Interamerican: Ημερίδα για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη

Το ζήτημα της πρόληψης και η εκτίμηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης ιατρικής για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη απασχόλησε τους ομιλητές της επιστημονικής ημερίδας που οργάνωσε πρόσφατα η Interamerican

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αναπτύχθηκε η ολλανδική εμπειρία από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης του διαβήτη στη Eureko, μητρική εταιρία της Interamerican.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του σχετικού προγράμματος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Groningen, κ. Henk Bilo παρουσίασε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της 10ετούς εφαρμογής του σε 38 χιλιάδες ασθενείς από ένα δίκτυο 650 «οικογενειακών» ιατρών. 

Για τις μελλοντικές προσδοκίες στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη μίλησε και ο κ. Gaston Sporre, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωκλινικής Αθηνών

Η κα. Begonia San Jose, προϊσταμένη του δικτύου υγείας της Interamerican αναφέρθηκε στην εμπειρία σειράς σεμιναρίων σε ασθενείς για τη διαχείριση της νόσου, που πραγματοποιήθηκαν στο πολυϊατρείο Medifirst, το οποίο ανήκει στην Εταιρεία, στο επίπεδο της εκπαίδευσης ασθενών και συγγενών για τις αλλαγές που απαιτούνται στον τρόπο ζωής, την πρόληψη επιπλοκών και τις δυνατότητες ίασης.

Από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» ο καθηγητής κ. Β. Καραμάνος, χαρτογράφησε την ελληνική πραγματικότητα και παρουσίασε τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου από το δημόσιο σύστημα υγείας. Επεσήμανε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ολλανδική εμπειρία για τη μελλοντική ανάπτυξη των ελληνικών Κέντρων Διαβήτη.

Από αριστερά: Gaston Sporre-Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωκλινικής Αθηνών και ο Γ. Βελιώτης-Γεν. Διευθυντής Υγείας Ομίλου InteramericanΤέλος, ο κ. Σωτήρης Μπεθάνης και η κα. Έλλη Παπαδόδημα, ιατροί και επικεφαλής του ενδοκρινολογικού τμήματος της Ευρωκλινικής Αθηνών, υπογράμμισαν την ανάγκη σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για να γίνει αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Επισημαίνεται ότι από αυτή τη χρόνια νόσο πάσχουν περίπου 246 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και ότι οι δαπάνες για τη διαχείριση και θεραπεία της ανέρχονται στο 2,5% του συνολικού προϋπολογισμού για την υγεία. 

Στη χώρα μας, οι ασθενείς υπολογίζονται σε 800 χιλιάδες με την εκτίμηση ότι έως το 2030 θα έχουν ανέλθει σε ένα εκατομμύριο. Ένα στα τρία άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 δεν γνωρίζει ότι νοσεί. Παράγοντες επικινδυνότητας για την εμφάνιση της νόσου είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής άσκησης.