Με διμερή δάνεια η ευρωδιάσωση, εφόσον χρειαστεί, δήλωσε ο Γιούνκερ

Καμία συγκεκριμένη απόφαση για την πολιτική στήριξης της Ελλάδας δεν ελήφθη στο Eurogroup, το οποίο παρέπεμψε τη συζήτηση του «ελληνικού ζητήματος» στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 25 Μαρτίου ή και σε μεθεπόμενη. 

Πάντως, ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για διμερή δάνεια χωρών-μελών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, εφόσον χρειαστεί. Ως προς τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, το Eurogroup επισήμανε πως επαρκούν, εφόσον εφαρμοστούν, και ζήτησε άμεση υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, δεν κατέληξε μεν σε συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς την ενδεχόμενη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, αλλά όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το όλο θέμα θα παραπεμφθεί προς συζήτηση στο επίπεδο των αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι προς το παρόν θέμα ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα δεν τίθεται, λαμβανομένου υπόψη ότι η Αθήνα δεν έχει ως σήμερα υποβάλει ανάλογο αίτημα. 

Σημείωσε, επίσης, ότι προς το παρόν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ως προς την ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για «λεπτομέρειες», οι οποίες, όπως είπε, «θα ξεκαθαριστούν».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε, επίσης, ότι η όποια βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι συμβατή, τόσο προς το κοινοτικό δίκαιο, όσο και προς τα εθνικά δίκαια των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος κ.Όλι Ρεν, ο οποίος, αφού υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του το πόσο σημαντικά και γενναία είναι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι εκτός από το ζήτημα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης η ελληνική οικονομία έχει και σοβαρό πρόβλημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, όπως άλλωστε θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και σε μια σειρά άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Υιοθετώντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές στις 3 Μαρτίου, και τα οποία υιοθετήθηκαν από την ελληνική Βουλή στις 5 Μαρτίου, το Eurogroup θεωρεί ότι αυτά επαρκούν για την επίτευξη των στόχων για το 2010, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν, πλήρως, έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο.

Παράλληλα το Eurogroup απευθύνει έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να προωθήσουν με αποφασιστικό τρόπο και άμεσα την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου.

Το Eurogroup υποστήριξε ακόμη ότι η διόρθωση των ανισορροπιών και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας είναι καθοριστικής σημασίας για να διατηρήσουν την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία και για να πετύχουν τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% μέχρι το 2012.

Στη συνέχεια, το Eurogroup επισημαίνει ότι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας πως αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο οποίος θα επωφεληθεί από τα υγιή δημόσια οικονομικά της χώρας, τις καλύτερες προοπτικές σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης.

Τέλος, το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την πορεία εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και για τα μέτρα εκείνα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού το 2011 και 2012. 

Η Αθήνα θα πρέπει να παράσχει αυτές τις πληροφορίες στην έκθεση που θα υποβάλει στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έως τις 15 Μαΐου.