Πρόσθετα μέτρα για το έλλειμμα ζητούν οι ελεγκτές

Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσκεψη, του μικτού κλιμακίου στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Αθήνα.  

Το μικτό κλιμάκιο συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Οικονομίας και του υπουργείου Εργασίας. Επίσης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών έδωσαν έμφαση στην αυστηρή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ διατήρησαν επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης (-0,3%) της ελληνικής οικονομίας.

Από ελληνικής πλευράς δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία στους κοινοτικούς παράγοντες και τα στελέχη του ΔΝΤ για τις περικοπές δαπανών που προγραμματίζονται, όπως και για την πορεία των εσόδων.

Ειδικά στο θέμα της πορείας των εσόδων, φαίνεται ότι ενώ ο Ιανουάριος αποδείχθηκε ικανοποιητικός, ο Φεβρουάριος δεν αναμένεται να καλύψει τους στόχους της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα στο πρώτο δίμηνο να σημειωθεί απόκλιση από τον στόχο.

Με βάση τις διάφορες προτάσεις που έχουν υποβληθεί από ελληνικής πλευράς στα στελέχη των διεθνών οργανισμών, θα καταρτιστεί έκθεση και θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαρτίου θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και επίσκεψη στην Αθήνα του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Όλι Ρεν.