Έκθεση αποκαλύπτει 54% αύξηση σε παράνομες ασφαλιστικές απαιτήσεις

 

Αύξηση των περιστατικών που δηλώνονται ψευδή στοιχεία για ασφαλιστικές αποζημιώσεις και των ψευδών στοιχείων ταυτότητας, παρατηρείται σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης Credit Industry Fraud Avoidance System (Cifas).
Η έκθεση «Fraudscape» αποκάλυψε σημαντική αύξηση σε ψευδείς απαιτήσεις ασφάλισης και ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας όπως καταγράφεται από τα μέλη της.

Το 2009 οι ψευδείς ασφαλιστικές απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 54% και ανήλθαν συνολικά σε 670 περιπτώσεις, ενώ τα περιστατικά που αφορούν απάτη λόγω ψευδούς δήλωσης στοιχείων ταυτότητας αυξήθηκαν κατά 74% και από τις 601 περιπτώσεις το 2008 έφτασαν στις 1046 περιπτώσεις το 2009.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα περιστατικά διαφθοράς αυξήθηκαν συνολικά κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε περισσότερες από 235.000 περιπτώσεις το 2009.

Το ποσοστό των ψευδών στοιχείων ταυτότητας ανήλθε στο 32% συνολικά με τα τρία τέταρτα των 102.000 περιπτώσεων, που καταγράφηκαν το 2009 να διαπράττονται σε απευθείας σύνδεση με το διαδίκτυο.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε μεταξύ 265 μελών της Cifas έδειξε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί τα άτομα σε ψευδείς ισχυρισμούς ασφάλισης.

Ο Scott Bowers, επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της απάτης στη νομική ασφαλιστική εταιρία Browne Jacobson, δήλωσε ότι «το διαδίκτυο και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν ανοίξει μια σειρά ευκαιριών για τους απατεώνες, όπως phishing, κλοπή ταυτότητας και skimming». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η παρούσα έκθεση δείχνει ότι τα επίπεδα αυτά είναι ανησυχητικά υψηλά για ορισμένους τομείς δραστηριότητας. Οι οργανισμοί πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για την απειλή της απάτης και να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις σε εργαλεία ανάλυσης δεδομένων για τον εντοπισμό ύποπτης δραστηριότητας».