Οι βεβαιότητες των μέτρων της οικονομικής ασάφειας…

Τα θέματα της οικονομίας είναι μπροστά. Παρά τα όσα ανακοινώθηκαν οι άνθρωποι της αγοράς (επιχειρηματίες) καθώς και οι απλοί μισθωτοί καταναλωτές δεν έχουν πεισθεί ότι -τα μέτρα- από μόνα τους θα είναι ικανά για να βγάλουν τη χώρα και την οικονομία από τα υπαρκτά προβλήματα που επί σειρά ετών αντιμετωπίζει. 

Ακόμη χειρότερα η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα σε περίοδο αρχής που σημαίνει ότι το κλίμα προδιαθέτει για συνέχεια. Και αυτό είναι σαφές. 

Είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρήσει κανείς ότι όλα λύθηκαν, ότι τα μέτρα είναι μαγικά, ότι όλα θα στρώσουν. Αντίθετα στην καλύτερη περίπτωση η πρώτη δέσμη οικονομικών αποφάσεων θα δείξει -δια της εφαρμογής της- ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. 

Οι απόψεις που ειδικοί καταθέτουν στο iw συγκλίνουν στο ότι ακόμα όλα είναι ρευστά και πώς η δοκιμασία για την χώρα και τους πολίτες θα είναι διαρκής και για μεγάλο διάστημα. 

Η αύξηση των φόρων -των έμμεσων- όσο και τα ψαλιδίσματα στα εισοδήματα δεν θα αποφέρουν αποτέλεσμα ικανό αλλά αντίθετα θα οδηγήσουν σε περικοπές καταναλωτικών δαπανών. 

Ο πληθωρισμός όμως που αποτελεί δείκτη -βαρόμετρο- θα τρέξει ταχύτερα μεγαλώνοντας την απόσταση από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.
 
Όταν θα συμβεί αυτό -μακάρι να πέσουμε έξω- τότε οι αρμόδιοι θα κληθούν να πολεμήσουν την άνοδο του τιμαρίθμου. Αυτό που αναφέρουμε είναι ίσως η μικρότερη αντίφαση που υπάρχει μεταξύ των αποφάσεων και των συνεπειών. 

Η μεγαλύτερη θα μπορούσε να είναι η διαπίστωση ότι το έλλειμμα δεν μειώνεται καθώς άλλοι παράγοντες όπως ο ρυθμός ανάπτυξης ή η διαμόρφωση του ΑΕΠ δεν συνδράμουν στην μείωσή του διότι η κατανάλωση θα έχει περιοριστεί, διότι η παραγωγή θα έχει μειωθεί διότι θα έχουν συντρέξει διάφοροι λόγοι. 

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν σταθερές. Υπάρχουν καλές προθέσεις και αποφάσεις που αποτελούν «ζαριά» η οποία μπορεί και να μη βγει. 

Δεν υπάρχει λογική και βεβαιότητα για τίποτε, παρά μόνο σε ένα πράγμα. Ότι δεν μπορεί κανείς να φέρνει πίσω το επίπεδο ζωής που έχει διαμορφωθεί σε μια χώρα με ιστορία που στο παρελθόν κάποιοι είχαν δώσει ραντεβού με αυτή….