Λοβέρδος: Ανυπόστατη φήμη η περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Ανυπόστατη φήμη χαρακτηρίζει την περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα καθιστούσε τελείως ανεφάρμοστο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο κ. Λοβέρδος τονίζει ότι «με συνεχείς μου δηλώσεις προσπαθώ να σταματήσω τη διασπορά μίας φήμης που αν γινόταν πραγματικότητα θα χτυπούσε τους εργασιακά ανασφαλείς, θα στέγνωνε την αγορά, θα τσάκιζε τα ασφαλιστικά ταμεία και θα παραβίαζε το Πρόγραμμα Σταθερότητας».

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας περιγράφει ποιες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν άμεσα: Η απαγόρευση της εθελούσιας, η σταδιακή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 61,4 χρόνια στα 63,5 χρόνια, η ενιαία διαχειριστική αρχή των αποθεματικών όλων των ταμείων, δίχως να θιγεί η περιουσία ενός εκάστου.

«Το νέο, όμως, ασφαλιστικό σύστημα όπου θεμελιώνεται στη βασική -προνοιακή- σύνταξη και στην αρχή της ανταποδοτικότητας της σύνταξης με τις εισφορές και το χρόνο εργασίας θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη του μορφή το 2018» προσθέτει ο κ. Λοβέρδος και αποσαφηνίζει εκ νέου ότι όσοι θεμελιώνουν τα δικαιώματά τους ως και το 2013 δεν θα θιγούν, ακόμα και αν συνταξιοδοτηθούν στη συνέχεια.