Δραματικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Έως τις 9 Μαρτίου θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αλλαγές στις συντάξεις, που θα γίνουν σταδιακά, από το 2018, ενώ θα καθοριστούν νέες ρυθμίσεις για τη βασική σύνταξη, τις ενοποιήσεις Ταμείων και τον διαχωρισμό του κλάδου υγείας.

Την παραπάνω ημερομηνία έθεσε την χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ως καταληκτική της διαδικασίας διαβούλευσης με τους εμπειρογνώμονες των κοινωνικών εταίρων, που σήμερα συναντώνται για προτελευταία φορά στο τραπέζι του διαλόγου.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα συζητηθούν η βασική σύνταξη, ο διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικότερα, στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται:

-Η καθιέρωση -από το 2018- νέου τύπου συντάξεων, μιας βασικής που θα απονέμεται στα 65 και της αναλογικής που θα προκύπτει με βάση αρχικά τα 16 έτη ασφάλισης και αργότερα το σύνολο του εργασιακού βίου και με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 70%. Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι η μείωση στις συντάξεις ίσως φθάσει το 20%.

-Ο πλήρης διαχωρισμός των κλάδων συντάξεων από τους κλάδους υγείας σε όλα τα Ταμεία, με προοπτική σε βάθος 8-10 ετών να εξισωθούν και οι παροχές που έχουν οι ασφαλισμένοι. Θα ανακοστολογηθούν οι «καλύψεις» που θα έχουν οι ασφαλισμένοι για νοσοκομειακή περίθαλψη και υλικά.

-Μελέτες για τη σταδιακή ενοποίηση των 13 ασφαλιστικών ταμείων σε τρία (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες).

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό θα δοθεί εντός του Μαρτίου για διαβούλευση, ενώ με άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα γίνει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο.

Απόφαση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν ενιαίοι όροι συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και αυτό θα αφορά όσους και όσες δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή δεν το θεμελιώνουν (συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση) έως τις 31/12/2012.

Ανασφάλιστος ένας στους 4 εργαζόμενους

Παράλληλα σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας αποκάλυψε ότι το 25% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι  ανασφάλιστο. Ο κ. Λοβέρδος προωθεί άμεσα στη Βουλή αυστηρότερες διοικητικές κυρώσεις για τους εργοδότες οι οποίοι ευνοούν την ανασφάλιστη εργασία, καθώς, όπως προέκυψε από ελέγχους που έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο σε 15.000 επιχειρήσεις, εντοπίστηκε ότι το 25% των εργαζομένων δουλεύουν ανασφάλιστοι.

Παγώνουν οι συντάξεις για το 2010

Το «πάγωμα» όλων των συντάξεων για το 2010 προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, απόφαση για την οποία ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών και, όπως είπε, επιβάλλεται από την τραγική κατάσταση των Ταμείων.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να υπάρχουν και αυξήσεις στις συντάξεις το 2010, είναι κάτι που το κάναμε μονομερώς, δεν ήταν συνολική κυβερνητική πολιτική αυτό, αλλά ήταν μια διέξοδος για μας, για να μην αντιμετωπισθούν χειρότερες καταστάσεις τον Ιούνιο και από κει και πέρα του εξηγήσαμε και ποια είναι η εξοικονόμηση που θα προκύψει για την εθνική οικονομία τα επόμενα χρόνια από το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα καταθέσουμε στη Βουλή τον Απρίλιο».

Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ο υπουργός Εργασίας είπε ότι θα υπάρξει «αύξηση του μέσου όρου». Όπως εξήγησε: «Θα πάει 63,5 μέχρι το 2015. Και επειδή κάνουμε τη σχετική αριθμητική, κάνουμε τις πράξεις στο Υπουργείο, νομίζω ότι από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος για το Ασφαλιστικό, δηλαδή γύρω στο Μάιο, σε ένα χρόνο μέσα θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η εισφοροδιαφυγή στη χώρα ξεπερνά τα 10 δισ.. ευρώ ετησίως, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στους μηχανισμούς ελέγχου, τόνισε ωστόσο ότι στόχος του υπουργείου είναι να μαζέψει 1 δισ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι.