Αδόκιμοι οι χειρισμοί για την Επ.Ε.Ι.Α.

Δεν υπάρχουν χαρακτηρισμοί για τα όσα συμβαίνουν γύρω από το θέμα της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς. Έχασαν τα λόγια τους, οι εταιρίες, οι ασφαλιστές και άλλοι συντελεστές του κλάδου μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών -λίγες ημέρες πριν- ότι η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης καταργείται. 

Ακόμα πιο χαμένα τα έχουν οι άνθρωποι της Επ.Ε.Ι.Α. που αγνοούν το μέλλον τους καθώς κανείς δεν φιλοτιμήθηκε να τους εξηγήσει τι πρόκειται να γίνει, που θα πάνε, τι θα κάνουν. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι «καταργούνται».

Τα ερωτήματα πολλά  για το τι θα γίνει με την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς από εδώ και στο εξής. Εξίσου πολλά και τα ερωτήματα για τον τρόπο των χειρισμών που έγιναν από την πολιτεία καθώς και την πρόθεση της απέναντι στο μείζον θέμα του ελέγχου των ασφαλιστικών εταιριών.

Σε κάθε περίπτωση είναι άξιο απορίας το πώς και γιατί αποφασίστηκε η κατάργηση ενός θεσμικού φορέα ο οποίος μέσα σε πολύ λίγο χρόνο λειτουργίας κατόρθωσε να ταράξει τα νερά. 

Προχώρησε σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας, έσπασε αποστήματα ετών, άρχισε εντατικά προγράμματα ελέγχων, οδήγησε στην δικαιοσύνη υποθέσεις εταιριών, επέβαλε πρόστιμα και πολλά ακόμα δείχνοντας ότι εργάζεται για την αγορά, εργάζεται για τους καταναλωτές, εργάζεται για την εφαρμογή της νομοθεσίας και με ανιδιοτελείς προθέσεις οδηγούσε την αγορά σε ένα «καθαρό» περιβάλλον. 

Γιατί παρά τα αναμφισβήτητα δείγματα γραφής η κυβέρνηση [-δια μέσω των αρμοδίων υπουργών- αποφάσισε να καταργήσει την Επ.Ε.Ι.Α. χωρίς να έχει νωρίτερα συζητήσει με τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και με τους εκπροσώπους της ασφαλιστικής αγοράς σχετικά με την εποπτεία; 

Γιατί δεν γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ούτε που θα πάνε ούτε αν θα πάνε να εργαστούν κάπου αλλού; Που βρίσκεται το σχέδιο νόμου και τι αναφέρει -προβλέπει-;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς πηγαίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι άνθρωποι της Επ.Ε.Ι.Α. θα πάνε στην ΤτΕ για  να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους ώστε να «τρέξει» χωρίς προβλήματα η εποπτεία ή μήπως θα αναλάβουν άλλοι και η ασφαλιστική αγορά θα περιμένει τα νέα στελέχη να εκπαιδευτούν πληρώνοντας ως δίδακτρα ένα κενό στην δρομολογημένη παρακολούθηση της αγοράς; 

Μυστήριο, καλύπτει τα πάντα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι καταργείται. Όλα δείχνουν προχειρότητα και βιασύνη. Τραυματικοί και αδόκιμοι πολιτικοί χειρισμοί.