Για συνεργασία κατά των κερδοσκόπων μίλησαν Παπανδρέου και Χ.Κλίντον

Η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «εξαιρετικής σπουδαιότητας» στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Μία από τις πιο πιεστικές κοινές προκλήσεις σήμερα είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε ανθρώπους στην ανεργία, οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στέρεψε το δημόσιο κορβανά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό.

«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και τα σκληρά μέτρα που αυτή έλαβε για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση» πρόσθεσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το ζήτημα της οικονομίας κυριάρχησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας στις «αποσκευές» του την ευρωπαϊκή πρόθεση για κοινό μέτωπο κατά των κερδοσκόπων, όπως προέκυψε μετά τις επαφές του σε Βερολίνο, Παρίσι και Λουξεμβούργο, μετέφερε την πρόταση οι ηγέτες της G20 να ηγηθούν των προσπαθειών αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας στις αγορές.

«Χρειάζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές θα λειτουργήσουν σωστά και επ’ ωφελεία των πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πρακτικές που δεν βοηθούν τις χώρες να κάνουν τα σωστά βήματα, λόγω της κερδοσκοπίας.

Από την πλευρά της η κα Κλίντον υπογράμμισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαιρέτισε τα γρήγορα βήματα που κάνει η Ελλάδα για τις αλλαγές που καλείται να εφαρμόσει. «Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε η Ελλάδα ζήτησε από τις ΗΠΑ το οτιδήποτε» δήλωσε η κα. Κλίντον.