Έκθεση συστημικού κινδύνου για τις βασικές ασφαλιστικές δραστηριότητες

Το think tank της Διεθνούς Ασφάλισης, η Ένωση της Γενεύης δημοσίευσε την έκθεση του για τους συστημικούς κνδύνους στο χώρο των ασφαλίσεων.

Η έκθεση αναλύει το ρόλο της ασφάλισης στην οικονομική σταθερότητα και τη συστηματική της σημασία και ζητά από τις εποπτικές αρχές και τους φορείς χάραξης πολιτικής να επικεντρωθούν στις δραστηριότητες και όχι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά τη θέσπιση νέων κανονισμών. 

Σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της εκπροσώπησης του κλάδου των ασφαλίσεων σε συζητήσεις με τον καλύτερο τρόπο, η έκθεση εξέτασε το διαχωρισμό των ρόλων των ασφαλιστών και των τραπεζών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις επιπτώσεις τους στην κρίση. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι βασικές δραστηριότητες των ασφαλιστών και αντασφαλιστών δεν δημιουργούν συστημικούς κινδύνους λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του κλάδου. 

Η έκθεση παρέθεσε ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές χωρίς την απαίτηση χρηματοδότησης, το μακροπρόθεσμο χαρακτήρα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και την σχετική σταθερή παραγωγική ικανότητα, τον όγκο των επιχειρήσεων και τις τιμές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για να υποστηρίξει τα πορίσματά της. 

Η έκθεση χρησιμοποίησε τον ορισμό συστημικού κινδύνου του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον εφάρμοσε στις βασικές δραστηριότητες των ασφαλιστών και αντασφαλιστών. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τίποτα δεν είναι σχετικό με το συστημικό κίνδυνο λόγω του περιορισμένου μεγέθους των ασφαλιστικών εταιρειών και πρόσθεσε ότι η ασφαλιστική αφερεγγυότητα αναπτύσσεται αργά και συχνά μπορεί να απορροφηθεί. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι  αλληλεξάρτηση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων σημαίνει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι περιορισμένος. 

Στην παρουσίαση των συστάσεων της έκθεσης σχετικά με την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο Andrew Moss, διευθύνων σύμβουλος της Aviva, δήλωσε πως «ο ασφαλιστικός κλάδος που έχει ισχυρές ταμειακές ροές, καθώς και καλά χρηματοδοτούμενα συμβόλαια πελατών αποτελεί πηγή σταθερότητας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι συστάσεις αυτές θα ενισχύσουν ρυθμιστικού πλαισίου, την προστασία των καταναλωτών και θα στηρίξουν την ικανότητα της βιομηχανίας να παρέχει επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. “