Δυναμικοί στόχοι για το 2010 από την ΑΧΑ Ασφαλιστική

Σημαντική αύξηση της παραγωγής αναμένει για το 2010 η ΑΧΑ Ασφαλιστική τόσο στις γενικές όσο και στον κλάδο ζωής και επενδυτικών προγραμμάτων.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρωταθλήτριες μεταξύ των χωρών που δραστηριοποιείται ο όμιλος παγκοσμίως από πλευράς αποτελεσμάτων όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ.  Έρικ Κλέινεν κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της εταιρίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαρτίου στο Χίλτον.

Το 2009 σημειώθηκε αύξηση παραγωγής στις γενικές και μείωση στις επενδύσεις όπου όμως οι στόχος είναι πολύ φιλόδοξοι για το 2010 για αύξηση περίπου 50% ( σε σχέση με πέρυσι.

Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος έναντι 9,1 εκατ. ευρώ το 2008 με στόχο τα 12 εκατομμύρια  ευρώ το 2010 που ο κ. Κλέινεν ανέφερε ότι βρίσκονται σε επίπεδα τέτοια που υποστηρίζουν την φερεγγυότητα της εταιρίας. Στρατηγικό στόχο πάντως αποτελεί η κερδοφορία όπως επισήμανε ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ΑΧΑ θα συνεχίσει να εστιάζει στο αυτοκίνητο και θα υπάρξουν αλλαγές σε επίπεδο τιμολόγησης και προσφερόμενων προγραμμάτων.

Στην Υγεία η εταιρία θα εξακολουθήσει να κινείται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της κερδοφορίας του προϊόντος προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατήσει τα ασφάλιστρα όσο πιο χαμηλά γίνεται. Στον κλάδο ζωής θα δοθεί έμφαση στην αύξηση της δραστηριότητας και του πελατολογίου με εστίαση στο κομμάτι της Ζωής (προστασίας).

Για τον ασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα ο κ. Κλέινεν τόνισε ότι κινείται λίγο πολύ όπως οι διεθνείς αγορές, ενώ χαρακτήρισε το Solvency II ως το μεγαλύτερο γεγονός που θα επηρεάσει την ασφαλιστική αγορά τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό «ο πιο σαφής στόχος είναι η εξασφάλισης των πελατών μας» πρόσθεσε. Το Solvency II θα επηρεάσει μεταξύ άλλων την τιμολόγηση και το underwriting λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για κεφαλαιακή επάρκεια.

Όλες οι εταιρίες θα πρέπει να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους και θα έχουν να αντιμετωπίσουν χρηματοοικονομικές αγορές που απεχθάνονται τον κίνδυνο. Ο ασφαλιστικός κλάδος θα συνεχίζει να αναλαμβάνει κινδύνους υπό την προϋπόθεση ότι η τιμολόγησης και οι όροι θα είναι σωστοί.

Σε ότι αφορά τον όμιλο ο κ. Κλέινεν τόνισε ότι η επάρκεια κεφαλαίων είναι πολύ υψηλή (στο 171% η κάλυψη) και ήδη βρίσκεται στα προ κρίσης επίπεδα ενώ ο δανεισμός αντιστοιχεί στο 26% επί του συνόλου των κεφαλαίων.

Η ΑΧΑ παγκοσμίως είχε το 2009 μείωση κατά 4% στον κλάδο ζωής και επενδύσεων αύξηση 1% στις γενικές, κεφάλαια υπό διαχείριση (-25%) διεθνείς ασφαλίσεις +2%,  τράπεζες και συμμετοχές -2%.

Η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 90 δισεκατομμύρια ευρώ,  οι νέες εργασίες αυξήθηκαν κατά 5% και τα λειτουργικά κέρδη έφθασαν τα 4 δις. ευρώ.

Σε επίπεδο εξαγορών ο κ. Κλέινεν επισήμανε ότι ο όμιλος είχε επικεντρωθεί στις ώριμες αγορές. Κινείται πλέον όμως προς τις πρώην Ανατολικές χώρες και τα Βαλκάνια.

Στη συνέχεια ο διευθυντής Δικτύων Διανομής κ. Αδαμάντιος Χατζηστύλης μίλησε για το βασικό μήνυμα του συνεδρίου και τόνισε την ανάγκη του επαγγελματισμού σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον.

Ο κ. Θωμάς Πουφινάς  Offer Director και ο κ. Ερρίκος Μοάτσος Διευθυντής Λειτουργιών παρουσίασαν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι στόχος της ΑΧΑ είναι να επιτύχει την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών και της αποδοτικότητας σε ότι αφορά συνεργάτες και πελάτες. Επιπρόσθετα επισήμαναν ότι η εταιρία θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάπτυξη συστημάτων.

Ακολούθως ο κ. Κοσμάς Σμπιλής Διευθυντής Πωλήσεων agency system έκανε απολογισμό εργασιών για το 2009 και ανέπτυξε τον προγραμματισμό και τους στόχους για το δίκτυο της εταιρείας το 2010. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις βραβεύσεις των κορυφαίων συνεργατών.