Σκληρό παζάρι στο Eurogroup για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) ευελπιστούν να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία σήμερα, σχετικά με τον τρόπο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, παρά την επιφυλακτικότητα της Γαλλίας και της Γερμανίας για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών.

Οι υπηρεσίες του αρμόδιου επίτροπου κ. Όλι Ρεν, έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου, ύψους 20 έως 25 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει δύο εναλλακτικά σενάρια.

Το πρώτο προβλέπει τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης, υπό τον συντονισμό της Κομισιόν. Το σενάριο αυτό είναι το πιθανότερο, καθώς μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, χωρίς να απαιτούνται ξεχωριστές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με κάθε χώρα-μέλος.

Το δεύτερο σενάριο είναι να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεθνή αγορά με την εγγύηση όλων των χωρών της Ε.Ε. (ευρωομόλογο) και στη συνέχεια να χορηγήσει το δάνειο στη χώρα μας.

Επιφυλάξεις διατύπωναν μέχρι και την Κυριακή η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, ενώ Βρετανία και Σουηδία (που δεν μετέχουν στο Eurogroup), επιμένουν στην προσφυγή στο ΔΝΤ. Ισχυρή είναι η υποστήριξη προς την Αθήνα από τη Γαλλία και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομία, κα. Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι δεν αναμένει να ανακοινωθεί συγκεκριμένο ποσό βοήθειας στην συνάντηση του Eurogroup. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τα μέτρα προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος.

Στον αντίποδα, ο Γερμανός ομόλογός της, κ. Β. Σόιμπλε δήλωσε πως «υπάρχουν πάντα φήμες πριν από τις κρίσιμες συνόδους της E.E.. Δεν υπάρχουν, όμως, νέοι παράγοντες, άρα δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν αποφάσεις για βοήθεια προς την Eλλάδα την Δευτέρα».

Στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, την Τρίτη, θα συζητηθεί η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, βάσει των ενδιάμεσων οικονομικών προβλέψεων της Ε.E., που δημοσιοποιήθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου.

Για το 2010, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στο σύνολο της Ε.Ε.. Επίσης, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν αμετάβλητες για το 2010, στο 1,4% και 1,1% για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, αντίστοιχα.