Xαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα

Το 2007, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ελλάδα ανήλθε στο 92,8% του μέσου κοινοτικού, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες.

Επτά ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Στην Ε.Ε. των 27 κρατών μελών το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτζαπάντεν της Βουλγαρίας (26% του κοινοτικού), ενώ το υψηλότερο στο κέντρο του Λονδίνου (334% του κοινοτικού).

Σχετικά με την Ελλάδα, οι περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75% του κοινοτικού είναι η Δυτική Ελλάδα (59,7% του κοινοτικού ΑΕΠ), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (62,1%), το Βόρειο Αιγαίο (66,6%), η Θεσσαλία (68,2%), η Ήπειρος (68,3%), η Κεντρική Μακεδονία (72,4%) και τα Νησιά του Ιονίου (73,9%).

Επίσης, στην Ελλάδα το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στην Αττική (128,1% του κοινοτικού). Ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο (96,2%), η Στερεά Ελλάδα (83,9%), η Κρήτη (83,7%), η Δυτική Μακεδονία (75,8%) και η Πελοπόννησος (75,7%).

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. των 27 χωρών μελών, οι είκοσι περιφέρειες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. Σύμφωνα με τη Eurostat, κάτω από το 75% του κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται συνολικά 66 ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Η πιο πλούσια περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κεντρικό Λονδίνο, είναι περισσότερο από επτά φορές πλουσιότερη από την πιο φτωχή, το Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, σύμφωνα με έρευνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι 20 πιο φτωχές περιοχές της Ε.Ε. βρίσκονται στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, όλες πρώην κομμουνιστικές χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης που μπήκαν στην Ε.Ε. το 2004 ή το 2007.

Περιοχές της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Βρετανίας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο πλούσιες περιοχές της ΕΕ.

Στο Κεντρικό Λονδίνο, την πιο πλούσια περιοχή, το κατά κεφαλήν προϊόν είναι 334% πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. και φτάνει τα 49.100 ευρώ το χρόνο, ενώ στην πιο φτωχή περιοχή της Βουλγαρίας είναι 6.400 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Eurostat το Λουξεμβούργο είναι η δεύτερη πιο πλούσια περιοχή της Ε.Ε. και ακολουθούν οι Βρυξέλλες και το Αμβούργο

Η Πράγα έρχεται τέταρτη στην κατάταξη και είναι η μοναδική περιοχή της κεντρικής Ευρώπης που περιλαμβάνεται στις πρώτες 20 θέσεις.Για την έκθεση η Eurostat χώρισε τις 27 χώρες της Ε.Ε. σε 271 περιοχές.