Τα μέτρα που «κουβαλά» στις βαλίτσες του ο κ. Όλι Ρεν

Σήμερα όπως όλα δείχνουν στη διάρκεια των επαφών του κυβερνητικού επιτελείου με τον επίτροπο κ. Όλι Ρεν  θα «κλειδώσει» η δέσμη των πρόσθετων μέτρων.

Ο κ. Ρεν φθάνει στην Αθήνα για να συζητήσει «τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, έχοντας κατά νου την έκθεση του μεικτού κλιμακίου των ελεγκτών, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έκαναν διεξοδικό έλεγχο τον προϋπολογισμό, διαπιστώνοντας ότι για να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας χρειάζονται επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Όλι Ρεν θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, την υπουργό Οικονομίας κα. Λούκα Κατσέλη, τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο και το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η αύξηση του ΦΠΑ ως και 3,5% ενώ, παρά τις διαψεύσεις, στην πράξη δεν έχει αποκλειστεί η «προσωρινή κατάργηση» του 14ου μισθού. Στo τραπέζι βρίσκεται επίσης η νέα αύξηση των φόρων στα καύσιμα καθώς και νέα αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και στα ποτά.

Αυτή την εβδομάδα «κλειδώνουν» επίσης οι αλλαγές στη φορολογία με σημαντικότερες την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας που θα επιβαρύνει όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, την οριστικοποίηση του μέτρου συγκέντρωσης αποδείξεων για την εξασφάλιση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την αντικατάστασή του από τον ΦΜΑΠ, αλλά και την εφαρμογή των νέων τεκμηρίων διαβίωσης.