Βασική σύνταξη-αποθεματικά στη συνεδρίαση της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό

Με βασικά θέματα τις προτάσεις για τη βασική σύνταξη και τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Ειδικών για το Ασφαλιστικό, στην οποία δεν συμμετέχουν πλέον οι εκπρόσωποι των συνδικάτων.

Η διαχείριση των αποθεματικών έχει καθοριστική σημασία για τη βιωσιμότητα των Ταμείων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι στο «κόκκινο», με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και η καταβολή των συντάξεων.

Σε παύση πληρωμών είναι ενδεχόμενο να οδηγηθεί το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο εδώ και καιρό έχει κηρύξει αναστολή πληρωμών, που υπερβαίνει τους 20 μήνες, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει.

Για την εξυπηρέτηση μόνο των άμεσων υποχρεώσεων του Ταμείου απαιτούνται 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν ως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Παράλληλα, περίπου 18.000 υπάλληλοι του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν περιμένουν στην ουρά να τους καταβληθεί το ποσό που δικαιούνται, ενώ εκτιμάται ότι τα επόμενα δέκα χρόνια, με βάση τους ρυθμούς που ισχύουν σήμερα, θα συνταξιοδοτηθούν ακόμη 120.000 υπάλληλοι.