Ξένη βοήθεια θα φέρει την εξυγίανση

Τα περιθώρια στενεύουν για την Ελλάδα κάθε μέρα και περισσότερο. Οι πιέσεις ασφυκτικές και άλλοτε σκληρά ή κάποιες φορές πιο διακριτικά γίνεται εμφανές από παράγοντες άλλων χωρών της Ε.Ε. ότι η χώρα  έχει μπει στο διεθνές στόχαστρο για την κατάσταση των οικονομικών της. 

Πίσω από το φιλολογικό «κύμα» που έχει αναπτυχθεί διασύροντας την χώρα με βάση το «αποτέλεσμα» που επιδεικνύει ξεχνιέται η αιτία, ο λόγος που βρεθήκαμε εδώ. 

Το μείζον θέμα  είναι η ικανότητα διαχείρισης που η χώρα έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια. Εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα και αφορά τις πρακτικές οι οποίες συντέλεσαν στο να έλθουν τα πράγματα στο σημερινό επίπεδο. 

Η διαχείριση, οι επιλογές, οι πολιτικές, οι διαθέσεις, οι δυνατότητες και οι προθέσεις των ανθρώπων που διοικούσαν είναι όσα  σήμερα αμφισβητούνται. 

Είναι δηλαδή όλα αυτά που έχουν προκαλέσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης καταργώντας στην πράξη την έννοια του συλλογικού συμφέροντος. Κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει πια στο συλλογικό καλό, στις συλλογικές αποφάσεις και ακόμη χειρότερα κανείς δεν θέλει να συμβάλλει για το κοινό καλό. 

Ίσως διότι κανείς δεν πιστεύει ότι δίνοντας κάτι από τα κεκτημένα του θα ωφεληθεί κάποιος άλλος. Μπορεί ακόμη και να μη θέλει να ωφεληθεί κάποιος άλλος. 

Είναι η εποχή δύσκολη με διογκωμένο τον δυναμικό  ατομικισμό  όπου οι ισχυροί αγνοούν τους αδύναμους. Ωστόσο το ζητούμενο είναι να μπορέσει η Ελλάδα, να πάει μπροστά, να φύγει από το στόχαστρο να ανακάμψει και να προχωρήσει. 

Το ερώτημα είναι το πως θα γίνει αυτό και ποιος θα το καταφέρει. Η κυβέρνηση προσπαθεί αλλά ενδεχομένως να απευθύνεται σε ανθρώπους που μεγάλωσαν με κώφωσης και αδυναμία όρασης. 

Όλα δείχνουν ότι κανείς δεν ακούει και κανείς δεν βλέπει. Μια συνεχής προσπάθεια στις Βρυξέλες, μια αγωνία για την λήψη μέτρων, μια επίπονη δοκιμασία που εστιάζεται στο να ζητά από τον λαό θυσίες. Και αυτός να αρνείται. 

Τα περιθώρια στενεύουν και το έλλειμμα εμπιστοσύνης που καλλιεργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ πολιτικής και λαού δεν καλύπτεται. Η εξυγίανση θα γίνει από αλλού…