8 δισ. δολάρια το κόστος του σεισμού στη Χιλή

Ο σεισμός στη Χιλή φαίνεται πως αποτελεί το συμβάν με τη μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση στην ασφαλιστική βιομηχανία της Λατινικής Αμερικής, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ομίλου Cooper Gay το οικονομικό κόστος του σεισμού για τις ασφαλιστικές εταιρίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 8 δισ. δολάρια

Ο κ.Stephen Jackson, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Cooper Gay στη Λατινική Αμερική, ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις το κόστος για τις ασφαλιστικές κυμαίνεται από 2 δισ. δολάρια έως σε 8 δισ. δολάρια και αν οι ζημίες κυμανθούν μεταξύ 3 – 5 δισ. δολαρίων, γεγονός που φαίνεται πιθανό, τότε το κόστος του σεισμού θα ξεπεράσει αυτό του τυφώνα Wilma το 2005 και θα καταστεί το πιο δαπανηρό συμβάν για τις ασφαλιστικές εταιρίες που συνέβη στη Λατινική Αμερική. 

Ο κ. Stephen Jackson πρόσθεσε ότι «ο τυφώνας Βίλμα συνέβη  στην περιοχή Κανκούν του Μεξικού και επηρέασε κυρίως παράκτιες τουριστικές μονάδες. 

Αντιθέτως, ο σεισμός στη Χιλή κάλυψε μία ευρύτερη περιοχή (900 τετραγωνικά μίλια) και κατέστρεψε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ιδιοκτησίας. 

Η Χιλή είναι επίσης μία από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, με σχετικά υψηλό ποσοστό διείσδυσης των ασφαλιστικών εταιριών και ένα υψηλό ποσοστό ιδιοκτητών ακινήτων, που έχουν προβεί σε ασφαλιστικές καλύψεις των περιουσιών τους σε περίπτωση σεισμού

Επιτακτική ανάγκη αυτήν την στιγμή είναι να βρεθούν άμεσα χρήματα για τις περιπτώσεις που χρειάζονται. Είναι ευκαιρία για τον τομέα των αντασφαλίσεων, και ιδίως τη Lloyd’s και το Λονδίνο, για να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. 

Η στήριξη των αντασφαλιζομένων αυτή τη δύσκολη στιγμή και η απόδειξη της εμπειρίας και την ποιότητας της Lloyd’s και της αγοράς του Λονδίνου δεν είναι μόνο το σωστό, αλλά θα δείξει για μια ακόμη φορά τη δύναμη, την εμπειρία και την ικανότητα αυτής της αγοράς».