Πιο αξιόπιστο το Πρόγραμμα Σταθερότητας με τα μέτρα, λένε Moody’s- Fitch

Θετικά υποδέχθηκαν οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, βλέποντας σε αυτά τη δέσμευσή της να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.«Το νέο πακέτο μέτρων ενισχύει την αξιοπιστία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» ανέφερε σχετικά η Moody’s.

Tα μέτρα «αυστηρότητας», η αξία των οποίων κυμαίνεται στα 4,8 δισ. ευρώ, αντανακλούν «σαφή ένδειξη της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να ανακτήσει τον έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών», σημειώνει η Moody’s.

O οίκος ανέφερε επίσης ότι η αξιολόγηση Α2 της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας συνδέεται με την εφαρμογή του ΠΣΑ, ενώ στον ίδιο τόνο κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις του οίκου Fitch.

«Θεωρούμε ότι ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το 2010 φαίνεται περισσότερο αξιόπιστος τώρα, αλλά η πλήρης και η ολοκληρωμένη εφαρμογή του θα είναι στοιχείο κλειδί για να καθησυχάσει τους επενδυτές, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανησυχίες για την δημοσιονομική σταθερότητα θα παραμείνουν» δήλωσε ο κ. Πολ Ρόκινς, ανώτερο στέλεχος της Fitch.

O ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα να δείξει ότι συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒΒ+ και τις «αρνητικές» προοπτικές.