Μόνιμου χαρακτήρα τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής

Μόνιμου χαρακτήρα είναι τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής, τουλάχιστον για όσο η χώρα παραμένει σε επιτήρηση, όπως ζητούσαν και οι Βρυξέλλες, είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι με τη λήψη των νέων «δύσκολων, αλλά αναγκαίων» μέτρων θωρακίζεται απολύτως ο δημοσιονομικός στόχος για φέτος.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε, εξαντλώντας τα όρια της για λήψη μέτρων το 2010, αφήνοντας να εννοηθεί -όπως νωρίτερα έπραξε και ο πρωθυπουργός- ότι η επόμενη κίνηση ανήκει πλέον στην Ε.Ε..

Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Ε.Ε., ώστε να εξειδικευθεί η υπόσχεση για παροχή στήριξης, είπε ο υπουργός με νόημα, ενώ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να κλείνει όλες τις πόρτες. Προφανώς θέλουμε την κοινοτική αλληλεγγύη αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το θέμα του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη για δανεισμό τις επόμενες ημέρες, καθώς και ότι η ύφεση στην οικονομία φέτος θα είναι μεγαλύτερη του -0,3%, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, αλλά δεν θα φθάσει στο ύψος των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και της ΤτΕ, που προβλέπουν αρνητικό ρυθμό κατά 1 έως 2%.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «τα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβουλίου θωρακίζουν απολύτως το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010- και πιθανόν επιτρέπουν υπέρβαση του στόχου αυτού- και απαντούν με τον πλέον πειστικό τρόπο στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο κλίμα στις αγορές».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τα μέτρα προφανώς δύσκολα, αλλά αναγκαία, γιατί κρίνεται η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να δανείζεται.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εξαντλείται η λήψη παρόμοιων μέτρων για το 2010 και επιχειρείται με τις σημερινές κινήσεις η λήψη επιπλέον μόνιμων μέτρων, όπως ζητούσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, και η συγκράτηση ή και μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο το οποίο την τελευταία πενταετία είχε αυξηθεί κατά 40% αποφεύχθηκαν οι δραστικές λύσεις, όπως η κατάργηση του 14ου μισθού.

Σύμφωνα με τον υπουργό η περικοπή κατά 30% του επιδόματος αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων επιμερίζει σε όλο το έτος την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων.

Η μείωση κατά 7% των αποδοχών στις ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου έγινε διότι εκεί δεν υπάρχουν επιδόματα για να περικοπούν, ενώ το ύψος της περικοπής των συντάξεων των συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ είναι θέμα των ταμείων αυτών.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά της εισοδηματικής πολιτικής είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα ισχύσουν έως ότου τουλάχιστον η χώρα παραμένει σε διαδικασία επιτήρησης. Πιθανές διορθωτικές κινήσεις θα εξεταστούν από την κυβέρνηση μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία της επιτήρησης και σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Σημειώνεται ότι οι περικοπές μέσω της εισοδηματικής πολιτικής θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου φέτος και θα αφορούν τις μεικτές αποδοχές.

Σύμφωνα με τον υπουργό τα φορολογικά έσοδα για τον Φεβρουάριο είναι κοντά στο στόχο που έχει τεθεί, αλλά δεν τον προσεγγίζουν, καθώς υπήρξαν και οι απεργίες των ελεγκτικών μηχανισμών.