Καθαρή ασφαλιστική αγορά, άνοιγμα των μεσιτών σε νέα προιόντα

«Καθαρή» ασφαλιστική αγορά και άνοιγμα των μεσιτών σε νέα προϊόντα  

Την πεποίθηση ότι στην ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να παραμείνουν μόνο οι  φερέγγυες και αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρίες και να μην τοποθετούνται «ταμπέλες» που κατηγοριοποιούν τις εταιρίες σε ελληνικές ή πολυεθνικές, μικρές ή μεγάλες, τραπεζικές ή  αμιγώς ασφαλιστικές εκφράζει ο κ. Γιώργος Καραβίας , Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων

Για το θέμα της έλλειψης αξιοπιστίας προς την ασφαλιστική αγορά εκτιμά ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν μερίδιο ευθύνης και θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Όσον αφορά την κατάρτιση ενός Γενικού Κώδικα Δεοντολογίας για τους Διαμεσολαβούντες θεωρεί ότι θα βοηθήσει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν όσοι δραστηριοποιούνται στη διαμεσολάβηση, με την απαραίτητη προϋπόθεση όμως ότι θα βοηθήσουν όλοι οι θεσμοθετημένοι φορείς εκπροσώπησης των επαγγελματιών του κλάδου. 

Επίσης ο κ. Καραβίας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι μεσίτες θα πρέπει να επενδύσουν στα νέα ασφαλιστικά προϊόντα, όπως στις επαγγελματικές αστικές ευθύνες, αλλά και την Αστική Ευθύνη Περιβάλλοντος, που αποτελεί καινοτόμα ασφάλιση. Παράλληλα εκτιμά ότι η Επ.Ε.Ι.Α. θα πρέπει να παραμείνει μια Ανεξάρτητη Αρχή, ωστόσο αν είναι να υπαχθεί κάπου θα πρέπει να τεθεί υπό την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι υπό την Τράπεζα της Ελλάδος.

i.w: Κύριε πρόεδρε θα μπω αμέσως στην ουσία των ζητημάτων που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά και θα σας ρωτήσω ευθέως αν πρέπει να κλείσουν άλλες ασφαλιστικές εταιρίες;

Γ.Κ.: Δεν είναι η πρώτη φορά που θα επισημάνω ότι ο ΣΕΜΑ είναι υπέρμαχος κάθε πρωτοβουλίας η οποία θα οδηγήσει στην εξυγίανση του κλάδου, όπως και ότι θα σταθεί αρωγός κάθε ανάλογης προσπάθειας, διότι θεωρεί ότι η ασφαλιστική αγορά δεν έχει τύχει της αποδοχής που αξίζει από το ασφαλιζόμενο κοινό – είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα. 

Επειδή μάλιστα τελευταία γίνεται πολύς λόγος για το ποιες εταιρίες πρέπει να παραμείνουν στον κλάδο, οι ελληνικές ή οι πολυεθνικές, οι μικρές ή οι μεγάλες, οι τραπεζικές ή οι αμιγώς ασφαλιστικές, αισθάνομαι ότι πρέπει να επισημάνω πως δεν κατανοώ τη σκοπιμότητα των προβληματισμών αυτών. 

Στην αγορά πρέπει να παραμείνει κάθε φερέγγυα εταιρία, ικανή να διασφαλίσει τα όσα υπόσχεται στους ασφαλισμένους της, κάθε εταιρία δηλαδή η οποία διαθέτει επαρκή περιθώρια φερεγγυότητας και κατά συνέπεια δρα και αναπτύσσεται σε νόμιμα πλαίσια. 

Πέραν αυτών νομίζω ότι θα πρέπει να ισχύσει το αυτονόητο και πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι ποιο είναι το θέμα της συζήτησής μας. Υπάρχει άλλη Ευρωπαϊκή αγορά για την οποία τα στελέχη της ερωτώνται για κάτι ανάλογο; Νομίζω πως όχι!

i.w: Θεωρείτε ότι δικαίως οι ασφαλισμένοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους έναντι του κλάδου;

Γ.Κ.: Καλό είναι όλοι μας κατά διαστήματα να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Καλό είναι να αναζητούμε τρόπους βελτίωσης των επιδόσεών μας, της συμπεριφοράς μας, της στάσης μας έναντι προμηθευτών και πελατών. /

Στην ασφαλιστική αγορά έχω την αίσθηση ότι η αυτοκριτική δεν απαντάται συχνά, ή ότι ορισμένοι την αποφεύγουν όπως ο «διάολος το λιβάνι». Αν λοιπόν άπαντες στραφούμε προς τους εαυτούς μας, αν αναρωτηθούμε που και πως μπορούμε να βελτιωθούμε, είμαι σίγουρος ότι έχουμε να πράξουμε πολλά.
 
Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο την ασφαλιστική αγορά για τα όσα έως και τραγικά ή και τραγελαφικά συμβαίνουν γύρω μας. 

Ευθύνη έχει και η πολιτεία. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι η πολιτεία εποπτεύει τον κλάδο, την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων. Ας κάνουν λοιπόν την αυτοκριτική τους και όσοι τα τελευταία χρόνια επόπτευσαν τον κλάδο μας, ας αναλογιστούν αν έπραξαν ορθά, αν απαίτησαν όπως είχαν υποχρέωση και σε τι βαθμό την εφαρμογή του νόμου; Δυστυχώς, οι πολιτικοί μας αποφεύγουν την αυτοκριτική, κι εμείς, ως λαός, ξεχνάμε εύκολα.

i.w: Οι διαμεσολαβούντες φέρουν κάποια ευθύνη;

Γ.Κ.: Έχω την αίσθηση ότι, προηγουμένως, μιλώντας για την αυτοκριτική δεν εξαίρεσα κανέναν. Πως θα μπορούσα άλλωστε, όταν οι διαμεσολαβούντες αποτελούν έναν από τους βασικούς κρίκους της ασφαλιστικής αγοράς;

i.w: Για τη βελτίωση των παρεχόμενων από τον κλάδο σας υπηρεσιών θα βοηθούσε η κατάρτιση ενός Γενικού Κώδικα Δεοντολογίας για τους Διαμεσολαβούντες ή μήπως εκτιμάτε ότι τα όσα θα μπορούσε να προβλέψει θα παρέμεναν τελικά στα χαρτιά;

Γ.Κ.: Καταρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι ο ΣΕΜΑ έχει καταρτίσει Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος τηρείται από τα μέλη του. Τώρα, σε ότι αφορά την κατάρτιση ενός Γενικού Κώδικα Δεοντολογίας για τους Διαμεσολαβούντες που με ρωτάτε, φυσικά και πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν όσοι δραστηριοποιούνται στη διαμεσολάβηση των ασφαλιστικών υπηρεσιών, αρκεί βέβαια για το σκοπό αυτό να βοηθήσουμε όλοι οι θεσμοθετημένοι φορείς εκπροσώπησης των επαγγελματιών του κλάδου, και ειδικότερα των μεσιτών, των πρακτόρων, των ασφαλιστικών συμβούλων και των συντονιστών ασφαλιστικών συμβούλων.

i.w: Έχει και σε ποιους τομείς περιθώρια βελτίωσης η διαμεσολάβηση στην ασφαλιστική αγορά;

Γ.Κ.: Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε πολλά επίπεδα. Στον τομέα της εκπαίδευσης για παράδειγμα, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα, κυρίως μετά και την αλλαγή του νόμου, που πλέον υποχρεώνει κάθε ενδιαφερόμενο να ασκήσει το επάγγελμα του διαμεσολαβούντα να περάσει από εξετάσεις. 

Στην εκπαίδευση λοιπόν εκτιμώ ότι έχουν να γίνουν πολλά ακόμη, με τη συμβολή της πολιτείας, αλλά και των ίδιων των ασφαλιστικών εταιριών. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και στην εξυπηρέτηση του πελάτη. Οι διαμεσολαβούντες είναι αυτοί που εκπροσωπούν το σύστημα της ιδιωτικής ασφάλισης. 

Είναι αυτοί που έρχονται σε επαφή με τους ασφαλισμένους, αυτοί που καλούνται να περάσουν τα μηνύματα και τις αξίες της αγοράς μας στο ευρύ κοινό. Όσο πιο καλά προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι είναι λοιπόν, τόσο πιο αποτελεσματικά θα περάσουν τα μηνύματά τους, τόσο πιο γρήγορα ο Έλληνας θα αποκτήσει αυτό που του λείπει. Ασφαλιστική συνείδηση. 

Με αφορμή όμως την ερώτησή που μου απευθύνατε, θεωρώ σκόπιμο να προσθέσω ότι οι μεσίτες ασφαλίσεων θα ωφεληθούν τα μέγιστα αν επενδύσουν και στις νέες τεχνολογίες, σε εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων, όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες πώλησης ασφαλιστηρίων συμβολαίων. 

Πρόκειται για συστήματα στα οποία θα στηριχθεί κατά τα επόμενα χρόνια η διάθεση των απλών ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Οι μεσίτες πρέπει πρώτοι αυτοί να επενδύσουν στον τομέα και αν κρίνουν ότι πρόκειται για κοστοβόρα πρωτοβουλία, δεν έχουν παρά να αναζητήσουν συνέργειες μεταξύ τους.

i.w: Υπάρχουν νέα πεδία δράσης για τους μεσίτες ασφαλίσεων; Τομείς στους οποίους μπορούν και αναπτυχθούν και για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον;

Γ.Κ.: Θεωρώ ότι οι μεσίτες ασφαλίσεων έχουν τα περιθώρια να επενδύσουν στα νέα ασφαλιστικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα στις επαγγελματικές αστικές ευθύνες, διαμορφώνοντας συγκεκριμένα target groups, καθένα από τα οποία να αντιστοιχεί και σε μια διαφορετική επαγγελματική ομάδα. 

Πεδίο δράσης υφίσταται και στην Αστική Ευθύνη Περιβάλλοντος, που αποτελεί καινοτόμα ασφάλιση, όπως και στις καλύψεις που αφορούν στην «πράσινη» ενέργεια, τα αιολικά πάρκα και κυρίως τα Φωτοβολταϊκά. Θεωρώ μάλιστα ότι τα φωτοβολταϊκά εφόσον επεκταθούν ευρύτερα στα νοικοκυριά, εφόσον λάβουν μαζική διάσταση ως επένδυση θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας αγοράς για τους μεσίτες, η οποία θα αναπτυχθεί παράλληλα με τις ασφαλίσεις κατοικιών.

i.w: Συμφωνείτε με τα σχέδια της κυβέρνησης να εντάξει την Επ.Ε.Ι.Α. υπό την Τράπεζα της Ελλάδος;

Γ.Κ.: Διευκρινίζω καταρχήν ότι τοποθετούμε προσωπικά και όχι ως Πρόεδρος του ΣΕΜΑ. Κατά την άποψή μου λοιπόν, η Επ.Ε.Ι.Α. θα πρέπει να παραμείνει μια Ανεξάρτητη Αρχή, ωστόσο αν είναι να υπαχθεί κάπου θα πρέπει να τεθεί υπό την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι υπό την Τράπεζα της Ελλάδος, διότι η Κεφαλαιαγορά είναι αυτή που ορίζει τους κανόνες διαχείρισης των επενδυτικών προγραμμάτων. 

Αν μάλιστα δούμε τι συμβαίνει στην Αγγλία, το FSA, το Financial Service Authority, δηλαδή η αντίστοιχη Επ.Ε.Ι.Α. της Αγγλίας, είναι μια ανεξάρτητη αρχή που συνεργάζεται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Λονδίνου διότι χειρίζεται εποπτικές διαδικασίες του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού κλάδου. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο το οποίο λειτουργεί με επιτυχία σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά.

i.w: Από τα μηνύματα που λαμβάνετε από την Ε.Ε., μπορείτε να εκτιμήσετε το πότε η Ελληνική οικονομία θα εξέλθει της κρίσης;

Όλοι μας φυσικά επιθυμούμε να απεμπλακούμε της κρίσης το ταχύτερο. Όμως για να συμβεί κάτι ανάλογο θα πρέπει πρώτα να αντιληφθούμε το που βρισκόμαστε, τι αντιμετωπίζουμε, όπως και ποιες θυσίες θα πρέπει να κάνει καθένας από εμάς, αλλά και ποιες πρωτοβουλίες οφείλουμε να αναλάβουμε ώστε να συμμετάσχουμε ενεργά και αποδοτικά σε μια γενικότερη προσπάθεια ανατροπής του αρνητικού κλίματος στην οικονομία. 

Μέχρι σήμερα ωστόσο οι περισσότεροι αρνούνται να δεχθούν την πραγματικότητα. Πολλές φορές αρνούνται να αναλάβουν μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί, λες και δεν αποτελούν ένα από τα αμέτρητα γρανάζια ενός ευρύτερου μηχανισμού που λέγεται εθνική οικονομία. 

Εφόσον λοιπόν όλοι μας αντιληφθούμε το που πραγματικά βρισκόμαστε και το πώς θα συμβάλλουμε ώστε η οικονομία μας να ανακάμψει, τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε το φως της εξόδου από το τούνελ της κρίσης. 

Τώρα το πότε θα συμβεί αυτό, για να απαντήσω και στην ερώτησή σας, έχω την αίσθηση ότι περιθώρια για ασφαλείς εκτιμήσεις δεν υπάρχουν. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαχειριστούμε τη δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε, πόσο συνεπείς θα είμαστε στις δεσμεύσεις μας, όπως και πόσο γενναίοι στις αποφάσεις μας.