Επίσκεψη ΠτΔ στον ιστορικό χώρο της Κοραή 4 υπό την αιγίδα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στον χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944: Κοραή 4 –  που λειτουργεί ως μουσείο υπό την αιγίδα της Εθνικής Ασφαλιστικής – θα μεταβεί προσεχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Λίγα λόγια για τον ιστορικό χώρο

Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά λίγες μέρες μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα το 1941, όταν, το ιδιόκτητο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιτάσσεται από την Kommandatur και τα υπόγειά του χρησιμοποιούνται ως κρατητήρια ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων για όλη τη διάρκεια της κατοχής.

Το 1991, η Εθνική Ασφαλιστική, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, συντηρεί και παραδίδει στο κοινό τα υπόγεια κρατητήρια, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της λειτουργίας τους. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τον Χώρο πολίτες κάθε ηλικίας, ενώ, ύστερα από ραντεβού, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μαθητών, πανεπιστημιακών ομάδων, φορέων και συλλόγων.

Στους θαλάμους κράτησης των υπογείων σώζεται πλήθος ακιδογραφημάτων και επιγραφών των κρατουμένων, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του α΄ υπογείου εκτίθενται διάφορα αντικείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης:

Στο «Open House Athens» η Εθνική Ασφαλιστική (pics)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*