Θα μείνουν οι μισές ασφαλιστικές λόγω του Solvency II

«Από τις 5.000 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ευρώπη, θα μείνουν οι μισές εν όψει του Solvency II. Εξέλιξη που θα προκύψει και μέσα από κινήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών. Αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και στην Ελληνική αγορά.»

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος στα πλαίσια της ομιλίας του στη χθεσινή Ημερίδα που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το MDRT (4η MDRT Day) στην Αθήνα με θέμα: «Κρίση ή ευκαιρία;».

Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη – 430 άτομα -, που απεικονίζει το ενδιαφέρον και τον επαγγελματισμό μεγάλης μερίδας ασφαλιστοκών συμβούλων, παρά τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η αγορά όλους αυτούς τους μήνες.

Όπως ανέφερε ο κ. Νεκτάριος, η παραπάνω εξέλιξη στα πλαίσια του Solvency II, θα οδηγήσει στη δημιουργία μεγαλύτερων εταιρικών σχημάτων που θα δώσουν με τη σειρά τους τη δυνατότητα για νέα αναπτυξιακή δυναμική στον κλάδο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε ανάλυση της διεθνούς κρίσης επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε από τις τράπεζες, ενώ οι ασφαλιστικές έδειξαν ανθεκτικότητα. Μέχρι σήμερα έχουν χρειαστεί περί τα 4 τρισ. δολ. για τη στήριξη του χρηματοοικονομικού κλάδου. Αναφέρθηκε επίσης, στη συζήτηση που γίνεται, ώστε οι πολυεθνικοί όμιλοι να υπαχθούν στον εθνικό φορέα εγγυητικού κεφαλαίου.

Στα πλαίσια της Ημερίδας διοργανώθηκε πάνελ με θέμα: «Ασφαλιστικές εταιρείες – Πρακτική αντιμετώπισης κρίσης» στο οποίο συμμετείχαν: ο Πρόεδρος της International Life κ,. Σωτήρης Ταγκόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Interamerican κ. Γιώργος Μαυρέλης, ο Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων της Alico κ. Δημήτρης Μαζαράκης και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Γιάννης Βασιλάτος.

Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και ευκαιρία για μια νέα σελίδα και νέα δυναμική ανάπτυξης του κλάδου. Ο κ. Ταγκόπουλος επεσήμανε ότι η κρίση βοηθά τις εταιρίες να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους σε συνδυασμό και με τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς. Επίσης, το Solvency II, «ακουμπά», σύμφωνα με τον κ. Ταγκόπουλο, πολύ τους μετόχους και το ζητούμενο είναι να κάνουν όλοι καλύτερα τη δουλειά τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι καθοριστικός. Για το MDRT, εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για τον τρόποι που λειτουργούν τα μέλη του και για το γεγονός ότι επικοινωνούν μεταξύ τους ιδέες και γνώσεις. Επεσήμανε τα βασικά χαρακτηριστικά της παρουσίας των μελών που είναι: γνώση, ήθος, εξυπηρέτηση και επαγγελματισμός και τόνισε ότι αποτελούν παράδειγμα και πρότυπο για όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες. Η International Life προωθεί τη συμμετοχή των συνεργατών της στο MDRT.

Ο κ. Μαυρέλης από την πλευρά του επεσήμανε ότι θα μείνουν στην αγορά οι πιο υγιείς εταιρείες και αν θέλουμε οι ασφαλιστικές να παίξουν ρόλο στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα, θα πρέπει να είναι δυνατές, φερέγγυες, με εκπαιδευμένα στελέχη και συνεργάτες. Για το Solvency II, ανέφερε ότι η Interamerican θα είναι πολύ νωρίτερα έτοιμη από τις 31/12/2012. «Ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, να λειτουργούμε σαν να ήταν το 2012», πρόσθεσε. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει στο MDRT η Interamerican, είναι ότι έχει δημιουργήσει το MDRT Club και ότι η ομάδα των ασφαλιστών που είναι μέλη, έχει αναλάβει την εκπαίδευση των υπόλοιπων περίπου 2.500 ασφαλιστών της εταιρίας.

Το θετικό στοιχείο από τις ανακλήσεις, τόνισε ο κ. Μαζαράκης, είναι ότι οι άρχισαν να λειτουργούν οι θεσμοί και οι κανόνες, κάτι που θα μας φέρει πιο κοντά στις ανεπτυγμένες αγορές του κόσμου. Οι εξελίξεις μπορούν συνεπώς να αξιοποιηθούν μακροπρόθεσμα για νέα αναπτυξιακή πορεία της αγοράς. Ακόμα και σήμερα όμως, επεσήμανε ότι δεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις και θα πρέπει να σκεφτούμε και τα ποσά που αποδίδουν οι ασφαλιστικές στους πελάτες τους μέσω των παροχών των συμβολαίων. Έδωσε επίσης ως παράδειγμα αντιπαραβολής, τα Ταμεία με τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που έχουν. Για το Solvency II, ο κ. Μαζαράκης εξήγησε, ότι ο βαθμός ετοιμότητας διαφέρει ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρίες. Σίγουρα όμως το «καμπανάκι» έχει χτυπήσει και απαιτείται μεγάλη ταχύτητα, καθώς εμπλέκονται πάρα πολλές λειτουργίες των εταιριών, ακόμα και ο τρόπος δουλειάς και η στρατηγική τους, πρόσθεσε. Η οικονομική κρίση επίσης, δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας για τον ασφαλιστικό κλάδο. Αυτό που χρειάζεται, είναι μεγαλύτερη παραγωγικότητα με πιο συστηματικό τρόπο, εξήγησε.

Ο κ. Βασιλάτος επεσήμανε, ότι η κρίση έδειξε πως χρειάζεται να ξαναδούμε τον τρόπο που λειτουργούμε και να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα, γιατί και το περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό και πιο απαιτητικό. Χρειάζεται να διαβεβαιώσουμε τον πελάτη ότι η αγορά είναι εδώ και ότι η εποπτεία αποτελεί πλέον ενεργό παράγοντα στο νέο περιβάλλον. Όσον αφορά το Solvency II, ο βαθμός ετοιμότητας είναι πολύ χαμηλός, εξήγησε. Η επίπτωση θα είναι διαφορετική ανά περίπτωση, ωστόσο οι διοικήσεις των εταιριών θα πρέπει να βρουν τις λύσεις σε ότι αφορά τα απαιτούμενα κεφάλαια, ώστε η επίπτωση αυτή να είναι η μικρότερη δυνατή.

Επίσης, η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη ανέφερε ότι το Solvency II αποτελεί βασική προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ άλλα θέματα που εξετάζονται αυτήν την περίοδο είναι: Η εποπτεία των εθνικών αγορών, η έκδοση Λευκού Χάρτη σχετικά με τα επικουρικά κεφάλαια και η αναθεωρημένη Οδηγία για τη διαμεσολάβηση. Στην εσωτερική αγορά αναμένεται το σχέδιο νόμου για τη σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου Ζωής και η μεταφορά της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Να προσθέσουμε, ότι ο πρόεδρος του MDRT κ. Guy Baker κέντρισε από την αρχή το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων αναπτύσσοντας το θέμα: «Η προσαρμογή του ασφαλιστή στο νέο περιβάλλον». Ο κ. Baker εστίασε στη σχέση με τον πελάτη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, επισημαίνοντας το ρόλο του ασφαλιστή στην εξεύρεση λύσεων. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η προσαρμογή αποτελεί μέρος της αλλαγής που δεν μπορούμε μνα αποφύγουμε.

Να αναφέρουμε ακόμα, την ομιλία του Moshe Hadari, μέλος του MDRT (Top of the Table) με θέμα: Πώς να «εκτοξεύσετε» τις πωλήσεις σας, που έδωσε νέες ιδέες σους παρευρισκόμενους ασφαλιστικούς συμβούλους για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αύξηση της παραγωγικότητάς τους.