Έρευνα για το ρόλο των κερδοσκόπων στα CDS ζητούν Ευρωπαίοι ηγέτες

Διεξαγωγή έρευνας για το ρόλο των κερδοσκόπων στα credit default swaps (ασφάλιση έναντι αθέτησης πληρωμών) των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, ζήτησαν από την Κομισιόν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου.

Σε κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, ζητούν τη διερεύνηση του ρόλου των CDS στη διαπραγμάτευση κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών. 

«Προτείνουμε η Κομισιόν να διενεργήσει το συντομότερο δυνατό έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ρόλο και τον αντίκτυπο των κερδοσκοπικών πρακτικών στα CDS και τη διαπραγμάτευση των κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών», επισημαίνουν οι ηγέτες στην επιστολή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Κομισιόν να εξετάσει την εφαρμογή ελάχιστου χρόνου κατοχής των CDS και την απαγόρευση απόκτηση CDS που δεν αποσκοπούν στην αντιστάθμιση κινδύνου. 

«Πρέπει να αποτρέψουμε την κερδοσκοπική δράση και την αβεβαιότητα που προκαλεί στην αγορά, στην οποία οι τιμές δεν παρέχουν πλέον ακριβείς πληροφορίες ενώ η κρατική χρηματοδότηση ανέρχεται σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα», προσθέτουν.

Παράλληλα, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία η Γερμανία και η Γαλλία κατέθεσαν χθες πρόταση διαπραγμάτευσης των CDS σε διαφανή χρηματιστήρια και επιβολής χρονικών περιορισμών για την κατοχή τους. 

Τα μέτρα αυτά είναι σχεδιασμένα για την καλύτερη εποπτεία της συγκεκριμένης αγοράς, την οποία πολλοί κατηγορούν ότι ευθύνεται για τις εντεινόμενες κερδοσκοπικές πιέσεις στο ευρώ, λόγω της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης.