Η έλευση νέων τεχνολογιών θα αλλάξει τον ασφαλιστικό κλάδο σε μεγάλο βαθμό

Γεώργιος Βαρσαμής, Διευθύνων Σύμβουλος  Postinsurance Brokerage Μεσίτες Ασφαλίσεων Α.Ε.

Οι τελευταίες εξελίξεις, εάν μιλήσουμε για τους ασφαλιστικούς συμβούλους και το ευρύτερο  agency system , πράγματι για αρκετούς από αυτούς ασκούν πίεση ισχυρότερη από κάθε άλλη φορά. 

Δεν είναι εύκολο να αναζητά ο συνεργάτης νέα στέγη -παρά τη θέληση του- και βέβαια επειδή μιλάμε για δίκτυα ζωής δεν είναι απλή υπόθεση η αντιμετώπιση των πελατολογίων τους, αφού η ασφαλισιμότητα στις ασφαλίσεις υγείας αλλά και τα αποθέματα των συμβολαίων ζωής  απαιτούν ιδιαίτερους και λεπτούς χειρισμούς.

Βεβαίως  η κάθε κρίση γεννά και ευκαιρίες. Έτσι, εταιρίες που μπόρεσαν να προσαρμόσουν τα προϊόντα και τις αμοιβές τους στα νέα δεδομένα κατάφεραν να απορροφήσουν μεγάλο τμήμα τέτοιων δικτύων. Ωφελημένοι εμφανίζονται και οι πράκτορες και οι μεσίτες αφού και αυτοί απορρόφησαν κομμάτι από το agency system. 

Κάποια δομική αλλαγή πάντως, δεν είναι ορατή για τους μεσίτες μόνο λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Αν υπάρξουν αλλαγές, αυτές θα οφείλονται σε άλλους λόγους. 

Η ασφαλιστική αγορά πάντως, σε επίπεδα αριθμών έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Άρα η όποια κρίση δεν αφορά την ανάπτυξη αλλά προέρχεται από άλλους λόγους. 

Υπάρχει πράγματι αναστάτωση λόγω των ανακλήσεων αδειών η οποία όμως δίνει παράλληλα την εντύπωση ότι από το  ξεκαθάρισμα προκύπτει περισσότερη υγεία στον κλάδο. Δε νομίζω λοιπόν ότι σήμερα η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε κρίση μεγαλύτερη από ότι η οικονομία προκαλεί στη χώρα. 

Να σημειωθεί επίσης, ότι η εισαγωγή και χρήση νέων τεχνολογιών δεν κρύβει κανένα κίνδυνο για τους διαμεσολαβητές , αφού και αυτοί μπορούν να δουλέψουν με τα On Line συστήματα των ασφαλιστικών εταιριών. 

Η έλευση βέβαια των νέων τεχνολογιών θα αλλάξει τον ασφαλιστικό κλάδο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παραδοσιακός τρόπος δουλειάς θα πάψει να υπάρχει και θα απαιτηθεί προσαρμογή άμεση και γρήγορη. 

Δεν είναι μόνο οι θετικές επιπτώσεις στον τρόπο που θα γίνεται πλέον η δουλειά (πιο γρήγορα, πιο φθηνά και από οποιοδήποτε σημείο-σαν να είμαστε στο γραφείο μας..), αλλά και η αντίληψη που θα αποκτήσουν οι πελάτες, οι οποίοι θα περιμένουν ολοένα και περισσότερα και οι οποίοι θα πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, διότι είναι σημαντικό να εκδίδεται συμβόλαιο την ώρα που ο πελάτης κάνει την αίτηση ασφάλισης και πληρώνει. 

Σημαντική και καθοριστική για τον κλάδο θα είναι στο άμεσο μέλλον και η διανομή μέσω ίντερνετ, η οποία θα πάρει το μερίδιο που της αναλογεί πιέζοντας τα υπόλοιπα κανάλια διανομής.

Τέλος, τα νέα προϊόντα που θα μπουν στην αγορά πιστεύω ότι είναι οι αστικές ευθύνες και ιδιαίτερα περιβαλλοντικές και ενεργειακές. 

Είναι μοιραίο η ολοένα και μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η ανάγκη για καθαρές μορφές ενέργειας  να φέρει στην αγορά την ανάγκη ασφάλισης αυτών- η εναρμόνιση της χώρας στο δόγμα «ο ρυπαίνων πληρώνει» θα μπορούσε να ορίσει σαν υποχρεωτική την αστική ευθύνη περιβάλλοντος, αν βέβαια και το αντίστοιχο υπουργείο βλέπει την προστασία του περιβάλλοντος και από αυτή την οπτική γωνία.