιούμενη υπό πραγματικά αντίξοες οικονομικές συγκυρίες, που ήταν ιδιαίτερα έντονες στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, βάσει Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, ο Κύκλος Εργασιών της Allianz Ελλάδος αυξήθηκε πέρυσι κατά 12,3% στα 223,1 εκατ. ευρώ από 198,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, με τις Ασφαλίσεις Ζωής να παρουσιάζουν αύξηση κατά 8,9% στα 119,1 εκατ. ευρώ και τις Ασφαλίσεις Ζημιών κατά 19,2% στα 98,7 εκατ. ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και CEO της Allianz Ελλάδος, κ. Πέτρος Παπανικολάου, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2009, επεσήμανε ότι «η Allianz, αποτελεί αναμφισβήτητα σταθερή διαχρονική αξία στο χώρο των ασφαλίσεων με ιστορία 120 ετών, κατέχοντας σήμερα στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς σε κύκλο εργασιών και κερδοφορία. 

Με τις αρχές, τις αξίες μας και κυρίως τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται, χτίζουμε τη μεγαλύτερη, την ισχυρότερη και ασφαλέστερη χρηματοοικονομική κοινότητα» τόνισε ο κ. Παπανικολάου, για να υπογραμμίσει ότι «η Allianz Ελλάδος επέμεινε και το 2009 σε έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να υποβαθμίζει στο ελάχιστο τη στρατηγική της επιδίωξη για μια κερδοφόρα και υγιή πορεία».

Ειδικότερα, το 2009, τα Λειτουργικά Κέρδη της Allianz Ελλάδος κατέγραψαν αύξηση 14,6% σε σχέση με το 2008, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, στα 13,9 εκατ. ευρώ, όπως και τα Αποτελέσματα Μετά Φόρων, που αυξήθηκαν κατά 33,6% στα 9,4 εκατ. ευρώ. 

Η θετική εξέλιξη των Καθαρών Αποτελεσμάτων, όπως εξάλλου και το γεγονός ότι το 2009 ο Δείκτης Φερεγγυότητας ανήλθε στο 161%, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη χρονιά την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Allianz Ελλάδος, να αναπτύσσεται σταθερά σε υγιή και κερδοφόρα βάση.

Θετική εξέλιξη είχαν το 2009 και οι Δείκτες Κερδοφορίας της Allianz Ελλάδος στους δύο βασικούς τομείς δραστηριότητάς της. Στον κλάδο Γενικών Ασφαλειών καταγράφηκε άνοδος των Λειτουργικών Αποτελεσμάτων κατά 10,6% στα 11 εκατ. ευρώ, με τα Καθαρά Κέρδη να διαμορφώνονται στα 7,3 εκατ. ευρώ και στον κλάδο Ζωής, το Λειτουργικό Αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 64% στα 3,3 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ το 2008, με αποτέλεσμα τα Καθαρά Κέρδη να ανέλθουν στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Αυξημένα κατά 9,2% ήταν πέρυσι και τα Ίδια Κεφάλαια της Allianz Ελλάδος, που διαμορφώθηκαν στα 83 εκατ. ευρώ, έναντι 76 εκατ. ευρώ το προηγούμενο 12μηνο.

Στις Γενικές Ασφάλειες, η Allianz Ελλάδος εφάρμοσε και το 2009 με συνέπεια την πολιτική της που είχε σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του δείκτη Combined Ratio (άθροισμα ζημιών και εξόδων) στο 90,7%, όταν στόχος της εταιρείας ήταν να μην ξεπεράσει το 91,1%, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση της κερδοφορίας. Ο Δείκτης Ζημιών διαμορφώθηκε στο 61,2% και ο Δείκτης Εξόδων στο 29,5%.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Ζημιών του κλάδου Αυτοκινήτων αυξήθηκε στο 67,8% από 64,1% το 2008, ενώ η συνολική Αποθεματοποίηση ανήλθε στο 198,6% επί των δεδουλευμένων ασφαλίστρων. Στους κλάδους Περιουσίας και Γενικών Ατυχημάτων ο Δείκτης Ζημιών κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, στο 41,9%.

Δήλωση Π. Παπανικολάου για την Εποπτεία

Αναφερόμενος στις αλλαγές που θα επέλθουν στην εποπτεία της Ασφαλιστικής Αγοράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος και CEO της Allianz Ελλάδος, κ. Πέτρος Παπανικολάου,  δήλωσε τα εξής:

«Ο όμιλος Allianz ενισχύει τη θέση του στην Ελλάδα, σε μια δύσκολη αγορά, όπου η σταθερότητα και άρα η σχέση εμπιστοσύνης που ο θεσμός τον οποίο υπηρετούμε εμπνέει, εξαρτάται απόλυτα από τον υγιή ανταγωνισμό και κατά συνέπεια από μια αυστηρή, συνεπή, αλλά  και αδιάλειπτη Εποπτεία. 

Αναμένουμε από την Τράπεζα της Ελλάδος, τον νέο εποπτικό φορέα, να αντιμετωπίσει άμεσα, δίκαια και αποτελεσματικά όλες τις παθογένειες που ταλαιπωρούν την αγορά μας για δεκαετίες, ώστε να μην βρίσκονται ασφαλισμένοι στο δρόμο και «δυστυχείς» πελάτες να καλούνται να επιβαρυνθούν τα κόστη της ανεπαρκούς εποπτείας και ο θεσμός να ασκήσει επιτέλους το ρόλο του σε όφελος της Ελληνικής κοινωνίας».