Τα κλειδιά του «θησαυρού» της Ασπίς

«Μάχη» με το χρόνο ώστε η πολύκροτη υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ να κλείσει το ταχύτερο, δίνει ο νέος Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής της εταιρίας, κ. Ιωάννης Παντελίδης

Για τον ίδιο φαίνεται πως αποτελεί προσωπικό στοίχημα να κλείσει το όλο θέμα ίσως και πριν το καλοκαίρι. Γνωρίζει βέβαια ότι τα εμπόδια τα οποία καλείται να ξεπεράσει είναι πολλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και ανυπέρβλητα. 

Ωστόσο, ο ίδιος αισιοδοξεί και όπως εκμυστηρεύεται σε συνεργάτες του, το κλειδί για την εξασφάλιση ταχύτητας στις διεργασίες αποτίμησης και διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της εταιρίας είναι η εκ του παραλλήλου υλοποίηση μιας σειράς τυπικών και ουσιαστικών διαδικασιών που απαιτούνται για τη διευθέτηση αυτού του εξαιρετικά περίπλοκου, ευαίσθητου κοινωνικά, όπως και επιχειρηματικά κρίσιμου ζητήματος. 

Ο κ. Παντελίδης ανέλαβε την υπόθεση Ασπίς Πρόνοια έχοντας στο μανίκι του δύο «άσσους». Καταρχήν, την πολυετή εμπειρία του ως δικηγόρος στην ασφαλιστική αγορά, η οποία τον καθιστά γνώστη των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων που τον διαφοροποιούν έναντι όλων των υπολοίπων τομέων του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. 

Γνωρίζει βέβαια και τα «χούγια» των ασφαλιστών, όπως και το πώς μεταφέρονται τα συμβόλαια από εταιρία σε εταιρία, αλλά και να αξιολογήσει νομικά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. 

Όσο για το δεύτερο «άσσο» στο μανίκι του κ. Παντελίδη, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πριν αναλάβει Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζώης της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, κατείχε τη θέση του νομικού συμβούλου-συνεργάτη του προκατόχου του, κ. Σπύρου Γριβογιάννη

Όπως τουλάχιστον αναφέρουν πηγές του iw, από το πρώτο διάστημα οπότε ο κ. Γριβογιάννης τοποθετήθηκε Επόπτης στην εταιρία, ζήτησε τη συνδρομή ενός συνεργάτη έχοντας διαπιστώσει ότι η υπόθεση Ασπίς νομικά ήταν μια από τις πλέον πολύπλοκες. 

Για το θέμα αυτό φέρεται να απευθύνθηκε στον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε άμεσο χρόνο διορίζοντας νομικό σύμβουλο του κ. Γριβογιάννη τον κ. Παντελίδη. 

Ο νέος Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής της εταιρίας φαίνεται λοιπόν να έχει απόλυτη γνώση των ευθυνών που αναλαμβάνει, όπως και να γνωρίζει το τι πραγματικά επικρατεί στην εταιρία. 

Αν ο κ. Παντελίδης προσβλέπει σε κάτι είναι να επιτύχει την τμηματική μεταφορά του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ σε τρίτες ασφαλιστικές εταιρίες. 

Όπως ο ίδιος θεωρεί, ένα πολύ μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων της εταιρίας θα μπορούσε υπό ειδικές προϋποθέσεις να μεταφερθεί σε άλλες ασφαλιστικές, ώστε άπαντες τελικά να βγουν κερδισμένοι από μια κυριολεκτικά χαμένη υπόθεση. 

Κερδισμένες θα βγουν για παράδειγμα όσες εταιρίες επιδείξουν ενδιαφέρον για το πελατολόγιο της Ασπίς. Εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία με την Επ.Ε.Ι.Α. για τη μεταφορά συμβολαίων θα έχουν ενισχύσει την παραγωγή τους σε μια περίοδο κατά την οποία, λόγω της κρίσης, ο ανταγωνισμός κυνηγά κυριολεκτικά με το… ντουφέκι νέα συμβόλαια. 

Κερδισμένοι θα είναι και οι ασφαλισμένοι, που, σήμερα, επί της ουσία παραμένουν ανασφάλιστοι, καθότι να βρεθούν υπό νέα εταιρική σκέπη. Ο κ. Παντελίδης θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό η υπόθεση Ασπίς θα κλείσει με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για την ασφαλιστική αγορά. 

Σίγουρα ο δρόμος στον οποίο θα πορευτεί ο κ. Παντελίδης είναι δύσβατος. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις θα αναγκαστεί να λάβει αποφάσεις που μόνο ευχάριστες δεν θα είναι για ορισμένους. 

Πάντως ο ίδιος έχει αρχίσει να οργανώνει το επιτελείο του, προετοιμάζοντας τις πρώτες κινήσεις του. Όπως δηλώνει, οι ενέργειες που προγραμματίζει είναι πολύ συγκεκριμένες και στην πλειοψηφία τους αποτελούν μονόδρομο, λόγω των όσων προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και των όσων έχουν συμβεί στην εταιρία.

Ο κ. Παντελίδης έχει δρομολογήσει:

– Να λειτουργήσει το λογιστήριο της εταιρίας ώστε όλοι οι λογαριασμοί της να κλείσουν λογιστικά με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2009. Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία η εταιρεία έπαψε να λειτουργία λόγω ανάκλησης της άδειάς της

– Να τοποθετήσει στο λογιστήριο της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ελεγκτή, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας του ταμείου, διότι η εταιρία θα πρέπει σε εύλογο χρόνο να αρχίσει να εισπράττει ασφάλιστρα, αλλά και να καταβάλλει αποζημιώσεις, πολύ δε περισσότερο εφόσον αρχίσει και η ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων

– Να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ελεγκτή λογιστηρίου σε ότι αφορά τη στελεχιακή υποστήριξη της εταιρίας. Ο ίδιος παρουσιάζεται πρόθυμος να κινηθεί βάσει των όσων του υποδείξει ο ελεγκτής, τουλάχιστον σε ότι αφορά την πρόσληψη προσωπικού, απευθυνόμενος πρώτα στους εργαζόμενους που απασχολούνταν στην εταιρία και που γνωρίζουν τη λειτουργία της και στη συνέχεια αναζητώντας συνεργάτες στην ελεύθερη αγορά

– Να ξεκινήσει τις διαδικασίες νομικού ελέγχου των συμβάσεων προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν συμβόλαια τα οποία προβλέπουν αποδόσεις που κινούνται εκτός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου

– Να χαρτογραφήσει τα χαρτοφυλάκια της εταιρίας προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση και την ποιότητά τους, ώστε σε συνδυασμό με το νομικό έλεγχο να είναι σε θέση να αξιολογήσει το ύψος στο οποίο ανέρχονται οι υποχρεώσεις της εταιρίας

– Να αποτιμήσει, σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή, τα περιουσιακά στοιχεία της Ασπίς Πρόνοια, ώστε να αρχίσει το ταχύτερο η εκποίηση τους με σκοπό την κάλυψη των υποχρεώσεων, κυρίως έναντι των ασφαλισμένων

– Να καταλήξει σε ασφαλείς διαπιστώσεις για το πραγματικό άνοιγμα της εταιρίας

– Να ενημερώσει τέλος την Επ.Ε.Ι.Α. για τα αποτελέσματα όλων των προαναφερόμενων διεργασιών, και να συνεργαστεί μαζί της για τη μεταφορά τμημάτων των χαρτοφυλακίων της Ασπίς Πρόνοια σε άλλες ασφαλιστικές εταιρίες

Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι κατά τους επόμενους μήνες η Ασπίς Πρόνοια θα βρεθεί πολλές φορές να πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα. 

Μένει να φανεί με ποιο τρόπο, όπως και ποια θα είναι η κατάληξη της. Πάνω από 200.000 ασφαλισμένοι, εκατοντάδες διαμεσολαβούντες, αλλά και δεκάδες ασφαλιστικές εταιρίες, αναμένουν να κλείσει ο φάκελος Ασπίς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.